Презентація "Потенціал різних видів читання у надолуженні освітніх втрат з читання на уроках читання, ЯДС"

Про матеріал
Переривання освітнього процесу і нестабільність у навчанні найбільш негативно позначається на сформованості в молодших школярів навички читання. Оскільки ця навичка безпосередньо впливає на успішність навчання та особистісний розвиток дитини, забезпечує її соціалізацію в суспільстві, рекомендовано приділити цій якості першочергову увагу. Оволодіння учнями початкових класів навичкою читання здійснюється у взаємозв’язку технічного і смислового складників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Потенціал різних видів читання у надолуженні освітніх втрат з читання на уроках читання, ЯДС

Номер слайду 2

Навичка читання. Технічна складова Смислова складова Якісні характеристики Читацькі вміння1-2 кл.3-4 кл. незначна частина випускників поч. школи

Номер слайду 3

Правильність читання. Читання з картинками. Щоденні 5. Читання для себе. Читання для другаІнтеграція

Номер слайду 4

Темп та спосіб читання. Читання слів, текстів за методом В. Едигея Деформовані слова, речення, тексти розвивають у дитини, перш за все, найголовнішу якість мислення – вміти передбачати, а також, відчуття мови, грамотність – через поглиблене вивчення буквеного складу слова та активне конструювання слів. Щоденні 5. Читання для себе. Читання для другаІнтеграція

Номер слайду 5

В дасусе. В красивіше вістить носце. ніг. С тазронув. же. В казаполася лезена витрачка. а. Н реперві і сіпля роківу лошкярі жібать в всій дас. га. Бато бороти венасні в дасу. д. Оні рібозають хусе силтя, шіні кобопують редева, бомазують товсбури. віДчата рафбують валки, сипопають рідожки сіпком, зорбивають рягдки дій вочіо, вітки. таршіС чуні рапцюють в кільшній петлиці.

Номер слайду 6

Темп читання. Ефективність від вправ: Розвиток уваги. Швидкість реакції. Синхронізація роботи двох півкуль мозку. Таблиці Шульте покращують техніку читання. Вправи покращую пам’ять. Підвищується здатність сприйняття інформації. Покращується концентрація в роботі, навчанні. Покращення зору. Таблиці Шультте. Суть завдання. Важливо якомогашвидше знайти в табличці всі числа в порядку зростання або ж, навпаки, спадання. Чим частіше людина тренується на таблицях – тим швидше вона з кожним разом виконує завдання.

Номер слайду 7

Види читання Ознайомлювальне читання - загальне знайомство зі змістом тексту, з’ясування його основної ідеї та проблеми. Поглиблене читання - передбачає, що під час читання ми будемо звертати увагу на деталі в тексті, будемо їх аналізувати й оцінювати. Читання-перегляд або пошукове читання - вид читання, який використовуємо при пошуку необхідної інформації. Сканування, оглядове читання - швидкий перегляд тексту з метою пошуку слова, факту, прізвища, назви.

Номер слайду 8

Словесне фехтування. Поглиблене читання Пошукове читання. Оглядове читання Парна робота Групова робота. Визначається проблема, завдання і висловлюється суперечливе твердження на тему тексту.висунути аргумент з тексту, який підтверджує це твердження (або запропонувати вирішення проблеми)спробувати висунути контраргументи.

Номер слайду 9

А. Дімаров «Для чого людині серце». Складаємо портрет по частинах. Прийом «Словесне фехтування 3 на 3 »(читання- перегляд, пошукове читання)Завдання: Збираємо портрет чоловічків та дівчинки по частинах. Шукаємо у тексті: 1. Місце проживання 2. Хто вони, які вони? 3. Їхнє відношення до світу.

Номер слайду 10

13.06.2024 А. Дімаров «Для чого людині серце». Складаємо портрет по частинах. Прийом «Словесне фехтування 3 на 3 »Чоловічки. Жили у лісі, дерев’яні, довгожителі, нічого не робили,не їдять, не п’ють, не одягаються; безсердечні, ніколи не плакали, допитливі, готові до співпраці,готові до змін (хочуть таке ж серце)Дівчинка. Жила серед людей у наш час, людина-дитина, невеличка, чемна, мужня, сердечна, має серце, має знанняготова до співпраці, вміє слухати, уважна до проблем інших, цікавиться подіями.

Номер слайду 11

Завдання: Знайти підтвердження у казці: Реальні – казкові події2. Позитивні – негативні вчинки Досліджуємо казку «Вечірник, Полуночник і Світанок» (українська народна казка. Вправа «Словесне фехтування 2 на 2» (поглиблене , вивчаюче читання)

Номер слайду 12

Досліджуємо казку «Вечірник, Полуночник і Світанок» (українська народна казка. Вправа «Словесне фехтування 2 на 2»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Реальне. Казкове{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Звичайна сім’я, її життя, народження дітей, зникнення царівни, пошук царівни, дід і баба. Русалки, цілюща, жива вода, політ на орлі, семиголовий змій.{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Позитивне. Негативне{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Радяться і ухвалюють спільне рішення, Світанок допомагає діду та бабі, захист орлят, подяка та допомога від орла. Брати не хочуть разом спускатися, зраджують Світанка, обман старшого брата, брехня братів.

Номер слайду 13

13.06.2024 Сьогодні Досліджуємо текст. «Кирило Кожум'яка» (Українська народна казка). Прийом «Словесне фехтування 4 на 4» Вибіркове читання. (Сканування, оглядове читання)Підручник. Сторінка44 Які слова казки найвиразніше передають послідовність та напругу бою? «Що розбіжиться змій та вхопить зубами Кирила, то так кусок смоли і вирве».«А Кирило його здоровенною булавою як улупить, то так і вжене у землю».«А змій як вогонь горить, вскочить у воду охолодитися».«А Кирило вже й обмотався коноплями та смолою обсмолився».«Вискакує змій з води».«Кирило його луп булавою».«Розігрівся змій, як леміш, аж пирхає».« А Кожум’яка його… Коли ж зміюка бу-бух!»

Номер слайду 14

Сьогодні13.06.2024 Опрацювання тексту «Як у Німеччині святкують початок нового року». Прийом «Словесне фехтування» Вправа «Складаємо ранець»Хлопці складають ранець в Україні. Дівчата складають ранець у Німеччині. Словесне фехтування починаємо словами: «А у нашому ранці…. А у вашому?»

Номер слайду 15

13.06.2024 Сьогодні Словесне фехтування «А у нашій школі» О. Кротюк «Наші скарби». Пошукове читання.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}А українська сучасна школа – це А раніше була школа красива багатоповерхова будівля. звичайна хата. Багато класів та інших приміщень. Усього один клас. Сидять діти одного віку. За партами разом сиділи і старші, і молодші. Пишуть у зошитах, вайбер, месенджері… Писали на грифельних дощечках крейдою. Булінг заборонено. У кутку стояли різки для школярів, які не вчили уроків або пустували.

Номер слайду 16

Лариса Денисенко “Договір правди”Прийом «Словесне фехтування 3 на 3» Бездоганна Ганна про брехню та батьків;Євгенко про брехню батькам;Ліза про покарання батьків за правду;

Номер слайду 17

А в нашому Договорі правди діти… А в нашому Договорі правди батьки… А в нашому Договорі правди зрадники по - перше… ,по - друге…Лариса Денисенко “Договір правди”Прийом «Словесне фехтування 2 на 2»

Номер слайду 18

Василь СУХОМЛИНСЬКИЙ Дід Осінник. У темному лісі живе дід Осінник. Спить на сухому листі й сторожко прислухається до пташиного співу. Як тільки почує сумну журавлину пісню — курли-курли — підводиться й каже:— Прийшла моя година. Відлітають до теплого краю журавлі. Виходить з лісу дід Осінник — сивий, у сірому дощовику. Де пройде, там листя жовтіє й опадає на землю. Виходить на узлісся, сідає, прихиляється до дуба й тихо-тихо щось мугиче. Це не пісня, а осінній вітер... Коли дід співає, його борода росте, розвівається за вітром. Ось вона вже простяглась луками. Посіріли луки.— Осінній туман,— кажуть люди.І не здогадуються, що це ж борода діда Осінника. Василь СУХОМЛИНСЬКИЙЗолотокоса. Коли сонечко стає нижче по небу ходити, в темному лісі прокидається золотокоса бабуся. А люди кажуть: осінь. Вона тихо йде зеленими лугами. Де стане, там на траві залишаються білі кристалики льоду. А люди вранці кажуть: заморозок. Приходить Золотокоса до саду, доторкається до дерева — і листя на ньому стає жовте, червоне, оранжеве... А люди вранці кажуть: золота осінь. А золотокоса бабуся удень ховається у темному лісі. Жде ночі.

Номер слайду 19

Перевірка змісту. Прийом «Словесне фехтування 5 на 5» {00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393} А наш Дід Осінник.. А наша золотокоса бабуся…{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Де?2. Що робить?3. Де йде…?4. Що буває…?5. Це …Живе у темному лісі. Прокидається, коли сонце низько починає ходити над землею. Спить на сухому листі. Йде тихо зеленими луками. Де йде, там листя жовтіє й падає на землю. Де пройде вранці, там заморозок. Коли співає, борода росте. Що торкнеться до листя, то стає воно жовтим. Це не пісня, а вітер, і не борода, а туман. Це золота осінь.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
13 червня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку