Презентація "Урок звитяги"

Про матеріал
Мета “Уроку звитяги”: проведення в освітніх, позашкільних навчальних закладах, в громадських дитячо-молодіжних об'єднаннях інформаційно-просвітницької роботи в напрямку героїки України та звитяг українського народу в відстоюванні незалежності й територіальної цілісності України; формуванню серед дітей та молоді шанобливого ставлення до захисників України та волонтерів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК ЗВИТЯГИ“Збройні Сили України – Слава, Гордість, Міць!”(до Дня Збройних Сил України)

Номер слайду 2

6 грудня 1991 року Верховна Рада затвердила два значущих закони “Про оборону України” та “Про Збройні Сили України”. Правове регулюваннявідносин між державою і громадянами України у зв’язку з виконанням ними конституційного обов’язку щодо захисту Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України, а також визначення загальних засад проходження в Україні військової служби здійснює Закон України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25 березня 1992 року. Наша країна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ в Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння і військової техніки. До України перейшли 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад (9 293 танки й 11346 бойових машин), бригада спецпризначення, 9 бригад протиповітряної оборони (ППО), 7 полків бойових вертольотів, три повітряні армії (близько 1500 бойових літаків) та окрема армія ППО.

Номер слайду 3

Чисельність військ в Україні на той час нараховувала близько 980 тисяч осіб. Крім того, у підпорядкування МО України перейшли стратегічні ядерні сили – 1 272 міжконтинентальні балістичні ракети, а також близько 2,5 тисяч одиниць тактичної ядерної зброї. На початку 1990-х Україна розпочалапроцес ядерного роззброєння. Таким чином, українська армія стала першою у світовій історії, що добровільно відмовилася від володіння ядерною зброєю. Станом на 1 червня 1996 року на території України не залишилося жодного ядерного боєзаряду, або боєприпасу. Восени 2001 року шляхом підриву була знищена остання шахта для запуску міжконтинентальних балістичних ракет, що розташовувались у Миколаївській області. Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-NC-ND

Номер слайду 4

Це фото; автор: Невідомий автор; ліцензія: CC BY-SA Переломним моментом для української армії став лютий 2014 року, коли Росія анексувала Крим, а навесні розпочала військову агресію на Донбасі. Тому ЗС України, відповідно до Закону України “Про Збройні Сили України”, стали забезпечувати стримування збройної агресії проти України. Після анексії Криму штаб ВМС України був перенесений до Одеси. Російська Федерація почала неоголошену війну проти України на Донбасі. 12 квітня 2014 року російський диверсійний загін на чолі з І. Гіркіним захопив Слов’янськ, Краматорськ та низку інших населених пунктів. Тому 13 квітня в Україні було оголошено про початок антитерористичної операції із залученням підрозділів і частин ЗС України. При цьому воєнний стан не вводився, тому що існувала нагальна потреба проведення навесні 2014 року президентських, а згодом і парламентських виборів.

Номер слайду 5

У 2014 році розпочалось масштабне реформування ЗС України, що відбувалося за підтримки та активної участі громадянського суспільства країни в умовах збройної агресії Російської Федерації. 5 січня 2016 року у структурі Збройних Сил було створено новий вид ЗСУ – Сили спеціальних операцій (ССО). Це стало символом співпраціУкраїни з партнерами по НАТО. Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, булообрано бойове гасло київського князя Святослава Хороброго – “Іду на ви!”. У 2016 році було затверджено нові зразки військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовців ЗСУ, у відповідності з якимиприбиралися радянські п’ятикутні зірки з погонів українських військових.

Номер слайду 6

На підставі Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” (підписаний Президентом України 20 лютого 2018 р.) було регламентовано завершення АТО та початок проведення операції Об’єднаних сил (ООС) з передачею керівництва від Служби безпеки України до командувача Об’єднаних сил. Проведено усі необхідні підготовчі заходи та з 30 квітня 2018 року розпочато ООС. З метою реагування на акт відкритої збройної агресії РФ у Керченській протоці, з 26 листопада до 26 грудня 2018 року у 10 областях України було запроваджено правовий режим воєнного стану. Його введення виявило можливі ризики та позитивно вплинуло на зміцнення обороноздатності держави.

Номер слайду 7

У листопаді 2019 року був прийнятий закон, яким запроваджено зміни до системи військових звань. Цей документ скасовує прийняті ще в радянській армії військові звання “прапорщик” і “старший прапорщик” (на флоті –“мічман”, “старший мічман”). Замість цього вводяться нові звання: “рекрут”,“штаб-сержант” (“штаб-старшина” у ВМС), “майстер-сержант” і “головний майстер-сержант” (у ВМС – “старший майстер старшина”, “головний майстер-старшина”). Крім того, передбачається поділ сержантського і старшинського складу на молодший і старший склади. Таким чином, системавійськових звань у ЗС України відтепер максимально наближена достандартів НАТО.

Номер слайду 8

Збройні Сили України відновили боєздатність, набули бойовий досвід,наростили оперативні спроможності, покращили технічну оснащеність та забезпеченість для успішного захисту держави. Бойовий досвід називають однією з головних відмінних рис сучасної 110 української армії. Згідно міжнародного рейтингу “Global Firepower Index 2019”, ЗС України займають 29-е місце в списку 137 найбільш потужнихармій світу (перші три позиції – США, Росія і Китай). Це найкраща позиція серед європейських країн, що не входять до складу НАТО

Номер слайду 9

Прикладом мужності та героїзму українських воїнів стала оборона Донецького аеропорту, який перетворився на українську твердиню. Попри те, що російські військові та бойовики постійно його атакували і обстрілювали, він продовжував триматися 242 дні. Бої за аеропорт безсумнівно увійдуть до літопису вітчизняної військової історії.

Номер слайду 10

«Кіборги» 5 ФІЛЬМІВ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ, ЯКІ ВАРТО ПОДИВИТИСЯ КОЖНОМУ Фільм Ахтема Сеітаблаєва розповість про події, які назавжди вкорінилися в пам’яті. Вересень 2014 року – українські бійці ведуть запеклу боротьбу за Донецький аеропорт. В центрі історії люди, що 242 дні не здавалися і боронили споруду. За їхню незламність їх прозвали «Кіборгами», а за подвиг – беззаперечними українськими героями!

Номер слайду 11

«Міф»5 ФІЛЬМІВ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ, ЯКІ ВАРТО ПОДИВИТИСЯ КОЖНОМУ Стрічка покаже життя та героїчний вчинок оперного співака, який мав неповторний голос та світове визнання. Василь Сліпак (позивний «МІФ») народився у Льовові, але завдяки своєму таланту переїхав до Франції, де прожив 19 років. Там він мав усе, про що тільки можна мріяти: кар’єра, слава, кохання… Втім, події на його Батьківщині докорінно змінюють життя чоловіка. Він брав активну участь в Революції Гідності, долучився до волонтерського руху, а коли на Сході України почалася війна – приєднався до лав добровольців. На жаль, «МІФ» загинув від кулі снайпера, але про його патріотизм та самопожертву українці пам’ятатимуть завжди.

Номер слайду 12

«Черкаси» 5 ФІЛЬМІВ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ, ЯКІ ВАРТО ПОДИВИТИСЯ КОЖНОМУ Звичайні хлопці з українського села Мишко та Лев опиняються на воєнному кораблі ВМС України «Черкаси». Екіпаж тральщика проходить навчання, а в цей час Віктор Янукович втікає з України, починається окупація Криму і «Черкаси» повертаються на базу, але вже у захоплений порт. 14 кораблів українського флоту заблоковані в озері Донузлав. І «Черкаси» – єдине, що протягом трьох тижнів чинить опір та не спускає український прапор. В кінці березня корабель штурмом взяли два російські вертольоти Мі-35 та три швидкісні катери, і лише після того, як борт покинув останній український моряк, прапор України було знято. За словами режисера стрічки черкащанина Тимура Ященка, фільм розповідає історію звичайних людей, які у вирішальний час зрозуміли, у чому їхнє призначення, і що таке Батьківщина.

Номер слайду 13

«Позивний Бандерас»5 ФІЛЬМІВ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ, ЯКІ ВАРТО ПОДИВИТИСЯ КОЖНОМУ Народне прислів’я говорить «Не було би щастя, та нещастя допомогло». Досвідчений вояка, капітан Антон Саєнко, якого в загоні всі називають просто за позивним «Бандерас», ось уже двадцять років не був удома в рідному селі. Але почалася антитерористична операція, яка змусила не тільки Антона, а й тисячі інших українських чоловіків потрапити на цю територію. Біля цього села незабаром передбачається серія диверсій, яким Бандерас разом із іншими розвідниками повинен запобігти, щоб не загинули мирні жителі. Найгірше те, що десь серед своїх хлопців знаходиться зрадник, який може в будь-який момент встромити ніж у спину. Бандерас не може довіряти нікому в пошуках цього «Сепара». Головне, щоб всі не перестали довіряти йому.

Номер слайду 14

«Іловайськ»5 ФІЛЬМІВ ПРО ВІЙНУ НА ДОНБАСІ, ЯКІ ВАРТО ПОДИВИТИСЯ КОЖНОМУЗапеклий бій за Іловайськ: командира штурмової групи батальйону «Донбас» поранили. Він дивом залишається живим, але потрапляє на сторону противника. Там йому доведеться зустрітися віч-на-віч з російським офіцером Рунковим, для якого ця війна – не пошуки справедливості, а особиста помста.

Номер слайду 15

Символом героїзму наших військовослужбовців стали також оборона. Луганського (146 діб) аеропорту, Іловайська, Дебальцевого та Маріуполя. Близько 50 військовослужбовці ЗС України за особисту мужність, героїзм,високий професіоналізм, виявлені при захисті державного суверенітету ітериторіальної цілісності України, удостоєні високого звання Герой України,нажаль, більшість з них – посмертно. З іменами Героїв можна ознайомитися на сторінці Державної служби України у справах ветеранів, натиснувши на це посилання. Старший солдат, Герой України (посмертно)Олекса́ндр Васи́льович Капуш(27.07.1991 – 06.02.2015)Генерал-майор, Герой України (посмертно)Сергі́й Петро́вич Кульчи́цький(17.12.1963 — 29.05.2014)Полковник, Герой України (посмертно)Пікус Євгеній Михайлович(14.09.1979 – 25.08.2014)

Номер слайду 16

Збройні Сили України посідають перше місце серед державних ігромадських інститутів, яким довіряють українці. За даними опитуваннясоціологічної служби Центру Разумкова, проведеного у листопаді 2019 року, 70% респондентів заявили, що довіряють українській армії – це найвищийрезультат. Для порівняння – церкві довіряють 65% опитаних, Нацгвардії –58%, ЗМІ – 54%. Отже, змінившись докорінно за останні роки, Збройні Сили. України стали справжньою славою, гордістю і міццю нашої держави.

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Грибко Надія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кузьменко Олег Вікторович
    Дякую за цікавий, актуальний та змістовний матеріал! СЛАВА УКРАЇНІ ТА ЇЇ ЗАХИСНИКАМ І ЗАХИСНИЦЯМ! СМЕРТЬ ВОРОГАМ!!! ВСЕ БУДЕ - УКРАЇНА!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
3 грудня 2020
Переглядів
9906
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку