Презентація "Поняття про теорію ймовірностей" 9 клас

Про матеріал
Матеріали презентації "Поняття про теорію ймовірностей" приведені у відповідність до підручника " Алгебра. 9 клас." (Г. П. Бевз, В. Г. Бевз) розділу 4 "Основи комбінаторики, теорії ймовірностей".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бейдик Н. І., Підгірненська ЗОШ І-ІІІ ступенів Новомиколаївського району Запорізької області 2019 9 клас. Поняття про теорію ймовірностей

Номер слайду 2

Виникнення теорії ймовірностей як науки відносять до середньовіччя і перших спроб математичного аналізу азартних ігор. 

Номер слайду 3

Найперші наукові праці в галузі теорії ймовірностей належать до XVII століття. Досліджуючи прогнозування виграшу в азартних іграх, Блез Паскальі П'єр Ферма відкрили перші ймовірнісні залежності, що виникають під час кидання гральних кубиків. П'єр Ферма́ Блез Паскаль

Номер слайду 4

Справжню наукову основу теорії ймовірностей заклав великий математик Якоб Бернуллі (1654-1705). Якоб Бернуллі Сучасного вигляду теорія ймовірностей набула завдяки аксіоматизації, яку запропонував Андрій Миколайович Колмогоров Колмого́ров А. М.

Номер слайду 5

Значний внесок в теорію ймовірностей зробив український математик, академік НАН України, директор Інституту математики НАНУ, лауреат премії імені П. Чебишева Гнєденко Борис Володимирович. Гнєденко Б.В.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Теорією ймовірностей називається математична наука, що вивчає закономірності випадкових подій, які спостерігаються при багатократному повторенні досліду.  Основні поняття: випробування, події.

Номер слайду 9

Подія – це явище, про яке можна сказати, що воно відбувається або не відбувається за певних умов. Випробування – це умови, за яких відбувається (чи не відбувається) подія. Події Випадкові Вірогідні Неможливі Попарно несумісні Рівноможливі

Номер слайду 10

Випадковою подією  називається будь-який факт, який в результаті експерименту може відбутися чи не відбутися.  Вірогідною (достовірною) називається подія , яка внаслідок випробування неодмінно повинна статися. Неможливою називається подія  , яка внаслідок досвіду не може відбутися. Декілька подій у досліді називаються попарно несумісними, якщо ніякі два з них не можуть з'явитися одночасно. Декілька подій у випробуванні називаються рівноможливими, якщо вони мають рівні шанси появи в результаті випробування.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

 Повною групою подій називається множина таких подій, коли в результаті кожного випробування обов’язково має відбутися хоча б одна з них. Якщо події мають властивості: 1) утворювати повну групу подій; 2) бути несумісними; 3) бути рівно можливими, то такі події утворюють множину, яка називається простором елементарних подій.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ймовірністю події називається чисельна міра свободи впевненості в появі даної події внаслідок нового випробування. Імовірність події A позначається як P(A). n – загальна кількість попарно несумісних і рівноможливих подій, які утворюють повну групу, m – кількість елементарних подій.

Номер слайду 17

В цеху по виготовленню м'ячів для гольфу в одній коробці було 77 правильної форми м'ячів та 23 мячі з дефектами в іншій. М'ячі зсипали в одну коробку. Яка ймовірність того, що навмання витягнутий м'яч буде бракованим ?   Розв'язання.Загальне число рівноможливих подій рівне кількості всіх м'ячів n=77+23=100. Число сприятливих події, яка полягає у витягненні бракованого м'яча рівне їх кількості m=23. За формулою ймовірності знаходимо Ймовіпність витягнути бракований м'яч рівна 0,23.

Номер слайду 18

В групі 17 хлопців та 13 дівчат. Викладачеві потрібно викликати когось для перевірки виконання домашніх завдань. Яка ймовірність того, що до дошки вийде дівчина? Розв'язання. Загальне число рівносильних подій рівне кількості учнів n=17+13=30. Кількість дівчат m=13. На основі цьоо шукана ймовірність рівна частці тобто 0, 43(3).

Номер слайду 19

До зустрічі! Використаний шаблон: Ранько О. О. Сайт: http://pedsovet.su/

ppt
Додано
1 квітня 2019
Переглядів
11095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку