Презентація з теми: "Поняття про амінокислоти" містить послідовне викладення матеріалу, завдання на закріплення матеріалу посилання на інтерактивні вправи.
Вправа «Встав пропущене слово»Органічні речовини – це сполуки ______________________________ . Карбон в органічних сполуках має валентність________ . Сполуки Карбону і Гідрогену - _________________________ . Насичені вуглеводні мають __________________ зв’язки. До ненасичених вуглеводнів відноситься ___________ і ____________. Молекули оксигеновмісних органічних сполук містять атоми ______________. Гідроксильна група _____, міститься у _______________________ .-СООН це _____________________ група, міститься в _____________________. Вуглеводнева частина молекули, група атомів С і Н - ____________________ . Похідні вуглеводнів, що містять 1 або декілька карбоксильних груп – це _____________________ .карбонові кислотиетинІVетенпростівуглеводні Карбону. ОНОксигенуспиртахкарбоксильнавуглеводневий залишоккарбонових кислотах
Амінокислоти можна розглядати як похідні карбонових кислот, які утворюються заміщенням одного або кількох атомів Гідрогену вуглеводневого радикалу на аміногрупу (NH2). Приклад:якщо в етановій кислоті CH3 COOH один атом Гідрогену замістити на аміногрупу (NH2), то одержимо аміноетанову кислоту. СНоо. СН3-СООН - етанова кислота. СНННNННСН2-СООН - аміноетанова кислота
Номенклатура амінокислот. СН3 СНСООНNH2123 2-амінопропанова кислота. СН3 СНСООНNH21)2)α-амінопропіонова кислотаα βСН3 СНСООНNH2 СН2 СН3 СНСООНNH2 СН2 3-амінобутанова кислота1β-аміномасляна кислота234α β γ1) за систематичною номенклатурою назви амінокислот утворюються з назв відповідних кислот додаванням префіксу аміно- і зазначення місця розташування аміногрупи по відношеню до карбоксильної групи (нумерація розпочинається із атому Карбону карбоксильної групи).2) побудова назв амінокислот, відповідно до якої до тривіальної назви карбонової кислоти додається префікс аміно- із зазначенням місця положення аміногрупи літерою грецького алфавіту: α, β, γ, δ, ε (нумерація розпочинається з атому Карбона, наступного до того, що розташований в карбоксильній групі).
1. Амінокислота + основа сіль+вода NH2 CH2 COOHамінооцтова кислота. KOH+гідроксид каліякалієва амінооцтова сіль. NH2 CH2 COOK+H2 Oвода. Хімічні властивості амінокислот2. Амінокислота + кислота сіль. NH2 CH2 COOH+ HCL(NH3 CH2 COOH)амінооцтова кислотахлоридна кислотахлорид гліцинія3. амінокислота + амінокислота дипептид + вода. NH2 CH2 COOHNH2 CH2 COOH+амінооцтова кислотаамінооцтова кислота. NH2 CH2 CO-NHCH2 COOHH2 O+водагліцил гліцин
Утворення пептидного зв’язку. ОН-Н+зв’язок між залишками карбоксильної -СО та аміногрупи -NHречовина білкової природи, що складається з двох амінокислотних залишків. Залишок амінокислоти — це те, що лишається від амінокислот при втраті ними молекули води в ході формування пептидного зв’язку (коли аміногрупа втрачає іон Н+, а карбоксильна — іон ОН-).
Підсумуємо: Амінокислоти – органічні сполуки, в молекулах яких містяться одночасно аміно- (-NH2) і карбоксильна (-СООН) групи. Безбарвні, кристалічні речовини, розчинні у воді, мають високі t плавлення, розпадаються при нагріванні. Найважливішого значення мають α-амінокислоти. Вони є структурними одиницями білків. Амінокислоти мають амфотерні хімічні властивості.Існують систематичні і тривіальні назви амінокислот. Амінокислоти мають застосування у медицині, с/г, виробництві синтетичних волокон.
Самоперевірка: «Так-Ні».1. Амінокислоти – органічні сполуки, в молекулах яких містяться одночасно аміно- (-NH2) і карбоксильна (-СООН) групи. 2. Найважливішого значення мають β-амінокислоти. 3. Амінокислоти – безбарвні кристалічні речовини.4. Дипептид – це речовина білкової природи, що складається з двох амінокислотних залишків. 5. Амінокислоти мають амфотерні хімічні властивості. 6. Амінокислоти використовують лише у медицині. тактактактакніні
Використані джерела інформації.1. Боєчко Ф. Ф. Органічна хімія / [Боєчко Ф. Ф., Найдан В. М., Захарчик Ю. М., Захарченко Н. М.]—К. : Вища школа, 1986. — 320 с. 2. Ємельяненко С. М. Хімія і біологічна хімія: практикум / Ємельяненко С. М., Каданер Л.І., Комарова О. А. - К.: Вища школа, 1988. – 206 с. 3. Копильчук Г. П. Біохімія: навчальний посібник / Копильчук Г. П., Волощук О. М., Марченко М. М. — Чернівці. : Рута, 2004. — 224 с4. Слободяник М. С. Хімія:навчальний посібник. – К.: Либідь, 2003. 352 с5. https://medhouse-mc.com/index.php/blog/item/55-dostupno-pro-aminokysloty 6. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D1%96%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B8