Презентація "Попередження емоційного та професійного вигорання"

Про матеріал
Цікавий теоретичний та практичний матеріал для роботи з педагогами, який допоможе у проведені тренінгу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психолого-педагогічний семінар. Підготувала. Практичний психолог: Григор'єва М. М. Попередження емоційного та професійного вигорання

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вправа«Знайомство»

Номер слайду 4

Правила роботи в групі

Номер слайду 5

«Квіткова галявина»Очікування

Номер слайду 6

Професійне вигорання – синдром, що розвивається на тлі хронічного стресу і призводить до виснаження емоційно-енергетичних і особистісних ресурсів працюючої людини.

Номер слайду 7

Синдром емоційного вигорання характерний лише для професій типу «людина-людина»

Номер слайду 8

«Емоційне вигорання – плата за співчуття» Перша дослідниця цього явища Христина Маслач назвала свою книгу:

Номер слайду 9

Стадії професійного вигоряння. ПЕРША СТАДІЯ: починається приглушення емоцій, згладжування гостроти відчуттів і свіжості переживань; людина несподівано зауважує: начебто все поки нормально, але... сумно і порожньо на душі; зникають позитивні емоції, з'являється деяка відстороненість у стосунках з членами сім'ї;виникає стан тривоги, незадоволеності; повертаючись додому, все частіше хочеться сказати: Відчепіться!"

Номер слайду 10

ДРУГА СТАДІЯ: виникають непорозуміння з учнями, професіонал в колі своїх колег починає зневажливо говорити про деяких з них; неприязнь поступово починає проявлятися в присутності учнів - спочатку це ледве стримувана антипатія, а потім і спалах роздратування. Подібна поведінка професіонала - це неусвідомлений ним самим прояв почуття самозбереження при спілкуванні, що перевищує безпечний для організму рівень.

Номер слайду 11

ТРЕТЯ СТАДІЯ: притупляються уявлення про цінності життя, емоційне ставлення до світу стає "пласким", людина стає небезпечно байдужою до всього, навіть до власного життя; така людина за звичкою може ще зберігати зовнішню респектабельність, але його очі втрачають блиск інтерес до всього.

Номер слайду 12

Три аспекти професійного вигоряння 1. Зниження самооцінки. 2. Самотність.3. Емоційне виснаження, соматизація.

Номер слайду 13

Симптоми професійного вигоряння психофізіологічні симптоми. Відчуття постійної втоми не тільки вечорами, але і вранці, відразу після сну (симптом хронічної втоми);• відчуття емоційного та фізичного виснаження; • зниження сприйнятливості та реактивності у зв'язку із змінами зовнішнього середовища (відсутність реакції цікавості на фактор новизни або реакції страху на небезпечну ситуацію); • загальна астенізація (слабкість, зниження активності і енергії, погіршення біохімії крові і гормональних показників); • часті безпричинні головні болі; • постійні розлади шлунково-кишкового тракту; • різка втрата або різке збільшення ваги; • повне або часткове безсоння; • постійне загальмовування, сонний стан і бажання спати протягом всього дня; • задишка або порушення дихання при фізичному або емоційному навантаженні; • помітне зниження зовнішньої і внутрішньої сенсорної чутливості: погіршення зору, слуху, нюху і дотику,тощо.

Номер слайду 14

соціально-психологічні симптоми • байдужість, нудьга, пасивність і депресія (знижений емоційний тонус, почуття пригніченості); • підвищена дратівливість на незначні, дрібні події; • часті нервові зриви (спалахи невмотивованого гніву або відмови від спілкування, відхід у себе); • постійне переживання негативних емоцій, для яких у зовнішній ситуації причин немає (почуття провини, образи, сорому, підозрілість, скутість); • почуття неусвідомленого занепокоєння і підвищеної тривожності (відчуття, що щось не так"); • почуття гіпервідповідальності і постійне почуття страху, що "не вийде" або "я не впораюся"; • загальна негативна установка на життєві і професійні перспективи (по типу "як не старайся, все одно нічого не вийде").

Номер слайду 15

поведінкові симптоми • відчуття, що робота стає все складніше, а виконувати її - все важче і важче; • співробітник помітно змінює свій робочий режим (збільшує або зменшує час роботи); • постійно, без необхідності бере роботу додому, але її вдома не робить; • керівникові важко приймати будь-які рішення; • відчуття непотрібності, невіра в поліпшення, зниження ентузіазму по відношенню до роботи, байдужість до результатів; • невиконання важливих, пріоритетних завдань і "застрявання" на дрібних деталях • втрата відповідності службовим вимогам • трата більшої частини робочого часу на мало усвідомлене або не усвідомлене виконання автоматичних і елементарних дій; • дистанційованість від співробітників і учнів, підвищення неадекватної критичності; • зловживання алкоголем, різке зростання викурених за день сигарет, застосування наркотичних засобів.

Номер слайду 16

Адекватне відношення до роботи і відведення їй належного місця у житті – найкраща профілактика професійного вигорання. На жаль, у житті ми не завжди маємо змогу робити тільки те, що нам подобається, приносить радість. А робота без радості пришвидшує вигорання в багато разів. Якщо ж користуватися настановою: «Не можеш робити те, що любиш – навчись любити те, що робиш», - то ніяке професійне вигорання нам не загрожуватиме!Правильно плануйте свій час:8 год. – повноцінний здоровий сон8 год. – робота 8 год. – активний відпочинок

Номер слайду 17

Методи гармонізацій психофізичного стану. Умовно всі методи гармонізації психофізичного стану людини можна об'єднати в 3 групи:1. Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану (вплив на фізичне тіло).2. Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану (вплив на емоційний стан). 3. Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану (вплив на думки, зміна світогляду).

Номер слайду 18

Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану (вплив на фізичне тіло). Достатньо тривалий і якісний сон Збалансоване, насичене вітамінами і мінералами харчування

Номер слайду 19

Достатнє фізичне навантаження, заняття спортом, ранкова гімнастика. Танці Фітотерапія, гомеопатія

Номер слайду 20

Масаж Терапія кольором Ароматерапія

Номер слайду 21

Терапія мінералами Дихальні вправи. Баня і водні процедури

Номер слайду 22

Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану (вплив на емоційний стан). Гумор Музика Спілкування з сім'єю, друзями

Номер слайду 23

Заняття улюбленою справою, хобі Спілкування з природою

Номер слайду 24

Аутотренінги Спілкування з тваринами

Номер слайду 25

Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану (вплив на думки, зміна світогляду).

Номер слайду 26

Отже, важливо навчитись контролювати свої думки і емоції. Відомий дослідник стресу Сельє зазначав, що має значення не те, що з вами відбувається, а те, як ви це сприймаєте.

Номер слайду 27

Вправа «Команда»

Номер слайду 28

Вправа «Створи свій власний світ»

Номер слайду 29

Притча про чоловіка

Номер слайду 30

Перегляд відеоролику. Позитивне мислення

Номер слайду 31

Вправа «Сприйняття життя»

Номер слайду 32

Притча про каву

Номер слайду 33

Д – досвід (що запам’яталося)Р – рефлексія (які відчуття)І – інформація (яку інформацію отримали, які висновки) Д – дія (як будете діяти в майбутньому)

Номер слайду 34

Дякую за співпрацю!!!

pptx
Додано
3 березня 2021
Переглядів
2168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку