Презентація "Поширеність в природі та використання оксидів, кислот, основ та середніх солей"

Про матеріал
Презентаці до уроку хімії у 8 класі на тему "Поширеність в природі та використання оксидів, кислот, основ та середніх солей".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поширеність в природі та використання оксидів, кислот, основ та середніх солей. Підготувала вчитель хімії Великокучурівського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. В. Бузенка. Ракочий Вєліна Костянтинівна.

Номер слайду 2

Оксиди — це хімічні сполуки, які дуже часто трапляються в природі. В основному до них належать сполуки активних металічних і неметалічних елементів. ПОШИРЕННЯ ОКСИДІВ У ПРИРОДІ

Номер слайду 3

Поширення оксидів у природі{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}№Назва речовини та хімічна формула. Де та у якому вигляді зустрічається. Застосування1 Вода, гідроген оксид. H2 O2345

Номер слайду 4

Вода - найпоширеніший оксид па Землі. Вона заповнює всі западини земної поверхні, утворюючи ріки, озера, моря, океани. Просочуючись у грунт, вона утворює грунтові й підземні води. Ця дивовижна й до кінця не розгадана речовина входить до складу гірських порід і мінералів. Як вам відомо, без води не можуть існувати живі організми — людина, рослини, тварини. В організмі людини вода бере участь у всіх біохімічних процесах, підтримує об’єм і пружність клітин.

Номер слайду 5

Силіцій (IV) оксид теж належить до найбільш розповсюджених природних оксидів. Найбільше поширений пісок. У природі він трапляється у вигляді окремих пластів, а також устилає дно річок, морів та океанів. Окрім піску, природа подарувала людині й прозорий мінерал кварц. Окремі кристали його сягають гігантських розмірів. Кварц. Силіцій(IV)оксид. Si. O2 Пісок

Номер слайду 6

Боксит. Корунд. Глинозем. Алюміній оксид є складовою природних мінералів алюмосилікатів. Польовий шпат

Номер слайду 7

Ферум оксиди входять до складу відомих у металургії залізних руд, яких є досить багато.1 Fe. Oвівіаніт3 Fe3 O4магнетит2 Fe2 O3гематит

Номер слайду 8

Карбон(IV) оксид поширений в атмосфері. Приблизно 0,03 % цього газу входить до складу повітря. Відіграє активну роль у процесі фотосинтезу. Накопичення вуглекислого газу в повітрі зумовлює парниковий ефект.

Номер слайду 9

ПОШИРЕННЯ КИСЛОТ У ПРИРОДІПрирода наділила живі організми неорганічними кислотами, як у рослинному, так і в тваринному світі. Наприклад, у ядрах кісточок абрикосів, слив, вишень у невеликій кількості міститься дуже отруйна ціанідна кислота. Деякі жуки для захисту виділяють сульфатну кислоту.

Номер слайду 10

Поширення кислот у природі{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}№Назва речовини та хімічна формула. Де та у якому вигляді зустрічається. Застосування1 Хлоридна кислота, соляна кислота. HCl23

Номер слайду 11

Хлоридна кислота. Хлоридна кислота виробляється організмом людини й міститься у шлунковому соці. З її участю відбувається процес травлення. Як антисептик, вона знешкоджує у шлунку бактерії, які потрапляють туди з їжею.

Номер слайду 12

Сульфідна кислота. У багатьох природних джерелах Трускавця та Східниці, Немирова мінеральні води насичені сульфідною кислотою, завдяки чому вони мають характерний запах.

Номер слайду 13

Карбонатна кислота. В інших джерелах Трускавця, Сваляви, Миргорода у воді розчинена карбонатна кислота, що, розпадаючись, виділяє бульбашки вуглекислого газу.

Номер слайду 14

ПОШИРЕННЯ ОСНОВ У ПРИРОДІУ природі луги не трапляються: по-перше, вони розчинні й будуть вимиватися водою, а по-друге, вони дуже активні й легко беруть участь у хімічних реакціях. Нерозчинні основи можуть входити до складу деяких мінералів у вигляді основних солей. Іржа, яка утворюється на сплавах заліза, теж частково складається з гідроксидів Феруму.

Номер слайду 15

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}№Назва речовини та хімічна формула. Де та у якому вигляді зустрічається. Застосування1 Луги2 Нерозчинні основи. ПОШИРЕННЯ ОСНОВ У ПРИРОДІ

Номер слайду 16

ПОШИРЕННЯ СОЛЕЙ У ПРИРОДІЗ усіх класів неорганічних сполук солі найчастіше трапляються в природі, особливо важкорозчинні Zn. S, Ca. CO3, Ca. F2, Sr. SO1, Ba. SO1, Cd. S, Ca3(PO1)0, Na2 B1 O7 тощо. Вони утворюють багато мінералів.

Номер слайду 17

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}№Назва речовини та хімічна формула. Де та у якому вигляді зустрічається. Застосування123 Натрій карбонат, кальцинована сода. Na2 CO3 ПОШИРЕННЯ СОЛЕЙ У ПРИРОДІ

Номер слайду 18

Кальцій карбонат. Кальційкарбонатвапняктравертинкрейдамармурарагоніткальцит. Ca. CO3

Номер слайду 19

Натрій хлорид. Na. Cl

Номер слайду 20

Висновки:1. Оксиди — це хімічні сполуки, які часто трапляються в природі. Це оксиди активних металічних і неметалічних елементів.2.  Неорганічні кислоти також зустрічаються у природі у вільному стані. Наприкдад, у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел.3. Луги у природі не зустрічаються, нерозчинні основи можуть входити до складу гірських порід.4. У природі міститься чимало різних солей. Вони складають різні ґрунти і породи, мінерали.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Заповнити таблиці, використовуючи матеріали презентації та параграфів 27, 29, 30,32.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Міщенко Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зубчик Віта Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Радєва Ірина Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
48176
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку