Контрольна робота з хімії №2 для учнів 9 класу

Про матеріал

Контрольна робота з хімії ІІ семестр, для учнів 9 класу.

Вона охоплює тему "Початкові поняття про органічні сполуки", яку вивчають у ІІ семестрі.

Перегляд файлу

9 клас    Контрольна робота №2

І варіант

І рівень (3 бали; за кожне завдання – 0,5 бала)

У завданнях 1 – 6 виберіть одну правильну відповідь

1. До складу спиртів входить функціональна група:

А карбоксильна;       Б гідроксильна;        В альдегідна;       Г аміногрупа.

2. Молекулярна формула етанолу:

А СН4;      Б СН3ОН;      В С2Н5ОН;      Г СН3СООН.

3. Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з:

А йодом;    Б купрум(ІІ) гідроксидом;     В водою;    Г індикатором.

4. Молекула білка складається з:

А залишків глюкози;                                      Б залишків амілози; 

В залишків вищих карбонових  кислот;       Г залишків амінокислот.

5.  Насиченою вищою карбоновою кислотою є:

А олеїнова;    Б стеаринова;    В оцтова;   Г пропанова.

6. Метиловий оранжевий змінює своє забарвлення у розчині етанової кислоти на:

А   жовте;    Б червоне;   В рожеве;   Г синє.

ІІ рівень (3 бали; за кожне завдання – 1 бал)

7. Установіть відповідність між речовиною та її фізичними властивостями:

Речовина                                              Фізичні властивості

1 етанол;                             А безбарвна рідина з різким запахом;

2 етанова кислота;             Б газувата речовина з слабким фруктовим запахом,

3 глюкоза;                              малорозчинна у воді;

4  жир.                                 В безбарвна рідина з «спиртовим» запахом;

Г біла тверда речовина, добре розчинна у воді, має солодкий  смак;

     Д нерозчинна у воді речовина, але добре розчинна у органічних             розчинниках (бензині, гасі тощо).     

8.  Установіть відповідність між речовиною та її використанням:

       Речовина                                                  Використання 

1  оцтова кислота;                        А для виробництва мила, гліцерину, оліфи;

2  сахароза;                                   Б для виробництва паперу, картону, тканин;

3  жир;                                           В для виробництва каучуку, гуми, скла;

4 целюлоза.                                   Г для виробництва кондитерських виробів, напоїв, варення;

            Д для виробництва штучних волокон, як консервант, для приготування їжі.

9. Вставте пропущені слова:

Рідкі жири переважно _______________ походження, до їх складу входять залишки _____________ вищих карбонових кислот.

ІІІ рівень (3 бали; за кожне завдання – 1 бал)

10. Напишіть структурну формулу оцтової кислоти.

11. Напишіть молекулярну формулу аміноетанової кислоти.

12. Складіть рівняння реакції між етановою кислотою та магнієм

ІV рівень (3 бали)

Розв’яжіть задачу

13. Обчисліть об’єм кисню, що необхідний для повного згоряння 20 л етину.

 

 

 

 

9 клас    Контрольна робота №2

ІІ варіант

І рівень (3 бали; за кожне завдання – 0,5 бала)

У завданнях 1 – 6 виберіть одну правильну відповідь

1. До складу карбонових кислот входить функціональна група:

А карбоксильна;        Б гідроксильна;        В альдегідна;       Г аміногрупа.

2. Молекулярна формула метанолу:

А СН4;        Б СН3ОН;       В С2Н5ОН;      Г СН3СООН.

3. Якісною реакцією на гліцерол є його взаємодія з:

А йодом;    Б купрум(ІІ) гідроксидом;     В водою;    Г індикатором.

4. Денатурація – це втрата білком своєї:

А первинної структури;  Б вторинної структури;  

В третинної структури;   Г четвертинної структури.

5.  Ненасиченою вищою карбоновою кислотою є:

А олеїнова;    Б стеаринова;    В оцтова;   Г пропанова.

6. Лакмус змінює своє забарвлення у розчині етанової кислоти на:

А   жовте;    Б червоне;   В рожеве;   Г синє.

ІІ рівень (3 бали; за кожне завдання – 1 бал)

7. Установіть відповідність між речовиною та її фізичними властивостями:

Речовина                                              Фізичні властивості

1 метанол;                           А в’язка безбарвна рідина, без запаху, має солодкий смак;

2 гліцерол;                           Б  газувата речовина з слабким фруктовим запахом,

3 крохмаль;                                малорозчинна у воді;

4 сахароза.                          В безбарвна рідина з «спиртовим» запахом;

                                             Г біла тверда речовина, добре розчинна у воді, має солодкий смак;

  Д біла зерниста речовина, без запаху та смаку, нерозчинна у холодній  воді; у теплій – утворює колоїдний розчин.

8.  Установіть відповідність між речовиною та її використанням:

  Речовина                                                                       Використання 

1  глюкоза;                                  А для виробництва зубних паст, косметичних кремів,

2  гліцерол;                                      ліків;

3  етанол;                                    Б сировина для кондитерської промисловості, для

4  крохмаль.                                    добування аскорбінової кислоти, в медицині;

                                                     В для виробництва паперу, клеїв, для приготування страв;

                                                     Г для виробництва штучних волокон, як консервант, для приготування їжі;

      Д для виробництва лікеро-горілчаних напоїв, як дезинфікуючий засіб, як біопальне.

9. Вставте пропущені слова:

Тверді жири переважно _______________ походження, до їх складу входять залишки ___________ вищих карбонових кислот.

ІІІ рівень (3 бали; за кожне завдання – 1 бал)

10. Напишіть структурну формулу гліцеролу.

11. Напишіть молекулярну формулу целюлози

12. Складіть рівняння реакції між етановою кислотою та натрій гідроксидом

ІV рівень (3 бали)

Розв’яжіть задачу

13. На повне згоряння метанолу витратилось 25 л кисню. Який об’єм вуглекислого газу при цьому утвориться?

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Контрольні роботи
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
2902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку