Теоретична та практична значущість цієї роботи полягає в тому, що інтерес до розкриття причин та наслідків голодомору 1932 – 1933 років не згасне ніколи, що зібраний матеріал може бути використаний у подальшому дослідженні історії міста Новгорода – Сіверського, а також на уроках історії України з рідного краю, в лекціях і публічних виступах.
Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що у дослідницькій роботі визначено не лише причини та наслідки голодомору 1932 – 1933 років на теренах Новгород – Сіверщини, а й висвітлений процес діяльності жителів Новгород – Сіверщини, які в цей час боролися з радянською владою, приділена значна увага багатостраждальній долі земляків, коли їхній труд був використаний як рабів, та навмисне мордування голодом українського народу, поповнено спогадами очевидців шкільний історичний музей Новгород – Сіверської зош І – ІІІ ст.. №2.
У Подесенні, на Чернігівщині і Новгород – Сіверщині люди виживали завдяки багатій рослинності рідного краю. Що їли? дикий часник, цибулю, ситняк, явір, лободу, листя липи, все, що повзало, літало і плавало. З чого готували їжу? - ладки із трави, квітів, гнилої картоплі; - ладки із тирси, які їсти було неможливо.