Презентація " Поняття та види соціальних норм"

Про матеріал
Презентація для уроку правознавства 9 клас за темою "Поняття та види соціальних норм"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття та види соціальних норм

Номер слайду 2

Соціальні норми-це правила поведінки людей у суспільному житті. Виділяють такі соціальні норми:- норми права;- норми моралі;- норми звичаїв та традицій;- економічні норми;- політичні норми;- релігійні норми;- корпоративні норми.

Номер слайду 3

Норми права - це загальнообов'язкові правила поведінки людей, що встановлені й охороняються державою.

Номер слайду 4

Норми моралі - це правила поведінки, що встановлюються в суспільстві відповідно до моральних уявлень людей про добро і зло;справедливість і честь; обов'язок і гідність; вони охороняються силою громадської думки і внутрішніх переконань людини.

Номер слайду 5

Норми звичаїв - це правила поведінки, які, склавшись у суспільстві в результаті їхнього багаторазового повторення, виконуються в чинність звички.

Номер слайду 6

Політичні норми - це загальні правила поведінки, що регулюють відносини між соціальними групами, пов'язані із здійсненням державної влади.

Номер слайду 7

Економічні норми - це правила поведінки , що регулюють суспільні відносини, пов'язані з виробництвом , розподілом і споживанням матеріальних благ.

Номер слайду 8

З появою релігії та вірувань з’являються й відповідні релігійні норми. Ці норми є дійсними лише для прихильників тієї чи іншої релігії, а в разі недотримання релігійних норм людину можуть відлучити від церкви, піддати анафемі (прокляттю), застосувати інші релігійні заходи впливу.

Номер слайду 9

Корпоративні норми – це правила поведінки , що регулюють суспільні відносини усередині різних громадських організацій.

Номер слайду 10

Право — це система загальних загальнообов`язкових, формально-визначених правил поведінки, які встановлюються, охороняються і гарантуються державою з метою врегулювання найважливіших суспільних відносин.

Номер слайду 11

Загальнообов'язкова нормативність: Право складається із взаємозалежних і узгоджених між собою норм,що поширюються на всіх осіб,яким вони адресовані. Всі особи зобов'язані виконувати вимоги правових норм. Формальна визначеність: Норми права знаходять вираження в законах ,інших офіційних джерелах і відрізняються чіткістю та однозначністю приписів. Державна забезпеченість: Реалізація норм права забезпечується державною владою. Системність: Право - це система правових норм. Право - міра свободи людини,критерій обов'язковості її поведінки в суспільстві. Ознаки права

Номер слайду 12

Термін Право вживається у наступних значеннях:1. Законодавство; здійснювана державою форма законодавства, залежна від соціального устрою країни. Система встановлених або санкціонованих державою загальнообов'язкових правил (норм) поведінки, що виражають волю панівного класу або більшості народу.2. Виборювані народом справедливі закони та соціальний лад.3. Інтереси певної особи, суспільної групи і т. ін., які спираються на закон, релігійні постулати, давні звичаї тощо, обумовлені постановою держави, установи тощо, захист інтересів і можливостей особи щодо участі в чому-небудь, одержання чогось і та ін..4. Обумовлена певними обставинами підстава, здатність, можливість робити, чинити що-небудь, користуватися чим-небудь. // Мати у своїй владі. // Перевага, привілей, надані кому-, чому-небудь. // Офіційний дозвіл, допуск до виконання якихось обов'язків, до зайняття певної посади, вступу до вищого навчального закладу і т. ін.

pptx
Додав(-ла)
Ачкасов Андрій
Додано
13 жовтня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку