Презентація. Поняття про рН розчину. Значення рН для характеристики кислотного і лужного середовища. Виявлення в розчині гідроксид-іонів та йонів Гідрогену.

Про матеріал

Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Поняття про рН розчину. Значення рН для характеристики кислотного і лужного середовища. Виявлення в розчині гідроксид-іонів та йонів Гідрогену." може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Поняття про р. Н розчину. Значення р. Н для характеристики кислотного і лужного середовища. Виявлення в розчині гідроксид-іонів та йонів Гідрогену.

Номер слайду 2

План заняття. 1. Повторення навчальної інформації за § 9. «Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php 2. Ознайомлення з навчальною інформацією за § 11. «Кислотність середовища. Поняття про p. H розчину». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/12.php 3. Ознайомлення з умовами домашнього завдання. Домашнє завдання.1. Повторити навчальну інформацію за § 9. «Електролітична дисоціація кислот, основ і солей у водних розчинах». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/10.php 2. Вивчити навчальну інформацію за § 11. «Кислотність середовища. Поняття про p. H розчину». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/12.php 3. Виконати письмові завдання домашньої роботи.

Номер слайду 3

Повторення навчальної інформації. Електролітична дисоціація кислот. (Кислоти одноосновні та багатоосновні)Йони, що зумовлюють характерні властивості кислот. Електролітична дисоціація основ. Йони, що визначають усі характерні властивості розчинів лугів. Електролітична дисоціація солей. Чому в рівняннях дисоціації кислот, основ і солей сумарний заряд катіонів і аніонів має дорівнювати нулю. Які з наведених кислот будуть дисоціювати ступінчасто: HCl, H2 CO3, HNO3, HCl, H2 SO3?Вкажіть заряди йонів у речовинах: Na2 S, Na2 SO4, Mg. SO4, Na3 PO4, Al. PO4;У розчині наявні йони K+, Mg2+, NO-3, SO2-4. Які речовини розчинили?Назвіть йони, що утворюються під час розчинення у воді речовин, поданих формулами:   Fe(NO3)3, Ва(ОН)2 Fe2(SO4)3, Li. OH

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Правило: сума зарядів катіонів та аніонів дорівнює нулю діє як для кислот, так і для основ і солей.

Номер слайду 6

Кислотність середовища. Для різних хімічних, промислових і біологічних процесів дуже важливою характеристикою є кислотність розчинів, що характеризує вміст кислот або лугів у розчинах. Оскільки кислоти й луги є електролітами, то для характеристики кислотності середовища використовують уміст йонів H+ чи OH-. У розчинах кислот унаслідок їх дисоціації з’являються додаткові йони H+. У таких розчинах йонів H+ значно більше, ніж йонів OH-, що утворилися під час незначної дисоціації води, тому ці розчини називають кислотними. Прийнято говорити, що такі розчини мають кислотне середовище. Чим більше йонів H+ міститься в розчині, тим більша кислотність середовища. У розчинах лугів унаслідок дисоціації, навпаки, переважають йони OH-, а катіони H+ від незначної дисоціації води майже відсутні. Середовище таких розчинів є лужним. Чим вищою є концентрація йонів OH-, тим більш лужним є середовище розчину. Вода є дуже слабким електролітом. За температури 25 °С лише одна її молекула з кожних 555 мільйонів молекул розпадається на йони

Номер слайду 7

Мал. Порівняння вмісту йонів H+ та OH- у кислотному, лужному й нейтральному середовищах. У розчині кухонної солі кількість йонів H+ та OH- однакова й дорівнює по 1 · 10-7 моль у 1 л розчину. Таке середовище називають нейтральним. Фактично це означає, що розчин не містить ані кислоти, ані лугу. Нейтральне середовище характерне для розчинів деяких солей (утворених лугом і сильною кислотою) та багатьох органічних речовин. Чиста вода також має нейтральне середовище.

Номер слайду 8

Водневий показник. Часто буває недостатньо сказати, що середовище кислотне чи лужне, а необхідно кількісно його схарактеризувати. Кислотність середовища кількісно характеризують водневим показником p. H (вимовляється «пе-аш»), що пов’язаний з концентрацією йонів Гідрогену. Значення p. H відповідає певному вмісту катіонів Гідрогену в 1 л розчину. У чистій воді й у нейтральних розчинах у 1 л міститься 1 · 10-7 моль йонів H+, а значення p. H дорівнює 7. У розчинах кислот уміст катіонів H+ більше, ніж у чистій воді, а в лужних розчинах - менше. Відповідно до цього змінюється й значення водневого показника p. H: у кислотному середовищі він перебуває в межах від 0 до 7, а в лужних - від 7 до 14. Уперше водневий показник запропонував використовувати датський хімік Петер Сьоренсен. Значення p. H пов’язано з концентрацією йонів H+.

Номер слайду 9

Взаємозв’язок між умістом йонів у розчині та значенням p. H можна прослідкувати за такою схемою: Значення водневого показника p. H водних розчинів багатьох речовин та природних розчинів перебуває переважно в інтервалі від 1 до 13 Значення р. Н різних природних та штучних розчинів

Номер слайду 10

Визначення кислотності середовища Для визначення кислотності розчину в лабораторіях найчастіше використовують універсальний індикатор. За його забарвленням можна визначити не тільки наявність кислоти чи лугу, але й значення р. H розчину з точністю до 0,5 Універсальним індикатором визначають приблизне значення р. НЗабарвлення індикаторів у різних середовищах. Для вимірювання р. Н розчинів використовують спеціальні прилади - р. Н-метри: а -лабораторний (стаціонарний);б - портативний. Для точнішого вимірювання р. H існують спеціальні прилади - р. Н-метри. Вони дозволяють визначити р. H розчину з точністю до 0,001-0,01https://ua.mozaweb.com/uk/ Показники p. H 3 D сцени

Номер слайду 11

Водневий показник - найважливіша ознака процесів, що відбуваються в живих організмах, оскільки в клітинах перебігають численні хімічні реакції. У клінічній діагностиці визначають p. H плазми крові, сечі, шлункового соку тощо. Нормальне значення p. H крові - від 7,35 до 7,45. Навіть невелика зміна p. H крові людини спричиняє серйозні захворювання, а за р. H = 7,1 і нижче починаються необоротні зміни, що можуть призвести до смерті. Екологи регулярно вимірюють р. H дощової води, води річок і озер. Різке підвищення кислотності природних вод може бути наслідком забруднення атмосфери або потрапляння у водойми відходів промислових підприємств. Такі зміни спричиняють загибель рослин, риби та інших мешканців водойм. Застосування водневого показника. Визначення кислотності розчинів має велике практичне значення в багатьох галузях науки, промисловості та інших сферах життя людини. Для більшості рослин важливою є кислотність ґрунту, тому агрономи завчасно проводять аналіз ґрунтів, визначаючи їх р. H Якщо кислотність завелика для певної культури, ґрунт вапнують - додають крейду чи вапно. У харчовій промисловості за допомогою кислотно-основних індикаторів здійснюють контроль якості під час виробництва різноманітних продуктів харчування. Наприклад, у нормі для молока p. H = 6,8. Якщо p. H відрізняється від цього значення, це свідчить або про наявність сторонніх домішок, або про його скисання. Важливим є значення p. H для косметичних засобів, що ми використовуємо в побуті.

Номер слайду 12

ВИСНОВКИВода - дуже слабкий електроліт. Незначна частка її молекул дисоціює з утворенням катіонів Гідрогену і гідроксид-іонів. Концентрації йонів Н+ і ОН- у воді однакові - 10-7 моль/л. Вміст йонів Н+ у воді та водних розчинах характеризують водневим показником (p. H). У воді p. H = 7, розчинах кислот p. H < 7, а в розчинах лугів p. H > 7. Величина p. H указує на характер середовища. Природні розчини та біологічні рідини мають різні значення p. H. Знати кислотність середовища потрібно в багатьох галузях науки та техніки. Сьорен П. Л. Сьоренсен данський біохімік, засновник сучасної р. Н-метрії. У 1909 р. запропонував використовувати логарифмічну шкалу - так звану шкалу p. H, щоб виразити концентрацію йонів Гідроксонію Н3 О+ у розчині. Позначення p. H є абревіатурою виразу «potential of Hydrogen».

Номер слайду 13

https://learningapps.org/

Номер слайду 14

https://learningapps.org/

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
1350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку