Презентація "Політизація українського національного руху в 90-ті рр. 19 ст."

Про матеріал
Презентація з історії України (я використовував на дистанційці як демонстрацію)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Політизація українського національного руху в 90-ті рр. ХІХ ст.

Номер слайду 2

Завдання уроку:схарактеризувати розвиток радикального руху в Галичині; з'ясувати причини та передумови перетворення Галичини на «УКРАЇНСЬКИЙ П'ЄМОНТ»; визначити особливості суспільно-політичного життя на Буковині та Закарпатті в другій половині XIX ст.; розвивати в учнів уміння аналізувати й систематизувати матеріал, робити висновки, порівнювати, удосконалювати навички роботи з історичними джерелами, висловлювати й аргументувати власну точку зору.

Номер слайду 3

Галичина

Номер слайду 4

Номер слайду 5

План: Як було створено першу легальну українську політичну партію в УкраїніУ чому суть «новоерівської» політики народовців. Якими були її здобутки. Факти про створення УНДП. Якою була мета її діяльності

Номер слайду 6

Опорні дати:

Номер слайду 7

Основні поняття, терміни, назви:радикали, Русько-українська радикальна партія (РУРП),Українська соціал-демократична партія (УСДП),Українська національно-демократична партія (УНДП), Українська соціал-демократична партія (УСДП),«Нова ера»,«український П'ємонт».

Номер слайду 8

Повторення. Термінологія з попереднього уроку:

Номер слайду 9

Москвофіли

Номер слайду 10

росіянофільська течія серед українського населення Галичини, Буковини та Закарпаття у 1850—1930-х. Західноукраїнські москвофіли мали проросійські мовно-літературні та суспільно-політичні погляди, обстоювали ідею національно-культурної єдності з російським народом, а пізніше — державно-політичну єдність з Росією.

Номер слайду 11

Народовці абоукраїнофіли

Номер слайду 12

суспільно-політична течія серед молодої західноукраїнської інтелігенції ліберального напрямку, західноукраїнських українофілів, що виникла в 1860-х в Королівстві Галичини та Володимирії, Герцогстві Буковина та Закарпатті. Виступали за єдність всіх українських земель та розвиток єдиної української мови на основі народної говірки.

Номер слайду 13

Товариство «Просвіта» (1868—1939)

Номер слайду 14

громадська організація, утворена народовцями 1868 року у Львові з метою культурно-наукового розвитку, консолідації народної спільноти та піднесення національної свідомості українського народу.

Номер слайду 15

Наукове товариство імені Шевченка (НТШ)

Номер слайду 16

всесвітня українська академічна організація, багатопрофільна академія наук українського народу.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу Як було створено першу легальну українську політичну партію в Україні

Номер слайду 18

Русько-Українська радикальна партія — РУРП

Номер слайду 19

перша українська політична партія на території України, заснована 4 жовтня 1890 у Львові на базі радикальних молодіжних гуртків, що постали в Галичині в кінці 1870-х років під впливом Михайла Драгоманова. РАДИКАЛІЗМ — дотримання радикальних, тобто занадто крайніх, політичних поглядів

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Михайло Павлик (1853 – 1915)

Номер слайду 22

Іван Франко (1856 – 1916)

Номер слайду 23

Юліан Бачинський (1870 — 1940)

Номер слайду 24

2. У чому суть «новоерівської» політики народовців. Якими були її здобутки

Номер слайду 25

Нова ера

Номер слайду 26

Наростаючий український національно-визвольний рух, в якому основну роль відігравали народовці. Загострення відносин між Австро-Угорщиною і Росією, примушували австрійський уряд шукати шляхи врегулювання українсько-польських відносин у Галичині.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Володимир Антонович (1834 – 1908)

Номер слайду 29

Олександр Барвінський (1847 – 1926)

Номер слайду 30

Юліан Романчук (1842 – 1932)

Номер слайду 31

3. Створення УНДП. Якою була мета її діяльності

Номер слайду 32

Українська національно-демократична партія (УНДП)

Номер слайду 33

заснована в грудні 1899 року у Львові з колишніх членів Української радикальної партії. Програма партії містила вимоги: демократизації політичного життя в Австро-Угорщині; рівноправ'я українського і польського населення в Галичині; створення українського Коронного краю; захист інтересів селян (викуп великих земельних володінь і наділення селян землею).

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Іван Франко (1856 – 1916)

Номер слайду 36

Михайло Грушевський(1866 – 1934)

Номер слайду 37

4. Що таке «УКРАЇНСЬКИЙ П'ЄМОНТ»?

Номер слайду 38

УКРАЇНСЬКИЙ П'ЄМОНТ

Номер слайду 39

метафора, часто вживана щодо Східної Галичини та її столиці Львова. Ґрунтується на тому, що П'ємонт був тим регіоном Італії, звідки почалося визволення країни від чужинців (австрійців) і об'єднання італійських земель.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Тести ЗНО

Номер слайду 42

Що мало визначальний вплив на процес створення українських політичних партій в Галичині наприкінці ХІХ ст.?А політизація українського руху в НаддніпрянщиніБ поширення європейських політичних ідей і доктрин. В масова еміграція українців до Північної Америки. Г організаторська діяльність греко-католицької церкви

Номер слайду 43

Визначальний вплив на процес створення українських політичних партій у Галичині наприкінці ХІХ століття (перша партія була заснована в 1890 р. і називалася Русько-українська радикальна партія) справило поширення європейських політичних ідей і доктрин. Х

Номер слайду 44

«Нова ера» — це. А компроміс між австрійським урядом і поляками Галичини початку XIX ст., що передбачав придушення поляками антиурядової пропаганди українців в обмін на створення Галицького сейму, де провідні позиції мали обіймати поляки. Б угода між народовцями Галичини та Київською громадою середини XIX ст., суть якої полягала у визнанні громадівцями Галичини «українським П'ємонтом» у відповідь на визнання народовцями існування єдиного українського народу. В україно-австро-польське порозуміння кінця ХІХ ст. у Галичині, яке полягало в культурно-освітніх і господарських поступках австрійських і польських правлячих кіл в обмін на лояльне ставлення українців до імперії Габсбургів. Г політика австрійського уряду початку XX ст. у Галичині, спрямована на надання українському селянству певних громадянських прав, залучення його представників до парламентської діяльності.

Номер слайду 45

Х«Нова ера» – це україно-австро-польське порозуміння кінця ХІХ ст. в Галичині, яке полягало в культурно-освітніх і господарських поступках австрійських і польських керівних кіл в обмін на лояльне ставлення українців до імперії Габсбургів.

Номер слайду 46

З іменем Івана Франка пов’язано створення. А першої української політичної партії. Б літературного товариства ім. Т. Шевченка. В культурно-освітнього товариства «Просвіта». Г «Руського інституту» при Львівському університеті.

Номер слайду 47

ХІван Франко був одним із засновників першої української політичної партії – Русько-української радикальної партії.

Номер слайду 48

Для представників якої суспільно-політичної течії другої половини ХІХ ст. були характерні такі погляди?«Ми не можемо більше китайським муром відділяти себе від наших братів, відкидаючи мовні, літературні, релігійні та етнічні зв’язки, що єднають нас з усім російським світом...»«Немає ніякого окремого українського народу, є єдина й неподільна російська народність від Карпат і до Камчатки, і є єдина російська мова...»«Якщо нам судилося потонути, то краще зробити це в російському морі, ніж у польському болоті...»А москвофілів Б хлопоманів. В народовців Г радикалів

Номер слайду 49

ХПредмет ідентифікації в завданні – суспільно-політична течія. Маркери в джерелах 1, 2, 3 (єднають нас з усім російським світом, немає ніякого окремого українського народу, є єдина й неподільна російська народність від Карпат і до Камчатки, і є єдина російська мова, якщо нам судилося потонути, то краще зробити це в російському морі) чітко вказують на суспільно-політичну течію МОСКВОФІЛІВ.

Номер слайду 50

Установіть поняття за його визначенням.1 суспільна течія, що виникла в 1830-х рр. на Правобережній Україні, основу якої становила молодь з польських і українських спольщених шляхетських родів, яка, усвідомивши свою відповідальність перед народом, зближувалася з ним2 суспільна течія, що склалася в середині ХІХ ст. в Галичині, Буковині та Закарпатті, представники якої виступали за національно-культурну, а згодом і державну єдність із російським народом3 суспільна течія, що виникла в 1860-х рр. у Галичині, представники якої спрямували свою діяльність на підвищення культурно-освітнього рівня та національної свідомості українців4 суспільна течія, що виникла в 1870-х рр. у Галичині, представники якої прагнули надати українському руху політичного характеру та першими поставили перед собою завдання боротьби за незалежність України. А «москвофіли» Б «радикали» В «хлопомани» Г «народовці» Д «самостійники»

Номер слайду 51

ХХХХМосквофіли – суспільна течія, що склалася в середині ХІХ ст. в Галичині, Буковині та Закарпатті, виступали за національно-культурну, а згодом і державну єдність із російським народом. Радикали – суспільна течія, що виникла в 1870-ті рр. в Галичині, прагнули надати українському рухові політичного характеру та першими поставили перед собою завдання боротьби за незалежність України. Хлопомани – суспільна течія, що виникла в 1830-ті рр., на Правобережній Україні, основу якої становила молодь зі спольщених українських або польських шляхетських родів, яка, усвідомивши свою відповідальність перед народом, свідомо зближувалася з ним. Народовці – суспільна течія, що виникла в 1860-ті рр. в Галичині, спрямували свою діяльність на підвищення культурно-освітнього рівня національної свідомості українців. Відповідь: 1–В, 2–А, 3–Г, 4–Б.

Номер слайду 52

У 1868 р. у Львові було засновано. А товариство «Руська бесіда». Б Головну руську раду. В товариство «Просвіта». Г Наукове товариство ім. Т. Шевченка.

Номер слайду 53

ХТовариство «Просвіта» виникло в 1868 році у Львові як противага антиукраїнським течіям у культурному житті

Номер слайду 54

Підсумок

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Домашнє завдання: Підручник §23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Баркар Тетяна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
2517
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку