Презентація ПОМАРАНЧЕВА РЕВОЛЮЦІЯ: разом нас багато!

Про матеріал
Під час підрахунку результатів другого туру президентських виборів відбулися масові системні порушення на користь В. Януковича, якого оголосили переможцем. Це спричинило початок масових акцій протесту в м. Києві, які отримали назву Помаранчева революція.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Помаранчева революція. ПОМАРАНЧЕВА РЕВОЛЮЦІЯРазом нас багато!

Номер слайду 2

У 2004 єдиним кандидатом на вибори Президента України опозиція висунула В. Ющенка, влада — В. Януковича. Під час підрахунку результатів другого туру (21.11.2004) відбулися масові системні порушення на користь В. Януковича, якого оголосили переможцем.

Номер слайду 3

Це спричинило початок масових акцій протесту в м. Києві (наметове містечко на майдані Незалежності й на вул. Хрещатик) і в регіонах (наметові містечка біля будівель обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування).

Номер слайду 4

Низка обласних рад і обласних державних адміністрацій оголосили про нечинність оприлюднених Центральною виборчою комісією результатів виборів і визнання Президентом України В. Ющенка. Ці події відомі як Помаранчева революція (21/22.11.2004 — 26.12.2004 / 23.01.2005).

Номер слайду 5

У відповідь на дії ЦВК, сформований опозицією для керування акцією непокори Комітет національного порятунку оголосив проведення 25.11.2004 загальнодержавного політичного страйку, видав декрети щодо створення комендатури, національної гвардії, структур правоохоронної діяльності.

Номер слайду 6

Водночас 28.11. 2004 р. депутати від політичних партій, що підтримували В. Януковича, взяли участь у так званому Всеукраїнському з’їзді народних депутатів та депутатів місцевих рад (усіх рівнів) у м. Сєвєродонецьку. Цей захід, антидержавні виступи окремих його учасників і ухвалені на ньому резолюції з закликом до федералізації України засудив і В. Ющенко з прихильниками, і чинний на той час Президент України Л. Кучма, і деякі прихильники В. Януковича.

Номер слайду 7

Після завершення з’їзду Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, Генеральна прокуратура України — також за фактом здійснення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи скинення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Номер слайду 8

03.12.2004 Верховний Суд України за скаргою В. Ющенка оголосив оприлюднені результати недійсними і призначив переголосування другого туру на 26.12.2004.

Номер слайду 9

Після цього Верховна Рада України змінила склад Центральної виборчої комісії та ухвалила додатковий закон про особливості здійснення переголосування, який унеможливлював здійснення масштабних фальсифікацій. За повторного голосування перемогу здобув В. Ющенко.

Номер слайду 10

Таким чином, Помаранчева революція, як форма масового протесту громадян проти чинної влади та олігархічного режиму, завершилась перемогою кандидата в президенти від опозиції.

Номер слайду 11

Революція радикально вплинула на зміну образу України й українців у світі. Також серед наслідків революції: зростання відчуття в народу власної сили та особистої причетності до суспільних справ, усвідомлення ним себе суб’єктом історичного процесу; формування громадянського суспільства; започаткування нового етапу модернізації державно-політичної системи; поглиблення демократизації; вихід на політичну арену середнього класу.

Номер слайду 12

Світлана МАЄВСЬКАДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Світлана МАЄВСЬКА

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
4 березня
Переглядів
385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку