Презентація "Поняття про текст" .

Про матеріал
Презентація до уроку української мови 2 клас. Тема "Поняття про текст". Підручник Варзацької Л.О.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про текст. Розрізнення окремих речень і тексту. Заголовок.

Номер слайду 2

Організація класу.

Номер слайду 3

Мовна казка про текст. Жив на світі хлопчик. Одного разу він вирішив збудувати собі будиночок. Спочатку він зробив фундамент. Хлопчик хотів, щоб його будиночок був просторий та красивий, і над фундаментом почав зводити стіни. Як і будь-який добрий господар, хлопець покрив свій будиночок дахом, Щоб будова була завершена і можна було там спокійно жити.

Номер слайду 4

Робота з віршем.Їде Зайчик у трамваїі довкола позирає. Тут підходить Їжачокі говорить: - Ваш квіток!-Червоніє Зайчик густоі дає… листок капусти. Ігор Січовик

Номер слайду 5

Каліграфічна хвилинка.

Номер слайду 6

Спиши прислів’я. Маленька праця краща за велике безділля. - Як ти розумієш його зміст?

Номер слайду 7

Словникова робота зі словом.

Номер слайду 8

Фізкультхвилинка.

Номер слайду 9

Робота за малюнком.- Прочитайте варіанти заголовків до казки. Не глузуй зі слабшого! Не хвались! На ниві. Восени. Заєць та їжак. Хто швидше?

Номер слайду 10

Міркування. За яким правилом добирають заголовок? Починайте міркувати так: «Якщо казку назвати «Восени», тоді слід розповідати про…»; «Якщо дати заголовок «На ниві», то …». За яким правилом добирають заголовок?

Номер слайду 11

Висновок.

Номер слайду 12

Творча робота. Прочитайте уривок із казки. Вставте пропущені слова з довідки. Прочитайте виділене речення. Чи може воно бути заголовком?Спишіть це речення.

Номер слайду 13

Робота з мовним матеріалом. Прочитайте два записи, порівняйте їх. Спекотне літо. Осінь. Червоне листя. Стоїть сад. Після спекотного літа в садах хазяйнує осінь. Вона перемальовує листя на деревах у жовтий, червоний, рудий колір. Обважнілий від плодів стоїть сад. Подумайте, який запис можна назвати тестом. Доберіть до нього заголовок.

Номер слайду 14

Правило-висновок. Зв’язні за змістом речення утворюють текст. У тексті речення розміщені в певній послідовності. До тексту завжди можна дібрати заголовок.

Номер слайду 15

Відновлення деформованого тексту. Біля дороги вона побачила ромашку. Вранці другокласниця Оля йшла до школи. Та раптом помітила на пелюсточці краплину роси. Оля вже простягнула руку, щоб зірвати квітку. Дівчинка задивилася на краплину і не зірвала квітку. - Що побачила Оля біля дороги?( Запишіть відповідь на це запитання).

Номер слайду 16

Звукова модель слова.- Складіть звукову модель слова Оля.

Номер слайду 17

Вправа «Незакінчене речення». Зв’язні зі змістом речення утворюють…Речення в тексті розміщені у певній …До тексту можна дібрати…На уроці мені все було…Найкраще мені вдалося…

Номер слайду 18

Тренувальні вправи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чернобай Татьяна
    Дякую автору за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2022
Переглядів
3034
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку