Презентація «Поразка Української революції 1917-1921 років» (до 100-річчя Другого Зимового походу армії УНР)

Про матеріал
В презентації «Поразка Української революції 1917-1921 років» відслідковуються основні етапи революції, перебіг двох війн з більшовиками, причини на наслідки Першого та Другого зимових походів армії УНР, які закінчяться поразкою Української революції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поразка Української революції 1917-1921років (до 100-річчя Другого Зимового походу армії УНР)Робота учителя історії Часовоярського ЗЗСО №15 Часовоярської міської ради Донецької області Заярного Олександра Борисовича

Номер слайду 2

Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Перший зимовий похід

Номер слайду 9

Після перемоги більшовиків у громадянській війні остаточно буде відновлена радянська влада

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Червоний терор

Номер слайду 12

Червоний терор

Номер слайду 13

Що таке ВУНК ?Всеукраї́нська надзвича́йна комі́сія для боротьби́ з контрреволю́цією, спекуля́цією, сабота́жем та службо́вими зло́чинами,  скорочено ВУНК, або ВУЧК (від рос. Всеукраинская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией, спекуляцией, саботажем и преступлениями по должности) — державно-політичний карний орган уряду більшовиків.

Номер слайду 14

Повстанці в УкраїніАрмія УНР розмістилася в таборах в Польщі та РумуніїУ 1921 року на українських землях діяло до 40 тисяч повстанців проти політики більшовиків, об‘єднаних у 464 загони

Номер слайду 15

Радянсько-польська війна 1920р. та Ризький договір 1921р.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Знайшовши прихисток у Польщі, уцілілі підрозділи Армії Української Народної Республіки здійснили Другий зимовий похід в окуповану російсько-більшовицькими військами Україну. Мета – підняти селянські повстання і визволити рідну землю з чужинського ярма.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Симон Петлюра- організатор Другого військового походу

Номер слайду 22

Юрій Тютюнник- голова Волинської групи

Номер слайду 23

Подільська група. Подільську повстанську групу сформовано поблизу містечка Копичинці. Її командиром став підполковник Михайло Палій-Сидорянський Вирушила в похід 25 жовтня 1921 з м. Гусятина на Тернопільщині. Загалом, з важкими боями загін пройшов все Поділля і вийшов у район Бородянки (60 км від Києва). Тут, втративши надію з'єднатись з Волинською групою, що було передбачено оперативним планом, подільський загін був змушений повернути на захід. 29 листопада 1921 Подільська група перейшла польський кордон між містечками Острог — Милятин 6 грудня 1921 року. Після переходу кордону вояки змушені були здати зброю польській владі.

Номер слайду 24

Бессарабська група Командир — Гулий-Гуленко. З усіх трьох груп — найменша та найслабша. Сформована на території Румунії. На Правобережну Україну пробивалась першою. Головне завдання групи — демонструвати на півдні України «основний наступ», відвернути на себе увагу більшовиків, тим самим полегшати операцію прориву головній Волинській групі. За ціль Бессарабська група мала захоплення міста Тирасполя і прямування на Одесу, щоб здобути доступ до моря. Поставленої цілі не було досягнуто.

Номер слайду 25

Волинська група4 листопада 1921 в рейд вийшла Волинська група з району Олевська — під головуванням генерала Тютюнника, подолавши опір радянських прикордонників, перетнула польсько-український кордон і пройшла в Коростенський район.  .17 листопада 1921 в бою під селом Малі Міньки повстанці були розбиті. Частина учасників групи потрапила у полон, і після рішучої відмови перейти на службу до Червоної армії 359 бійців Повстанської Армії  21листопада 1921 було розстріляно під Базаром. Тільки невеликий загін зі 150 бійців Волинської групи зумів прорвати оточення і перейти польський кордон.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

359 БІЙЦІВ Повстанської армії було розтріляно більшовиками

Номер слайду 29

Усього під Базаром було розстріляно 361 учасника Волинської групи. Перед розстрілом їх заводили в клуню та роздягали. Потім підводили до ями і старшин. Григорій Спартак згадував ті події: “Протягом цієї ночі весь час було чутно кулеметну стрілянину – це розстрілювали наших полонених. У першу чергу були розстріляні старшини. Коли вивели на розстріл першу партію, то чути було, що співають “Ще не вмерла Україна…”Могилою для вояків Армії УНР стала глибока яма, яку напередодні за чекістським наказом викопали місцеві селяни.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

На території меморіалу поховано 359 розстріляних і 46 загиблих на полі бою воїнів Армії Української Народної Республіки

Номер слайду 38

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковтуненко Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
6015
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку