Презентація "Покриви тіла тварин"

Про матеріал
Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції.Лабораторні дослідження: Вивчення особливостей покривів тіла тварин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції. Лабораторні дослідження: Вивчення особливостей покривів тіла тварин.

Номер слайду 2

Що відмежовує організм від навколишнього середовища?У всіх тварин покриви за будовою є однакові?Які ви знаєте залози шкіри людини?

Номер слайду 3

Ангорський кролик

Номер слайду 4

КишковопорожнинніЗовнішній шар клітин (ектодерма) складається з епітеліально-м'язових клітин, між якими містяться жалкі клітини для захисту від ворогів та паралізації жертви.

Номер слайду 5

Кільчасті черви. Шкірно-м’язовий мішок. Клітини його епітеліального шару виділяють тоненьку пружну кутикулу. Там також містяться залози, що виділяють слиз і речовини, які мають захисні властивості. Під епітелієм розташовані два шари м’язів.

Номер слайду 6

ЧленистоногіОдношаровий епітелій й товста хітинова кутикула, яка в ракоподібних зміцнюється вапном, у павукоподібних і комах вкрита восковою плівкою. Кутикула виконує захисну функцію, має хітиновий поверхневий шар, різноманітні вирости кутикули (волоски, шипи, голки та ін.) допомагають захиститися від ворогів, або замаскуватися. Для павукоподібних та комах, що живуть у посушливих місцях, кутикула зовні вкрита восковим шаром для зменшення випаровування води і є важливою функцією економії води.

Номер слайду 7

ЧленистоногіБудова кутикули комах: 1 - покривний епітелій, за рахунок діяльності клітин якого формується кутикула; 2,3 - внутрішній та середній шари кутикули, у яких міститься хітин; 4 - зовнішній шар кутикули, утворений жироподібними сполуками, які захищають від зайвих витрат вологи; 5 - клітина, яка бере участь в утворенні чутливого волоска (6); 7 - залозиста клітина; 8 - пора, якою відкривається протока залозистої клітини

Номер слайду 8

Молюски. У молюсків за рахунок епітелію мантії формується мушля (черепашка), що складається, як ви пам’ятаєте, з трьох шарів. Під епітелієм у молюсків розташований шар сполучної тканини.

Номер слайду 9

Риби. Шкіра з багатошарового епітелію й дерми. Є слизові залози й луска. Захисна функція шкіри підсилена лусками різної форми. Схема будови покривів кісткової риби:1 - дерма (власне шкіра); 2 - епітелій; 3 - луска риби.

Номер слайду 10

АмфібіїШкіра гола з багатошарового епітелію й дерми. Є багатоклітинні слизові залози. У шкірі густа сітка кровоносних судин. Шкіра є додатковим органом повітряного дихання, тому вона повинна бути постійно зволоженою (це забезпечують численні залози, що продукують слиз). Отруйні залози, що виконують захисну функцію. Схема будови покривів амфібії1 - дерма (власне шкіра); 2 - епітелій; 4 - залози, що виділяють слиз.

Номер слайду 11

РептиліїШкіра суха з багатошарового епітелію й дерми. Залози відсутні. Шкіра вкрита роговими лусками і щитками, які виконують захисну функцію. Схема будови покривів рептилії :1 - дерма (власне шкіра); 2 - епітелій; 5 - рогові луски рептилій.

Номер слайду 12

Птахи. Шкіра суха, тонка з багатошарового епітелію і дерми. Залози відсутні (крім куприкової), є пір'я. Пір'я захищає від пошкоджень, допомагає зберегти тепло і зменшує опір повітря під час польоту. Також найбільші пір'їни на крилах і хвості необхідні для забезпечення польоту. Схема будови покривів птахів: 1 - дерма (власне шкіра); 2 - епітелій; 3 - пір’я.

Номер слайду 13

СсавціШкіра товста з багатошарового епітелію й дерми. Є розвинені залози (потові, сальні, пахучі, молочні) і волосяний покрив. Шкіра вкрита волосяним покривом (шерстю), що допомагає підтримувати постійну температуру тіла. Схема будови покривів ссавців: 1 - дерма (власне шкіра); 2 - епітелій; 4 - волосся; залози: потові (5) та сальні (6)

Номер слайду 14

СсавціДуже добре розвинені у ссавців видозміни шкіри (кігті, копита, роги, голки).

Номер слайду 15

Будова шкіри ссавців

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати §34

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
11 квітня 2022
Переглядів
987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку