Презентація "Поняття про соматичну нервову систему. Вегетативна нервова система. Профілактика захворювань нервової системи"

Про матеріал
Презентація для 8 класу "Поняття про соматичну нервову систему. Вегетативна нервова система. Профілактика захворювань нервової системи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про соматичну нервову систему. Вегетативна нервова система. Профілактика захворювань нервової системи. Виконала Студентка-практикантка Групи БХ19б. Б-ЗПисарєва Д. О.

Номер слайду 2

Пригадаймо!Зовнішньою оболонкою спинного мозку є: а) м’яка; б) тверда; в) павутинна; г) м’язова. 2. Найвищий відділ центральної нервової системи: а) мозочок; б) довгастий мозок; в) кінцевий мозок; г) середній мозок 3. Оболонка спинного мозку, що містить кровоносні судини: а) тверда; б) павутинна; в) м’яка; г) м’язова 4. Відділ головного мозку, що регулює дихання, травлення, серцево-судинну системи:а) кінцевий; б) проміжний; в) середній; г) довгастий; д) мозочок.5. Висхідні (задні) провідні шляхи, роги, корінці утворюють нейрони: а) чутливі; б) вставні; в) рухові; г) проміжні.

Номер слайду 3

Пригадаймо!а) два; б) три; в) чотири; г) жодного. 6. Нейрони, що передають у мозок інформацію із зовнішнього середовища: а) вставні; б) чутливі; в) рухові; г) будь-які. 7. Спинний мозок утворений: а) сірою речовиною; б) білою речовиною; в) сірою та білою речовиною. 8. Мозочок відповідає за: а) складні форми поведінки; б) діяльність залоз внутрішньої секреції; в) дихання, травлення, обмін речовин; г) координацію рухів. 9. Низхідні (передні) провідні шляхи, роги, корінці утворюють нейрони: а) проміжні; б) доцентрові; в) вставні; г) відцентрові. 10. У середині мозку розташовані шлуночки:

Номер слайду 4

1. На які частини поділяють нервову систему? 2. Що входить до складу центральної нервової системи?3. Що входить до складу периферичної нервової системи? 4. Що таке рефлекс?

Номер слайду 5

Уявітьви тільки пообідали. Серце працює повільніше, а діяльність травного тракту посилилася. Але, якщо ви почуєте за вікном ґвалт, то відбудеться трохи інше… Травлення сповільниться, серце почне битися скоріше, кров попрямує до м’язів та мозку, ваші легені будуть розтягуватися й поглинати більше кисню, зіниці ваших очей стануть більшими, потові залози активізуються, артеріальний тиск підвищиться… І все це - за одну секунду!

Номер слайду 6

Тема уроку: Поняття про соматичну нервову систему. Вегетативна нервова система. Профілактика захворювань нервової системи.

Номер слайду 7

Соматична нервова система. Термін “соматична” походить від грецького “сома”, що означає тіло. Ця нервова система забезпечує зв’язок нашого тіла із зовнішнім середовищем. Та контролює його свідомо.

Номер слайду 8

Соматична нервова система виконує дві головні функціїкерує довільними рухами нашого тіла.керує органами чуття. Зокрема, вона передає інформацію про зорові, слухові, дотикові, температурні, больові подразники. Тобто передає інформацію від центральної нервової системи до скелетних м’язів. Тобто, збирає нервові імпульси від рецепторів та надсилає їх до центрів у нервовій системі.

Номер слайду 9

Уявімощо ви сиділи за столом під час перегляду фільму, відчули спрагу та вирішили випити склянку води, що стоїть на столі. Щоб здійснити цей свідомий рух, потрібно, аби спочатку виникло збудження у моторній корі у великих півкулях головного мозку. Цікаво: якщо вам потрібно взяти склянку правою рукою, то необхідно активувати моторний центр у лівій півкулі, а якщо лівою рукою — у правій. Потім від центру у моторній корі інформація прямує нижче, стовбуром мозку. Що частіше ми виконуємо певні рухи, то легше, швидше та точніше нашій нервовій системі та м’язам вдається їх здійснювати.

Номер слайду 10

Вегетативна (автономна) нервова системавона є незалежною від контролю свідомості. Тобто є протилежністю соматичної системи. Вегетативна нервова система контролює роботу не зовнішніх, а навпаки, внутрішніх органів людини. Зокрема, гладких м’язів судин та кишківника, залоз, серця тощо.

Номер слайду 11

Вегетативна нервова системасимпатична нервова система активується за мінливих умов та працює у парі з головним гормоном стресу — адреналіном. парасимпатична — навпаки, активується у спокої. Її головним представником є блукаючий нерв. Найдовший з черепно-мозкових нервів, він бере початок у центрах довгастого мозку та прямує до органів черевної порожнини

Номер слайду 12

У страху очі великіактивація симпатичних нервів дійсно розширює зіниці, робить їх великими. Цікаво, що те саме відбувається й у темряві. Помічали колись, що, потрапляючи у темне приміщення, ми ніяковіємо? Річ у тім, що розширення зіниць через брак світла спричиняє активацію симпатичної нервової та викид адреналіну.

Номер слайду 13

Захворювання нервової системи

Номер слайду 14

Інсультгостре порушення мозкового кровообігу. Існують два різновиди інсульту: ішемічний, коли просвіт судини перекривається тромбомгеморагічний, коли лопається стінка судини та кров потрапляє до порожнини черепа.

Номер слайду 15

Як розпізнати?У цьому нам допоможе англійське слово FAST.

Номер слайду 16

Профілактикаконтроль артеріального тискуборотьба з виникненням атеросклерозудотримання правил раціонального харчуванняоптимальне фізичне навантаження.

Номер слайду 17

Енцефалітзапалення тканини мозку. Найчастіше він має інфекційну етіологію. Зокрема, в Україні — навесні та влітку зростає захворюваність на хворобу Лайма. Збудником є бактерія, яку переносять кліщі. Розпізнати її можна, бо навколо місця укусу кліща залишається червона пляма у формі кільця.

Номер слайду 18

Менінгітце запалення мозкових оболонок. Також часто має інфекційну етіологію. Найбільш загрозливим є менінгококовий менінгіт. Щодо цього захворювання розроблена специфічна профілактика — тобто вакцинація.

Номер слайду 19

Поліомієліт. Вірус вражає тіла рухових нейронів, що містяться у передніх рогах спинного мозку. Це унеможливлює не лише нормальні рухи, а й навіть підтримку м’язового тонусу. Виникає прогресуючий параліч. Часто хвороба закінчується інвалідизацією. Але, на щастя, поліомієліт є одним з небагатьох захворювань, яке остаточно здолали у нашій країні шляхом вакцинації!

Номер слайду 20

Периферичну нервову систему вражають неврити — тобто запалення нервів. Це призводить до болісних відчуттів та зниження функцій органів, що іннервуються ураженим нервом. Також негативно на стан нервової системи впливають куріння, вживання алкоголю та наркотичних засобів.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Гра «Так чи ні»1. Соматична нервова система підконтрольна діяльності людини 2. Симпатична нервова система прискорює роботу серця 3. Вегетативна нервова система складається із рухових нейронів 4. Діяльність вегетативної НС підпорядковується волі людини 5. Парасимпатичний відділ підвищує кров’яний тиск 6. Симпатичні нерви належать до соматичної нервової системи 7. Найбільший парасимпатичний нерв – це блукаючий 8. Зв'язок організму з навколишнім середовищем забезпечує соматична нервова система

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сікідіна Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дунаєвська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лійко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
15 березня 2023
Переглядів
8533
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку