Презентація "Поняття про бій. Види вогню та маневру, їх значення в бою. Основні види та риси ведення бою. Особиста зброя та екіпіровка солдата."

Про матеріал
Відповідно до Бойового статуту Сухопутних військ Збройних Сип України, Частина III (взвод, відділення, екіпаж танка), бій - основна форма тактичних дій підрозділів, узгоджені за метою, місцем і часом удари, вогонь і маневр військових частин, підрозділів (кораблів, літаків) для відбиття ударів противника, його знищення (розгрому) та виконання інших завдань в обмеженому районі впродовж короткого часу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Основні риси загальновійськового бою

Номер слайду 2

Мета: Навчальна: • ознайомити учнів з поняттям про загальновійськовий бій; способами, видами принципи сучасного загальновійськового бою; • сформувати поняття про місце та обов’язки солдата у загальновійськовому бою. Розвивальна: • розвивати творчу активність, пізнавальні інтереси до вивчення загальновійськового бою. Виховна: • переконати учнів у необхідності всебічної підготовки до військової служби.• виховувати почуття поваги до українського війська, уважність, дисциплінованість, високі морально - бойові якості юнаків.

Номер слайду 3

Поняття про бій. Основні види та риси ведення бою.1 питання

Номер слайду 4

Бій – основна форма тактичних дій підрозділів, узгоджені за метою, місцем і часом удари, вогонь і маневр військових частин, підрозділів (кораблів, літаків) для відбиття ударів противника, його знищення (розгрому) та виконання інших завдань в обмеженому районі впродовж короткого часу.

Номер слайду 5

БІЙОсновна форма тактичних дій військ Організовані й узгоджені за місцем, цілями та часом. Знищення (розгром) противника, відбиття його ударів та виконання інших завдань в обмеженому районі протягом короткого часу. Мета. Маневр. Удар. Вогонь

Номер слайду 6

Сучасний загальновійськовий бій – це бій, в якому беруть участь загальновійськові формування (механізовані війська, танки), формування вогневого ураження (артилерія, ракетні війська, авіація), формування протиповітряної оборони (війська ППО СВ ), формування бойового тилового та технічного забезпечення.

Номер слайду 7

Основними видами загальновіськового бою є оборонний і наступальний бій. ОБОРОНАЗдійснюється навмисно або вимушено з головною метою - відбити наступ противника, завдати йому втрат та створити умови для переходу своїх військ у наступ. Вимоги до оборони СТІЙКІСТЬ АКТИВНІСТЬ

Номер слайду 8

Наступ – вид сучасного загальновійськового бою. НАСТУППроводиться з метою повного розгрому противника і оволодіння важливими районами (об'єктами місцевості). Зміст (сутність) наступу ураження противника всіма засобами, які є в наявності; рішуча атака, стрімке просуванні підрозділів в глибину бойового порядку противника; знищення та полонення живої сили, захоплення озброєння, техніки та намічених районів (рубежів) місцевості.

Номер слайду 9

Характерні риси сучасного загальновійськового бою:- рішучість цілей;- висока напруженість;- швидкоплинність і динамічність бойових дій;- наземно-повітряний характер бойових дій;- одночасний, чи послідовний могутній вогневий вплив на всю глибину побудови сторін;- застосування різноманітних способів виконання бойових задач; - швидкий перехід від одних видів дій до інших; - складна радіоелектронна обстановка.

Номер слайду 10

1. Рішучість бойових дій характеризується: рішучістю цілей та визначенням характеру майбутнього бою;- високими моральними якостями воїнів; - застосуванням сучасних засобів збройної боротьби.2. Висока маневреність забезпечується:- застосуванням потужних засобів ураження, - ростом рухомості механізованих частин - наявність проміжків та відкритих флангів на лінії розмежування сторін.3. Напруженість бойових дій обумовлена прагненням і можливостями протидіючих сторін вести активні бойові дії з рішучими цілями довготривалий час.

Номер слайду 11

4. Швидкоплинність бою визначається: - потужністю засобів ураження противника;- спроможністю військ за короткий термін завдавати ураження противнику; - завершувати його розгром слідом за вогневими ударами;- у високому темпі розвивати успіх у глибину оборони противника.5. Швидкі і різкі зміни обстановки визначається часом, протягом якого відбуваються істотні зміни положення, стану і характеру дій військ сторін

Номер слайду 12

6. Різноманітність застосовуваних способів ведення боюобумовлена застосуванням в сучасному бою різноманітних засобів ураження та швидкою зміною видів бою 7. Розгортання бойових дій на землі й у повітрі, на широкому фронті, на велику глибину стало можливим завдяки різкому збільшенню бойових можливостей, далекобійності й ефективності засобів ураження.

Номер слайду 13

Види вогню та маневру, їх значення в бою.2 питання

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Удар - складовий елемент бойових дій, бою, що полягає в одночасному ураженні противника потужною дією на нього зброєю або військами.

Номер слайду 16

Вогонь - ураження противника стрільбою (пуском) з різних видів зброї (озброєння) для знищення, подавления, виснаження і руйнування. ВОГОНЬ РОЗПОДІЛЯЄТЬСЯ ЗА:тактичними завданнями, які вирішуються на знищення, подавлення, виснаження, руйнування, задимлення (засліплювання), освітлення тощо видами зброї зі стрілецької зброї, гранатометів, танків (танкових гармат і кулеметів), бойових машин піхоти (бронетранспортерів) (БМП (БТР)), артилерії тощо.

Номер слайду 17

способами ведення прямою, напівпрямою наводкою, із закритих вогневих позицій; ВОГОНЬ РОЗПОДІЛЯЄТЬСЯ ЗА:напруженістю короткочасний (поодинокими пострілами, короткими або довгими чергами), безперервний, кинджальний, швидкий, методичний, залповий тощо;напрямком стрільби фронтальний, фланговий, перехресний;

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВОГОНЬ РОЗПОДІЛЯЄТЬСЯ ЗА:способами стрільби з місця, із зупинки (з короткої зупинки), з ходу, з борта, з розсіюванням по фронту, з розсіюванням у глибину, по площі та ін.; видами вогню по окремій цілі, зосереджений, загороджувальний, багатошаровий, багатоярусний тощо.

Номер слайду 22

Видатний полководець О. В. Суворов казав, що «…Кожен солдат повинен знати свій маневр…»Т. Г. Шевченко. Портрет О. В. Суворова. Гравюра (11,3 × 10,2 см)

Номер слайду 23

ОчаківІзмаїл. Тульчин. Тиманівка Вінницька область

Номер слайду 24

Маневр - організоване пересування військ під час бою з метою заняття вигідного положення відносно противника й створення необхідного угруповання сил та засобів, а також перенесення або перенацілювання (масування, розподіл) ударів та вогню для найбільш ефективного ураження противника. Види маневру: - охоплення, - обхід, - відхід - маневр ударами й вогнем.

Номер слайду 25

Охоплення - маневр, який здійснюється з метою виходу для удару у фланг противнику.

Номер слайду 26

Би́тва під О́ршею відбулася 8 вересня 1514 року між 15-тисячним військом під командуванням князя Костянтина Івановича Острозького, на той час Гетьмана Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтійського і Королівства Польського, та московським військом на чолі з воєводою Іваном Челядніним.

Номер слайду 27

Обхід - більш глибокий маневр, який здійснюється з метою виходу для удару по противнику з тилу.

Номер слайду 28

Би́тва під Жо́втими Во́дами (19 (29) квітня 1648 — 6 (16) травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої з одного боку і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками з другого під Жовтими Водами в ході національно-визвольної війни 1648 — 1657 років. Битва під Жовтими Водами. Ю. О. Саницький

Номер слайду 29

Відхід - маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів із-під удару противника і заняття більш вигідного положення. Він проводиться тільки з дозволу командира.

Номер слайду 30

МАНЕВР ВОГНЕМ застосовується для ефективного ураження противника. Він полягає у зосередженні вогню по одній важливій цілі, своєчасному перенесенні вогню з однієї цілі на іншу та веденні вогню одночасно по декількох цілях.

Номер слайду 31

3 питання. Особиста зброя та екіпіровка солдата.

Номер слайду 32

Особиста зброя солдата

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Екіпірування солдата

Номер слайду 36

Екіпірування солдата. До складу бойового єдиного комплекту екіпірування входять:головні убори за сезонами

Номер слайду 37

Екіпірування солдатаобмундирування

Номер слайду 38

Екіпірування солдата• білизна - натільна літня і зимова, шкарпетки літні й зимові;

Номер слайду 39

Екіпірування солдата• взуття - черевики з високими берцями

Номер слайду 40

Екіпірування солдата в бою• спорядження - рукавиці тактичні, окуляри захисні балістичні, беруші спеціальні індивідуальні (засоби захисту органів слуху), сумка транспортна індивідуальна, сумка-підсумок для предметів особистої гігієни, модульна всесезонна спальна система, килим спальний польовий ізоляційний, чохол до фляги індивідуальний польовий, казанок індивідуальний польовий, фляга індивідуальна польова, столовий набір індивідуальний польовий, кухоль індивідуальний складний, ніж індивідуальний табірний, ліхтарик польовий індивідуальний;

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Екіпірування солдата в бою

Номер слайду 44

Екіпірування солдата в бою• засоби індивідуального захисту - шолом балістичний, чохол для шолома балістичного, бронежилет модульний захисний балістичний, чохол для захисного балістичного модульного жилета.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ1. Дайте визначення поняттю «загальновійськовий бій».?Загальновійськовий бій - основна форма тактичних дій військ, сукупність узгоджених і взаємозв’язаних за метою, завданнями, місцем і часом ударів, вогню і маневру військових частин і підрозділів родів військ, видів ЗС України, інших військових формувань та правоохоронних органів для відбиття ударів противника, його знищення (розгрому) та виконання інших завдань в обмеженому районі протягом короткого часу

Номер слайду 47

Характерними рисами сучасного загальновійськового бою є рішучість у досягненні мети, висока напруженість, швидкоплинність, різкі зміни обстановки, наземно-повітряний характер, застосування різноманітних засобів ураження і способів ведення бою, швидкий перехід від одних видів дій до інших, широке застосування технічних засобів і автоматизованих систем.2. Назвіть характерні риси сучасного загальновійськового бою.

Номер слайду 48

Маневр - організоване пересування підрозділів у ході бою з метою зайняття вигідного положення стосовно супротивника і зосередження необхідних сил і засобів на новому напрямку (рубежі, районі), відведення підрозділів з-під ударів, а також перенесення (зосередження) вогню для найефективнішого враження супротивника. 3. Дайте визначення поняттям «удар», «вогонь», «маневр». Удар - одночасне ураження військ і об’єктів супротивника шляхом потужної дії на них зброєю або військами. Вогонь - ураження супротивника стрільбою (пуском) з різних видів зброї (озброєння).

Номер слайду 49

Домашнє завдання 1. Самостійно відпрацювати та закріпити викладений матеріал, конспект, підручник «Захист Вітчизни (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Герасимів І. М., Пашко К. О., Фука М. М., Щирба Ю. П.), ТОВ «Видавництво «Астон». §24.2. Записати в зошитах риси сучасного загальновійськового бою.3. Підготувати презентації за темами:- «Особиста зброя та екіпіровка солдата»- «Види вогню та маневру, їх значення в бою»4. Користуючись різними джерелами інформації, підготуйте розповідь про бронежилети, які використовуються у ЗСУ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Потапенко Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рагулін Олексій Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Штонда Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 грудня 2020
Переглядів
29803
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку