Презентація "Поведінка тварин перед землетрусом"

Про матеріал
Презентація присвячена темі поведінці тварин перед землетрусом. При вивченні теми землетруси, необхідно приділити увагу питанню збереження здоров я і попередження людей про небезпеку. Часто тварини відчувають землетруси задовго до появи проявів цього стихійного лиха. Спостерігання за поведінкою тварин дасть можливість відчути небезпеку , попередити інших , здійснити заходи щодо безпеки людей і тварин. Тварини, які відчувають небезпеку, реагують по різному. Хтось тікає, хтось голосно видає звуки, хтось переходить в безпечне місце. Вивчення поведінки тварин і спостереження за ними дасть можливість вжити заходів до початку великої катасрофи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поведінка тварин Перед землетрусом. Підготувала вчитель географії КЗО « НВК № 27» ДМРМитрофанова Л. Б.

Номер слайду 2

У прогонозування землетрусів неабияке значення має вивчення поведінки тварин. Помічено, що тварини відчувають навіть слабкі поштовхи – передвісники біди.

Номер слайду 3

мурахи. Мурахи потрапили в список сейсмочутливих тільки у 2013 році. Вони, по всій видимості, можуть передбачити землетрус магнітудою 2,0 і вище. Трирічне вивчення мурах в Німеччині виявило, що перед землетрусом всі мурахи покидали мурашники навіть вночі. Як мурахи передбачають наближення підземних поштовхів? Дослідники впевнені, що це якось пов'язано зі здатністю мурах відчувати зміни в рівні CO2 і магнітному полі Землі.

Номер слайду 4

ЗМІЇНапередодні 4 лютого 1975 року люди в китайському місті Хайчен і його околицях, в якому тоді проживало більше мільйона чоловік, помітили безліч змій, які покидали свої нори. Це не було б дивно, якби не сталося в середині зими, коли температура часто опускається нижче нуля. Тоді в Хайчені стався землетрус магнітудою 7,3. Ще з 373 року до н. е. вважається, що змії передбачають підземні поштовхи. Тоді вони були серед тварин, які залишали грецьке місто Келік, згодом зруйноване цунамі.

Номер слайду 5

Оселедцеві короліЦі риби можуть виростати понад 5 метрів в довжину, виглядають як величезна жива стрічка, мають страшну (але нешкідливу) морду і живуть так глибоко, що люди майже нічого не знають про них. Близько 20 оселедцевих королів вимило на берег Японії перед руйнівним землетрусом 2011 року. Ще більше риб-ременів знайшли на японському узбережжі напередодні сильних підземних поштовхів в Чилі і Тайвані в 2010 році. Оселедцеві королі живуть на глибині сотень метрів і можуть бути чутливі до глибоководних струсів.

Номер слайду 6

Жаби Вчені вивчали звички розмноження жаб в Італії у 2009 році, коли всі жаб'ячі пари в ставку зникли. Три дні потому в місті Л'Акуїла стався землетрус магнітудою 5,9. Більше 300 людей загинули. Жаби також вважаються можливими провісниками землетрусу в китайській провінції Сичуань у 2008 році. Магнітуда сейсмоподії досягла 7,9. Загинуло 70 тисяч осіб. Тоді китайські блогери повідомляли, що тисячі жаб заповнили вулиці одного села за три дні до того, як землетрус вбив в ньому 2 тисячі осіб.

Номер слайду 7

птахи. Перед землетрусом магнітудою 5,8, який вдарив по Східному узбережжю США в серпні 2011 року, 64 фламінго в одному із зоопарків регіону несподівано збилися в гурт, а качки кинулися у воду. Фламінго в природі зазвичай тікають всі разом, як спостерігали в заповіднику в Індії перед цунамі у 2004 році.

Номер слайду 8

Птахи. Мисливці і лісники зауважили, що птахи, особливо фазани, також передчувають біду. Вони тривожно кричать, немовби попереджають людей про лихо, яке їм загрожує.

Номер слайду 9

коніПеред сильним землетрусом в Ашхабаді у 1948 році у стайні кінзаводу (за 2 години до лиха) чотириногі стали бити копитами, голосно іржати, а потім зірвалися із  припонів. Їх спіймали біля воріт стайні і прив’язали. За 15 хвилин до землетрусу коні вибили ворота і розбіглися. Конюхи почали ловити переляканих коней, у цю мить здригнулася земля і стайня завалилася.

Номер слайду 10

собаки. Собаки , мабуть, особливо чутливі до сигналів землетрусів. У день , що передував великому землетрусу , спустошуючи італійську Калабрію в 1783 р., собаки в Мессіні на Сицилії так істерично гавкали і вили , що в кінці кінців влада наказала їх перестріляти. Багато псів було вбито, але ті,що залишилися в живих продовжували гавкати і вити до тих пір, поки не стався землетрус.

Номер слайду 11

щури. Рано вранці 9 лютого 1971 року двоє поліцейських, які патрулювали район каліфорнійського міста Сан- Фернандо ( Валей), були здивовані незліченною кількістю щурів , зграї яких бігли вулицями з міста. Причина такого явища стала ясна жителям , коли за кілька хвилин до 6 ранку в місті став жахливий землетрус.

Номер слайду 12

чайки20 лютого 1835 року собаки розбіглися з приреченого Талькагуано , в небі над містом літали охоплені панікою і постійно пронизливо кричущі чайки. Подібну поведінку демонстрували і чайки в Ікіке (Чілі) за кілька годин до землетрусу в 1868 р.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
9 січня 2023
Переглядів
957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку