Презентація "Повага до морально-культурних надбань суспільства. Повага до звичаїв , традицій, символів і законів країні та звичаїв народів, які живуть в Україні."

Про матеріал
НУШ. Поезентація до уроку для 5 класу "Повага до морально-культурних надбань суспільства. Повага до звичаїв , традицій, символів і законів країні та звичаїв народів, які живуть в Україні. Відчуття патріотизму та приналежності до країни." За модельною програмою авторів Ашотія Є.Д, Бакка Т.В., Желіба О.В., Козіна Л.Є., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повага до країни , в якій ти живеш!

Номер слайду 2

Що означає «бути патріотом»?Як в українських традиціях утілено шанобливе ставлення до інших?Чому потрібно знати звичаї народів, які живуть в Україні?

Номер слайду 3

Любіть Україну, як сонце любіть,як вітер, і трави, і води... В годину щасливу і в радості мить,любіть у годину негоди. Любіть Україну у сні й наяву,вишневу свою Україну,красу її, вічно живу і нову,і мову її солов'їну. Без неї — ніщо ми, як порох і дим,розвіяний в полі вітрами... Любіть Україну всім серцем своїмі всіми своїми ділами…Українці завжди ставилися до своєї Батьківщини з любов’ю: Володимир Сосюра(1898-1965 )

Номер слайду 4

Для українців рідна земля споконвіку була найбільшою цінністю – ненькою, годувальницею, уособленням добра. Батьківщину українці шанували так само, як рідний дім і батька, матір. Матір не купити, не заслужити На сонці тепло, а коло матері добре1. Всюди на світі добре, а вдома найкраще2. Людина без рідної землі , як соловей без гнізда3. За морем тепліше, та вдома миліше4. Немає гіршої покути, як у ріднім краю носити пута5. Свій край, як рай, а чужа країна, як домовина

Номер слайду 5

У народних казках славили героя, який долав злого змія, що братів-сестер неволив, крав із неба і сонце, і місяць, і всі зірки,тобто кривдив народ, рідний край.

Номер слайду 6

До найбільших цінностей здавна належить і мова, до якої потрібно ставитися шанобливо: «Хто своєї мови цурається, той сам себе стидається.»Статтею 20 Конституції України визначено, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Номер слайду 7

Прапор як символ, спочатку як засіб сигналізації, виник за античних часів. Спершу використовувався в країнах Європи і поширився на українські землі в добу Середньовіччя. Найчастіше прапором вважався шматок тканини, прикріплений до списа, що мав вказувати на місце збору воїнів. Жодне військо без прапора не вирушало в похід і не вступало в бій. Слов'яни обожнювали свої прапори і вірили, що у воєнний час вони є найсвятішими від усіх ідолів.

Номер слайду 8

Державний герб України – один із трьох офіційних символів, крім прапора і гімну. Він презентує певну країну як суверенну незалежну державу, є офіційною емблемою, що зображується на офіційних документах, печатках, грошах. Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів. Його найдревніше зображення, знайдене археологами, датується X століттям. Зображення тризуба археологи знаходять на монетах, посуді, печатках, якими скріплювалися  міжнародні договори, укладені Київською Руссю.

Номер слайду 9

Гімн у перекладі з грецької мови означає святкова пісня. Державний Гімн є одним із символів державної символіки і ідентифікує державу на міжнародних зібраннях, форумах, спортивних змаганнях. Державним Гімном України є пісня «Ще не вмерла Україна», слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького.10 березня – день Державного Гімну України

Номер слайду 10

Повага до рідної землі, Батьківщини властива кожному народові. Це почуття називають патріотизмом, а людей, відданих Батьківщині, – патріотами. Патріотизм виявляється в шанобливому ставленні до звичаїв, традицій, історії,мови народу, його пам’яток, природирідного краю та людей.

Номер слайду 11

В Україні з давніх-давен поряд з українцями живуть інші народи. Поважати їхні звичаї та традиції – моральна настанова, дотримання якої забезпечує мир і злагоду. Кожен край має свій звичай Що сторона, то новина На чиєму возі їдеш, того й пісню співай Чия хата, того й правда Здавна ознаками українців є доброзичливість і шанобливість. Привітати знайомого, сусіда, подорожнього, розпитати про здоров’я та родинні справи – неписане моральне правило, що не втратило своєї сили й нині. Виявом доброзичливості є етикетна відповідь на привітання: «Будьте здорові!».

Номер слайду 12

«Зустріч гостей з хлібом сіллю»Прикладом доброзичливого ставлення до інших людей є славнозвісна українська гостинність.

Номер слайду 13

Більшість населення України складають українці. Але з давніх –давен на теренах нашої держави проживали і проживають кримські татари, поляки, угорці, болгари, євреї, молдавани, румуни та інші народи

Номер слайду 14

Україні притаманна полікультурність — це гармонійне і справедливе об’єднання в суспільстві різних культур етнічних і релігійних груп, які впливають одна на одну і взаємозбагачуються. Запорукою добросусідських відносинміж народами є шанобливе ставлення домови, символів, традиційних свят однеодного. А це означає, що про звичаї татрадиції інших народів потрібно знати. Тож довідуйтеся про них під час подорожей Україною, екскурсій, відвідуваньмузеїв, днів культури інших народів, якіпроводять у вашому місті чи селі.«Ми всі разом, нас несе одна й та ж сама планета, ми – команда одного корабля»А. де Сент-Екзюпері«Розбіжності зближують, різноманітність породжує найпрекраснішу гармонію»Геракліт (с. VI – поч. V ст. до н.е.)

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати стор.34-39 підручника. Підготувати презентацію на одну з тем:1. Страви різних регіонів України2. Вишиванка- оберіг3. Цікаві українські традиції4. Традиції різних народів України

pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Презентації
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
3 червня 2023
Переглядів
2176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку