Презентація "Повітря - суміш газів. Властивості повітря. Значення повітря"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати як наочний матеріал до уроків природознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повітря – суміш газів. Значення повітря. Властивості повітря.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Повітря заповнює всі порожнини. Воно є в ґрунті, у воді, навколо нас.

Номер слайду 4

Шар повітря навколо Землі називають атмосферою. Газова (повітряна) оболонка Землі, яка обертається разом з нею. Життя на Землі можливо до того часу, поки існує атмосфера. Всі живі організми використовують повітря для дихання. Атмосфера захищає їх від шкідливого впливу космічних променів, надмірного перегрівання та охолодження, метеоритів тощо.

Номер слайду 5

Повітря в атмосфері Землі зосереджене нерівномірно: чим далі від земної поверхні, тим його менше. В атмосфері з висотою знижується не лише насичуваність повітря, а й температура, тому піднімаючись у гори не забудь про теплий одяг. З підняттям угору на 1 км температура знижується в середньому на 6 градусів.

Номер слайду 6

78 %21%0,03%0,97% - інші гази Домішки: водяна пара,пил,сажа,попіл,кристали льоду чи морської солі, пилок рослин, мікроогранізми.

Номер слайду 7

Азот необхідний рослинам для мінерального живлення. В рослин родини Бобові (горох, соя, квасоля, конюшина) є для цього спеціальні бульбочкові бактерії на коренях. Це зелене добриво.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зберігає тепло сонячних променів і затримує їх. Необхідний рослинам для процесу фотосинтезу. Виготовлення газованих напоїв. Гасіння пожеж

Номер слайду 11

Веселка виникає тоді, коли сонячні промені різної довжини проходять крізь найдрібніші крапельки води в атмосфері. У цей час ми не бачимо самої вологи, проте можемо спостерігати яскраві сонячні хвилі різного кольору.

Номер слайду 12

Гало (від давньогрец. ἅλως — коло, диск; також — аура, німб, ореол) — це оптичний феномен, коло, що світиться навколо об’єкта — джерела світла. Зазвичай гало виглядає як світіння навколо диска Місяця або Сонця. Таке явище виникає під час проходження місячного світла крізь вологу атмосферу.

Номер слайду 13

Властивості повітря

Номер слайду 14

Повітря легке

Номер слайду 15

Надуваємо повітряну кульку або накачуємо м’яч. Вони стають пружними. Доки в них не було повітря, вони не мали цієї властивості. Отже, повітря пружне.

Номер слайду 16

З отвору пляшечки побіжать бульбашки. Що це за невидимка там сидить? Це – повітря. Порожня пляшечка не тоне у воді. Значить, повітря легше за воду. Дослідження наявності повітря

Номер слайду 17

Повітря розчинне у воді (але погано)

Номер слайду 18

Розчинніть повітря у воді збільшується під час охолодження і зменшується під час нагрівання. Візьмемо стакан холодної водопровідної води і поставимо на деякий час в кімнаті. Температура повітря в кімнаті буде вищою, аніж води в стакані. Через деякий час на стінках стакана спостерігаємо появу пухирців повітря. Вода теплішає , а розчинність повітря зменшується.

Номер слайду 19

Поганий провідник тепла

Номер слайду 20

Взимку озимі культури : пшениця, копитняк, жито не відмирають, а залишаються зеленими, але не гинуть лише тоді, коли вкриті пухким шаром снігу, між яким є повітря. Повітря погано проводить тепло, тепло зберігається біля рослин і зігріває їх під час морозу.

Номер слайду 21

Підтримує горіння (саме такий компонент як кисень)Під час пожежі не відкривай вікно- це збільшить концентрацію кисню і полум’я спалахне більше. Один із способів погасити полум’я- накрити його цупкою тканиною.

Номер слайду 22

Чому живі організми вільно рухаються в наземно – повітряному середовищі?

Номер слайду 23

Повітря має масу і чинить тиск на предмет і на поверхню Землі. Це явище називається атмосферним тиском (нормальний ат. тиск – 760 мм рт.ст.). Прилад для вимірювання атмосферного тиску називається барометр. Тепле повітря легше, тому піднімається вгору. На його місце опускається важке холодне повітря, яке потім теж нагрівається і піднімається вгору. Отже, повітря постійно рухається

Номер слайду 24

Значення повітря. Більшість живих організмів – аероби , тобто дихають киснем

Номер слайду 25

Прозора повітряна оболонка слугує Землі бронежилетом. Повітря захищає Землю від метеоритів. Більшість з них згоряє в атмосфері, не долітаючи до поверхні. Це явище – “ падаючі зорі ” – добре видно літньої зоряної ночі. Фотосинтез у рослин поповнює запаси кисню в атмосферіКисень використовують у господарстві для зварювання металів, для лікування хворих

Номер слайду 26

Вуглекислий газ використовують для гасіння пожеж, виготовлення цукру, штучного льоду, газованих напоїв. Рух повітря використовують для створення вітряків і вітрових електростанцій.

Номер слайду 27

Якщо людина не дихає більше ніж 5–7 хвилин, то в її мозку починаються незворотні процеси — кисневе голодування, яке призводить до втрати свідомості та загибелі. Хоча людству відомі випадки, коли люди встановлювали певні рекорди із цього приводу. Найдовше без повітря можуть обходитись фрідрайвери (люди, які займаються підводним плаванням без усілякого спорядження, просто затримуючи подих). У травні 2008 року рекорд установив ілюзіоніст Девід Блейн — він не дихав 17 хвилин 4 секунди. У вересні 2008 року німецький драйвер Том Сіетас, який у вересні того ж року зміг затримати дихання на 17 хвилин 19 секунд. У тому ж 2008 році (у жовтні) італієць Джанлука Геноні потрапив до Книги рекордів Ґіннесса, коли провів під водою без маски 18 хвилин 3,69 секунди. У лютому 2010 року мешканець Цюріха Петер Колат потрапив до Книги рекордів Ґіннесса з результатом 19 хвилин 21 секунда. 1 квітня 2010 року фрідрайвер Стиг Северінсен встановив новий світовий рекорд — 20 хвилин 10 секунд.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Як утворюються хмари? Чому йде дощ?Хмари — це скупчення водяної пари, розчиненої у повітрі. Хмари утворюються над Світовим океаном. Сонячне світло нагріває поверхню води, і частина її випаровується. Пара піднімається у повітря, поступово охолоджується і утворює хмари, які по всій земній кулі розносить вітер. Кожна хмара складається з мільярдів краплинок. Щоб із них утворилась хоча б одна краплина води, необхідно поєднати між собою мільйон таких краплинок. Коли маленькі крапельки, з яких складаються хмари, поєднуються між собою і стають дуже великими, вони не можуть більше залишатись у повітрі, тому що стають дуже важкими, і падають на землю. Це опади у вигляді дощу. У залежності від того, на якій висоті розташовані хмари, краплини можуть випадати у вигляді дощу, снігу або граду.

Номер слайду 30

Людина потребує чистого повітря, проте забруднення зростає : збільшується кількість транспорту, працюють підприємства, витрачаються природні ресурси для опалення приміщень та приготування їжі. Вміст вуглекислого газу останнім часом збільшився в атмосфері на 17%. У результаті цього озоновий шар тільки над Україною за останні десять років потоншав на 10 %. Як наслідок – посухи, зміни в розвитку рослин, зниження родючості ґрунтів, підвищення захворювання у людей. З’являється «парниковий ефект» - коли енергія сонячних променів не повертається в космос, тому що частина газів її затримують. Унаслідок цього нагрівається повітря біля поверхні землі.

Номер слайду 31

Забруднення повітря. Повітря забруднюють як природні чинники, такі господарська діяльність людини.

Номер слайду 32

Для людства справжнім порятунком є рослини, які затримують своїм листям пил і сажу, але й поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Електроавтомобілі та повітряні фільтри на підприємствах

Номер слайду 33

Домашнє завдання : параграф 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Погорецька Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
1895
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку