Презентація «ПОНЯТТЯ ПРО ЕКОЛОГІЧНЕ МИСЛЕННЯ»

Про матеріал
Презентація «ПОНЯТТЯ ПРО ЕКОЛОГІЧНЕ МИСЛЕННЯ» допоможе ознайомити учнів із поняттям «екологічне мислення», показати сучасний вплив діяльності людини на навколишнє середовище; розвивати вміння правильно організовувати людську діяльність в довкіллі; виховувати позитивне ставлення до навколишнього світу, небайдужість до проблем довкілля.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО ЕКОЛОГІЧНЕ МИСЛЕННЯВолошина Олена Іванівна. Вчитель біології вищої категоріїХарківська ЗОШ № 125

Номер слайду 2

Мультик про екологію

Номер слайду 3

Екологічне мислення — це загальне розуміння, що безпечне існування та розвиток людства можливі тільки за умови відновлення екологічної чистоти його середовища існування та гармонічної взаємодії з нею. У загальному вигляді під екологічною свідомістю розуміється масова занепокоєність населення становищем навколишнього середовища. Насправді екологічна свідомість, котру правильно називати усвідомленням, тобто розумінням екологічної ситуації, є елемент триєдиного процесу "сприйняття - розуміння - дія", кожний елемент котрого соціально, політично та культурно опосередкований. Між вербальним висловлюванням екологічної занепокоєності і участю у соціальному діянні звичайно існує чимала дистанція.

Номер слайду 4

До основних характеристик ЕС відносяться:занепокоєність станом середовища;мобілізація моральних ресурсів;здатність до ідентифікації джерела загрози і породжуючого її соціального суб`єкта;визнання здорового та безпечного середовища мешкання суспільною цінністю;індивідуальна мобілізація, тобто усвідомлення необхідності особистої участі у протестних, креативних та інших колективних діях;когнітивна мобілізація, тобто формування готовності до дій на основі осмислювання інформації про ризики та небезпеки;формування у людства нового-екологічного мислення.

Номер слайду 5

Екологічне мислення дозволяє розуміти, що всі організми та процеси на нашій планеті пов'язані між собою. Відповідно, стає зрозумілою потреба в міжнародній співпраці для вирішення екологічних проблем, бо поодинці це зробити неможливо. Екологічне мислення потрібне для критичного сприйняття інформації. Воно дозволяє робити правильні висновки і приймати адекватні рішення. Це спонукає людину зберігати як свої життя і здоров'я, так і життя та здоров'я інших людей.

Номер слайду 6

Практичне застосування екологічного мислення. Будьте розсудливим споживачем. Покупайте речі лише тоді, коли вони вам дійсно потрібні: добре подумайте перед придбанням, відмовтеся від спонтанних покупок, готуйте списки перед тим, як йти до магазину. І пам’ятайте: краще 1 раз купити якісну річ, ніж кілька разів дешеву.

Номер слайду 7

Не купуйте разом з товаром зайве сміття. Обирайте товари без зайвої упаковки. Навіщо вам красиве, але непотрібне пакування?

Номер слайду 8

Відмовтеся від одноразових пластикових пакетів. Пластик не розкладається у екосистемах природним шляхом. Наївшись такого сміття, щорічно гине велика кількість тварин.

Номер слайду 9

Скажіть «ні!» одноразовим речам. Намагайтеся не купувати продукцію для одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки. Замість цього віддавайте перевагу відповідним багаторазовим речам.

Номер слайду 10

Сортуйте сміття. Якщо біля вашого будинку вже з’явилися окремі контейнери для побутових відходів з пластику, скла, металу та паперу, користуйтеся ними.

Номер слайду 11

Бережіть воду. Запаси прісної води на планеті Земля не є значними. Звичайне правило «закривайте кран, поки чистите зуби» має сенс. Скорочуйте час перебування у душі, зменшуйте напір, придбайте спеціальну економну насадку. Вчасно ремонтуйте крани, що підтікають.

Номер слайду 12

Бережіть електроенергію. Сформуйте звичку виключати світло, виходячи з приміщення довше, ніж на 15 хвилин. Використовуйте енергозберігаючі лампи, які витрачають на 80 % менше енергії та слугують довше за звичайні.

Номер слайду 13

Економ-режим техніки. При купівлі звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star). Таким чином можна скоротити витрати на електрику до 30 %.

Номер слайду 14

Економте папір. Друкуйте з двох сторін аркуша, використовуйте чернетки. Економія стандартних 25 пачок офісного паперу рятує одне зрублене дерево.

Номер слайду 15

Автомобіль. Купуйте економний автомобіль. Регулярно міняйте фільтри та качайте шини. Такі заходи збільшать пробіг на 1 літр бензину. Або оберіть велосипед замість автомобіля.

Номер слайду 16

Чистота. Звичайні миючі засоби містять фосфати, які, потрапляючи у водойми, спричиняють рясне «цвітіння» води. Тому слід надавати перевагу екологічним мийним засобам, що є менш шкідливими та краще розкладаються у природних умовах.

Номер слайду 17

Харчування. Відмовтеся від фаст-фуду, готуйте та їжте вдома. Обирайте місцеві продукти харчування (так менше витрат палива на транспортування), сезонні, без надмірного використання мінеральних добрив та пестицидів.

Номер слайду 18

Домівка. Віддавайте перевагу всьому натуральному: меблям, одягу, предметам інтер’єру.

Номер слайду 19

Посадіть дерево та підтримуйте людей, що зберігають та захищають наші ліси. Дерева в процесі фотосинтезу поглинають вуглекислий газ та виділяють кисень, необхідний для дихання. Також дерева утворюють тінь та зменшують витрати на роботу кондиціонера на 15 %.

Номер слайду 20

Ековироби. Використовуйте зошити або туалетний папір, виготовлені з переробленого паперу, біопакети, що розкладаються протягом 3 років тощо.

Номер слайду 21

Отже, екологічно доцільне мислення і поведінка — це своєрідний «кодекс поведінки» людини, яка, незалежно від її професії, дбайливо й відповідально ставиться до природи. У сучасному світі ставлення людини до природи — важлива громадянська характеристика особистості.

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Полищук Надежда
    Доброго вечора. Мультик про екологію, на жаль, лише картинка, а не мультик.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Грачова Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковальова Світлана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
15 березня 2023
Переглядів
7788
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку