Презентація "Поняття про гальванічний елемент як хімічне джерело електричного струму "

Про матеріал
Презентація до уроку хімії в 11 класі "Поняття про гальванічний елемент як хімічне джерело електричного струму"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про гальванічний елемент як хімічне джерело електричного струму

Номер слайду 2

Гальванічний елемент – пристрій , у якому енергія хімічного перетворення (екзотермічної окисно-відновної реакції) перетворюється на електричну енергію.https://www.youtube.com/watch?v=R70 Ji_UHEZE&t=4s

Номер слайду 3

Електричний струм - впорядкований рух заряджених частинок. Для існування електричного струму необхідні наступні умови: Наявність вільних електричних зарядів в провіднику;Наявність зовнішнього електричного поля для провідника.

Номер слайду 4

З історії відкриттяІталійський фізіолог, професор медицини Болонського університету Л. Гальвані вперше виявив електричний струм, що виникав у разі контакту різних металів. Він провів та описав дослід скорочення м’язів задніх кінцівок жаби, закріплених на мідних гачках, під час дотику до них сталевим скальпелем.

Номер слайду 5

Перша електрична батарея з'явилася в 1800 році. Її винайшов італійський фізик Алессандро Вольта (1745 - 1827) Він винайшов оригінальний пристрій, що виробляв електричний струм. Це був немов товстий «бутерброд» із металічних пластин (міді і цинку) і тканини, яка заздалегідь була просякнута розчином сульфатної кислоти. До першої та останньої пластинок припаювали дротинки. Якщо ix занурювали у воду, то на поверхні кожної дротинки починалося виділення газу. Це відбувався електроліз води. Отже, крізь воду проходив електричний струм. Винайдене джерело струму було названо гальванічним елементом на честь Луїджі Гальвані. З історії відкриття

Номер слайду 6

У 1836 році англійський хімік Джон Фредерик Даніель та незалежно від нього німецький і російський фізик-винахідник Б. С. Якобі, запропонували інший елемент, що виробляв електричний струм протягом значно довшого часу. Джон Фредерик Даніель. Борис Семенович ЯкобіЗ історії відкриття. Найпростіший гальванічний елемент Якобі-Даніеля

Номер слайду 7

https://www.youtube.com/watch?v=7tyll. XANKDU&t=121s

Номер слайду 8

У гальванічному елементі відбуваєтьсятиповий електрохімічний процес, що пояснюється окисно-відновними реакціями: Атоми цинку, утрачаючи електрони, окиснюються й перетворюються на катіони Цинку: Zn – 2ē = Zn2+. На цинковому електроді концентруються електрони, тому він набуває негативного заряду. Цинковий електрод називають анодом. На поверхні мідної пластини електрони захоплюються катіонами Купруму з розчину, відновлюючи їх до атомів міді, які й осідають на пластині. Відбувається процес відновлення: Сu2+ + 2ē = Сu. Мідний електрод унаслідок відновлення набуває позитивного заряду; такий електрод дістав назву катод. Сумарне рівняння окисно-відновного перетворення в гальванічному елементі: Cu2+ + Zn = Сu + Zn2+.

Номер слайду 9

Сухі гальванічні елементи. В їхніх герметичних оболонках містяться не розчини, а пастоподібні (вологі) суміші речовин. Найпоширеніший серед гальванічних елементів цього типу – манган-цинковий елемент, який винайшов французький хімік Ж. Лекланше у 1865 році (батарейка). Корпус цього елемента зроблено із цинку; він виконує роль  анода (це – негативний полюс джерела струму). Всередині метиться волога паста з манган (ІV) оксиду (Мn. О2), амоній хлориду (NH4 Cl) і графітового порошку. В пасту занурений графітовий стрижень, що виступає катодом (позитивний полюс). Елемент герметизовано смолою або воском. 

Номер слайду 10

Хімічні процеси, що відбуваються під час роботи батарейки: Цинк зазнає окиснення: Zn − 2ē = Zn2+. Через це корпус елемента із середини поступово руйнується. На графітовому катоді відновлюється Манган: Мn+4 + ē  =Мn+3. Протікає хімічна реакція: Zn + 2 Mn. O2 + 2 NH4 Cl = 2 Mn. O(OH) + Zn. Cl2 + 2 NH3 На полюсах елемента створюється напруга в 1,5 В. 

Номер слайду 11

Акумулятор — відновлюване джерело струму. В акумуляторі речовини, що витрачаються під час споживання струму, акумулюються на електродах. Тому його можна повернути в первісний стан, якщо ззовні крізь нього пропустити електричний струм.

Номер слайду 12

Висновки. Пристрої, які виробляють електричний струм завдяки перебігу в них окисно-відновних реакцій, називають хімічними джерелами струму. До хімічних джерел струму належать гальванічні елементи. Головними їхніми складниками є активний метал, який виступає відновником, і деякі сполуки - окисники. Гальванічний елемент є основою батарейки. Інший вид хімічного джерела струму — акумулятор. Завдяки перебігу оборотної окисно - відновної реакції його можна багаторазово заряджати. Зростаюче використання хімічних джерел струму потребує налагодження сфери їх утилізації.

Номер слайду 13

Електрохімічні реакції - тести для підготовки до ЗНОЧи правильно зображено процес корозії металів на рисунках 1 і 2?Найтонші зліпки та копії виготовляються електролітичним способом, що має назву: А гальванопластика Б гальваностегія В оцинковування Г нікелювання. А правильно лише на рис. 1 Б правильно лише на рис. 2 В правильно на обох. Г неправильно на обох

Номер слайду 14

Електрохімічні реакції - тести для підготовки до ЗНОПроаналізуйте наведену схему гальванічного елемента. Укажіть ПОМИЛКОВЕ твердження щодо його роботи. А На цинковому електроді катіони Zn2+ відновлюються. Б На мідному електроді катіони Cu2+  відновлюються. В Маса цинкового електрода поступово зменшується. Г Маса мідного електрода поступово збільшується.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Danchenko Yuliya Mykhailivna
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
8640
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку