Презентація "Постава і здоровя дитини"

Про матеріал
За допомогою презентації діти ознайомляться з чинниками, що впливають на порушення постави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Барабаш Станіслав Костянтинович, учитель фізичної культури

Номер слайду 2

Постава – звичне положення тіла у стані спокою і під час руху. Вона формується з раннього дитинства в процесі зростання, розвитку та виховання людини.

Номер слайду 3

Якщо постава правильна, природні вигини хребта (їх чотири) виражені помірно, лопатки розставлені симетрично, плечі на одному рівні і трохи розгорнуті, живіт підтягнутий, ноги випрямлені, підборіддя трохи підняте.

Номер слайду 4

Головна опора всього тіла - хребет. При правильній поставі ти торкаєшся до стіни потиличною частиною голови, лопатками, сідницями, литками і п'ятами.

Номер слайду 5

Складовими хребта є хребці. З нас хребців складається хребет. Вони намагаються зробити тебе струнким і красивим. У цьому хребцям допомагають м'язи.

Номер слайду 6

Якщо у людини слабо розвинені м′язи, зокрема м′язи спини, чи вона довго сидить, викривившись або зігнувшись, у неї може формуватись неправильна постава.

Номер слайду 7

Неправильна постава дуже погано впливає на роботу внутрішніх органів. Через неї людина швидше втомлюється, скаржиться на головний біль, у неї з'являються різні хвороби.

Номер слайду 8

Дуже корисні для вироблення правильної постави плавання і рухливі ігри. Коли ти плаваєш, розвиваються всі м'язи тіла і зменшується навантаження на хребет.

Номер слайду 9

Найпоширенішими причинами виникнення вад постави є: недотримання правил сидіння за робочим столом або партою; погане освітлення; носіння важкого портфеля в одній руці; спання на дуже м’якому ліжку; недостатнє харчування; нестача вітамінів.

Номер слайду 10

⋏ Під час сидіння ноги мають твердо стояти на підлозі. ⋏ Спина має притискатися до спинки стільця. Щоб мати гарну поставу: Так сидіти не можна

Номер слайду 11

⋏ Висота стола мусить бути такою, щоб на нього можна було покласти руки, не нахиляючи і не відкидаючи спини.

Номер слайду 12

⋏ М'які пружинні ліжка, розкладачки і гамаки не підходять для постійного спання, тому що вони сприяють розвитку сутулості і викривленню хребта. ⋏ Ліжко не повинно бути занадто м'яким і надто твердим.

Номер слайду 13

⋏ Надто тверде ліжко не дає м'язам розслабитися. Через це відпочинок не є повноцінний.

Номер слайду 14

⋏ Раціональне харчування і вживання вітамінів сприяють повноцінному росту і розвитку кісткової і м'язової тканини.

Номер слайду 15

⋏ Добре розвинені м'язи запобігають деформації кісток і хребта при навантаженні на них. Робота м'язів сприяє зміцненню кісток.

Номер слайду 16

Формування правильної постави забезпечує нормальний ріст і розвиток організму. Основна роль у формуванні правильної постави належить фізичній культурі та дотриманню правил гігієни. Висновок

Номер слайду 17

Література 1. Бібік Н.М. Основи здоровґя 4 клас. - Київ: “Навчальна книга”, 2004. 2. Шабатура Н.М. Біологія 8/9 класи. – Київ: Видавництво “Ґенеза”, 1997. 4. Навчальні таблиці “Спеціальні профілактичні вправи при порушеннях постави “. Інтернет-ресурс URL: http://www.bimk.kiev.ua/ua/bolezni/osanka Список використаних джерел

ppt
Додано
13 травня 2023
Переглядів
1213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку