Презентація "Поняття про літературний стиль"

Про матеріал

Ознайомити учнів із поняттям "стиль", складниками стилю, повідомити про різницю між ст илями загальними й індивідуальними; розвивати аналітичне мислення, літературознавчу компетентність, уміння узагальнювати, працювати в парі; прищеплювати інтерес до літератури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО ЛІТЕРАТУРНИЙ СТИЛЬ

Номер слайду 2

Презентація повідомлень про історію виникнення та розвитку жанрів

Номер слайду 3

Експрес-опитування1. Що нового ви дізналися про відомі вам жанри?2. Яка інформація здалася вам особливо цікавою? Чому?3. Чий виступ вам сподобався найбільше? Чому?

Номер слайду 4

Бесіда1. Як ви розумієте значення слова стиль? Коли використовують це слово?2. Імовірно, ви чули вирази «стиль письменника», «стиль епохи», «художній стиль». Що, на ваш погляд, мають на увазі, коли вживають слово стиль у таких поєднаннях?

Номер слайду 5

Теоретична скарбничка. Стиль — це сукупність ознак, які характеризують літературу певного часу та напряму (течії) або індивідуальну манеру письменника.

Номер слайду 6

ПЛАН1. Історія виникнення поняття «стиль», його вживання в різних сферах.2. Визначення стилю в літературознавстві.3. Складники літературного стилю.4. Зразки аналізу стилю літературного напряму, індивідуального стилю письменника.

Номер слайду 7

Самостійна робота з підручником

Номер слайду 8

Бесіда1. Що називають стилем у літературознавстві? У чому відмінності між розумінням цього поняття в літературознавстві і мовознавстві?2. Чому, на вашу думку, вчені виокремлюють стилі літературних напрямів і течій та індивідуальні стилі авторів?3. Які складники стилю виділяють у літературознавстві?4. Які особливості стилю вивчених творів доби Античності, Середньовіччя, Відродження ви можете назвати?5. Назвіть одну-дві ознаки індивідуального стилю вашого улюбленого автора.

Номер слайду 9

Кластер «Складники стилю»1234

Номер слайду 10

За результатами бесіди складіть перелік ознак стилю літератури доби Античності, Середньовіччя або Відродження (на вибір).

Номер слайду 11

Спробуйте схарактеризувати індивідуальний стиль представника англійського бароко Джона Донна на прикладі його сонету «О хвилювання й сумніви в борні...»

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Підготувати стислу доповідь (презентацію, буктрейлер) про один із прочитаних улітку (або улюблений) твір для засідання клубу книголюбів. У повідомленні обов’язково назвати жанрові ознаки твору, схарактеризувати стиль автора.

pptx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
4187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку