Презентація "Покривні тканини рослин: особливості будови"

Про матеріал
Матеріал для підготовки учнів до предметних олімпіад та яскравої візуалізації матеріалу для 6 та 11 класу (ЗНО з біології) за темою "Тканини рослин". Матеріал включає в себе детальний опис структурної організації покривної тканини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали до уроків. Покривні тканини рослин: особливості будови. Омельчук Олена Михайлівнавчитель біології Андрушівської гімназіїЖитомирської області

Номер слайду 2

Гістологія – наука, що вивчає будову та функції тканин. Тканина – сукупність клітин, що мають спільне походження, будову та виконують однакову функцію.

Номер слайду 3

Покривні тканини – це тканини, які покривають усі вегетативні та генеративні органи рослини. Функції:

Номер слайду 4

Первинная покривна тканина. Шкірочка. Епідерма(шкірочка листків та молодих стебел)Епіблемаабо ризодерма(шкірочка кореня)

Номер слайду 5

Епідерма - жива покривна тканина, первинна за походженням. Захищає рослину від пошкоджень і висихання, регулює коливання температури та регулює процеси обміну речовин із зовнішнім середовищем. Клітини розміщені у один шар (рідко кілька);зовні вкрита кутикулою;стінки клітин звивисті; містить продихи;вкривається восковим нальотом;вирости-волоски (трихоми)

Номер слайду 6

Первинная покривна тканина листків та молодих органів. Епідерма. Восковий наліт. Основні клітини епідерми. Продихи

Номер слайду 7

Волоски (трихоми)на листку. Замикаючі клітини. Основна клітина. Продихова щілина. Первинна покривна тканина листків та молодих органів. Продихи. Епідерма

Номер слайду 8

Первинная покривна тканина листків та молодих органів. Характеристика основних клітин епідерми. Живі, містять ядро, густу цитоплазму і дрібні лейкопласти. З часом у них утворюються вакуолі, нерідко з розчиненим у клітинному соку пігментом антоціаном. На поверхні листків, молодих стебел, усіх частин квітки, плодів. Функції:захисна;синтетична;видільна.

Номер слайду 9

Первинная покривна тканина листків та молодих органів. Характеристика клітин продихів. Складаються із двох замикаючих клітин бобовидної форми і міжклітинника між ними – продихової щілини. Можуть розташовуватися з обох боків листкової пластинки. На поверхні листків, молодих стебел, усіх частин квітки, плодів. Функції:газообмін;транспірація.

Номер слайду 10

Первинная покривна тканина листків та молодих органів. Характеристика трихом. Волоски різноманітної будови, які мають вигляд видовжених клітин, сосочків, горбочків, гачків. Одноклітинні та багатоклітинні. Залозисті та жалкі. Шипи (емергенци) – тверді, загострені структури. На поверхні листків, молодих стебел, усіх частин квітки, плодів. Функції: захисна.

Номер слайду 11

Первинная покривна тканина листків та молодих органів. Різноманітність трихом

Номер слайду 12

Первинна покривна тканина кореня. Епіблема або ризодерма. Покриває молоді корені у всисній зоні і виконує всмоктувальну функцію. На поверхні клітин утворюються бічні вирости - кореневі волоски. Продихи і кутикула у епіблеми відсутні.

Номер слайду 13

Вторинна покривна тканина. Фелема. Фелоген Фелодерма Перидерма. Змінює епідерму, яка поступово відмирає і злущується. Закладається в стеблах і коренях. Перидерма – складна, багатошарова та багатофункціональна тканина утворена комплексом клітин, різних за будовою та функціями. Сюди входять: Корок. Коркова паренхіма. Корковий камбій

Номер слайду 14

Вторинна покривна тканина. Корок. Корковий камбій Коркова паренхіма Перидерма. Луб Первинна кора. Епідерма. Трихоми

Номер слайду 15

Корок (фелема)Клітини мертві, з щільними оболонками, просоченими жироподібними речовинами. Функції : захисна газообмін (через сочевички) Корковий дуб. У деревних рослин корок розвивається на стовбурах, гілках, коренях і лусочках бруньок, іноді на плодах (мушмула, груша). У трав'янистих дводольних рослин корок утворюється на коренях, іноді на кореневищах і бульбах. Корок

Номер слайду 16

Вторинна покривна тканина. Характеристика клітин корка Декілька рядів мертвих, щільно зімкнених клітин, на стінках яких відкладається жироподібна речовина – суберин. Утворюються за рахунок ділення коркового камбію (фелогену). У багаторічних рослин клітини корка зазнають деформації – розтягуються та сплющуються в радіальному напрямку. Корок (фелема)

Номер слайду 17

Сочевички. Функції : газообмін; транспірація. Сочевички - структури у вигляді дрібних горбиків, щілин або іншої форми. Служать для газообміну в стеблах із вторинною покривною тканиною – перидермою. Залишки клітин епідерми. Клітини корка. Виповнюючі, живі клітини паренхіми. Корковий камбій

Номер слайду 18

Корковий камбій(фелоген)Різноманітність сочевичок. Характеристика клітин коркового камбію Закладається на пагонах багаторічних рослин. Клітини коркового камбію (фелогену) діляться і відкладають назовні клітини корка, а до центру – клітини коркової паренхіми. Утворює виповнюючі клітини. Під їх тиском корок тріскається, утворюючи вхід до сочевичок.

Номер слайду 19

Коркова паренхіма(фелодерма)Функції : живить корковий камбій. Жива паренхімна тканина. Утворюється внаслідок ділення коркового камбію, відкладається від нього всередину. Клітини мають хлоропласти і здатні фотосинтезувати. Коркова паренхіма. Корок. Сочевичка. Корковий камбій

Номер слайду 20

Кірка (ритидом)Третинна покривна тканина. Кірка – утворюється в більшості рослин у результаті багаторазового нашарування перидерми. Багато шарів мертвих клітин, які утворюються на поверхні старих дерев та кущів. Клітини мертві, заповнені повітрям, з товстими оболонками. Розташування: старі гілки і стовбури дерев. Значно міцніша за корок. Майже непроникна для газів, води та поживних речовин. Не може розтягуватися, при потовщенні стовбура вона лопається і утворюються тріщини.

Номер слайду 21

Кірка. Мертві клітини кори. Живі клітини кори. Шари клітин корка

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бондар Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клименко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Омельчук О. М.
Додано
29 червня 2020
Переглядів
14983
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку