Презентація "Поширення вуглеводнів в природі. Природний газ, нафта, кам`яне вугілля - природні джерела вуглеводнів"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку хімії в 9 класі з теми "Поширення вуглеводнів в природі. Природні джерела вуглеводнів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Поширення вуглеводнів у природі. Природний газ, нафта, кам'яне вугілля - природні джерела вуглеводнів9 клас

Номер слайду 2

Актуалізація знань. Чи вистачить 11,5 л кисню для повного горіння етину об’ємом 5,6 л (н.у)?Який об’єм етену необхідно спалити (н.у.), щоб утвореного вуглекислого газу вистачило для осадження катіонів Кальцію з кальцій гідроксиду масою 14,8 г?Розташуйте вуглеводні за збільшенням об’єму кисню, необхідного для згоряння порції кожної речовини об’ємом 44,8 л (н.у.). А метан Б етен В бутан Г етин

Номер слайду 3

Природний газ як суміш вуглеводнів. Природний газ на 80–98 % (у різних родовищах різний відсоток) складається з метану СН4. Решту становлять інші газоподібні насичені вуглеводні: етан С2 Н6, пропан С3 Н8, бутан С4 Н10. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРИРОДНОГО ГАЗУ. Природний газ —безбарвна суміш, майже вдвічі легша за повітря, погано розчиняється у воді, без запаху.

Номер слайду 4

НАФТА ЯК ПРИРОДНЕ ДЖЕРЕЛО ВУГЛЕВОДНІВ. Нафта — природна оліїста суміш рідких вуглеводнів та деяких неорганічних речовин..

Номер слайду 5

ПЕРЕГОНКА НАФТИДля здійснення процесу перегонки нафту спочатку нагрівають у спеціальній трубчастій печі до 320–350 С, і її компоненти, що мають меншу температуру кипіння, переходять у газоподібний стан. Далі суміш спрямовують у ректифікаційну колону, де газоподібні речовини конденсуються, тобто перетворюються в рідину. Фракції нафти Гази (С1–С4)Бензин (С5–С11), 40–200 СЛігроїн (С8–С14), 150–250 СГас (С12–С18), 180–300 СГазойль (С15–С22), 230–350 СВодяна пара. Мазут (> С20)

Номер слайду 6

КАМ’ЯНЕ ВУГІЛЛЯКам’яне вугілля — природна суміш вуглецю (майже 10 %), органічних сполук складної будови (майже 80 %), вологи та неорганічних домішок. Переробкою кам’яного вугілля одержують сотні різних речовин, серед них — метан та етен. Ці речовини в суміші з іншими газоподібними продуктами переробки вугілля використовують для підтримання температури під час теплової обробки вугілля без доступу повітря (температура сягає 1000 С), а також піддають хімічній переробці для одержання інших продуктів.

Номер слайду 7

ВИСНОВКИВуглеводні досить поширені у природі. Природними джерелами вуглеводнів є природний і попутний нафтовий гази, нафта, вугілля. Перегонка нафти — це фізичний процес її розділення на окремі групи речовин: бензин, лігроїн, гас, газойль, мазут. Природні вуглеводні використовують як джерела теплової енергії та цінну хімічну сировину. Обсяги використання природних вуглеводнів як цінної сировини для виробництва найрізноманітніших речовин і матеріалів щорічно збільшуються.

Номер слайду 8

Застосовуємо1. У зоні грозового розряду температура сягає понад 2000 С. За таких умов азот і кисень, що перебувають у складі повітря, взаємодіють між собою з утворенням нітроген(ІІ) оксиду. Напишіть рівняння цієї реакції та обчисліть об’єми азоту й кисню, необхідні для утворення 60 л продукту реакції, якщо об’єми газів виміряно за однакових умов.2 На згоряння суміші метану з етеном об’ємом 60 л витратили кисень об’ємом140 л. Обчисліть об’єми метану та етену в суміші, якщо об’єми газів виміряно за однакових умов

pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
22965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку