Презентація " Повітря - суміш газів. Значення повітря

Про матеріал
В презентації до уроку природознавства в 5 класі розкривається значення повітря в повсякденному житті людини і для планети Земля в цілому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повітря – суміш газів. Значення повітря. Автор Рагуліна Н. Г. вчитель біології ЗЗСО № 33 м. Чернігова

Номер слайду 2

- Чому небо для нас має такі різні відтінки блактиного?

Номер слайду 3

Повітря саме по собі не має кольору. Проте білий колір Сонця складається з багатьох хвиль. Якщо розглянути їх кожну окремо, то можна помітити, що кожній довжині хвилі відповідає певний колір. Доки сонячне світло подолає шлях до Землі, частина його розсіюється в повітрі. Особливо до розсіювання схильні хвилі більш короткої довжини, які відповідають блакитному кольору. Тому повітря в небі здається нам блакитним.

Номер слайду 4

Повітря — це природна суміш газів, з яких складається атмосфера, тобто повітряна оболонка планети.

Номер слайду 5

Атмосфера — це зовнішня газова оболонка Землі, яка утримується навколо неї гравітацією. Слово атмосфера виникло для опису повітря планети Земля ще в ті часи, коли інші планети мало цікавили людство. Тому і на теперішній час воно використовується саме в такому значенні. Ця оболонка сягає приблизно 1000 км. Повітря в атмосфері зосереджується нерівномірно, тому чим далі від поверхні земної кулі, тим його менше.

Номер слайду 6

Склад повітря

Номер слайду 7

Найважливішим для життя газом, звичайно ж, є Оксиген, тому що він підтримує горіння, а отже, сприяє вивільненню енергії. Щоб підтвердити та продемонструвати це, проведемо дослід. Дослід 1. Запалюємо свічку і накриваємо її скляним ковпаком. Через деякий час свічказгасне. Це відбувається тому, що під ковпаком закінчується кисень.

Номер слайду 8

«Скільки ми можемо обійтись без повітря?». Якщо людина не дихає більше ніж 5–7 хвилин, то в її мозку починаються незворотні процеси — кисневе голодування, яке призводить до втрати свідомості та загибеліУ травні 2008 року рекорд установив ілюзіоніст Девід Блейн — він не дихав 17 хвилин 4 секунди. У вересні 2008 року німецький драйвер Том Сіетас, який у вересні того ж року зміг затримати дихання на 17 хвилин 19 секунд. У тому ж 2008 році (у жовтні) італієць Джанлука Геноні потрапив до Книги рекордів Ґіннесса, коли провів під водою без маски 18 хвилин 3,69 секунди. У лютому 2010 року мешканець Цюріха Петер Колат потрапив до Книги рекордів Ґіннесса з результатом 19 хвилин 21 секунда. 1 квітня 2010 року фрідрайвер Стиг Северінсен встановив новий світовий рекорд — 20 хвилин 10 секунд.

Номер слайду 9

Значення та використанняповітря : Забезпечує процес дихання організмів. Забезпечує утримання тепла біля поверхні Землі. Вуглекислий газ з повітря необхідний для процесу фотосинтезу. Атмосфера захищає Землю від метеоритів, а озоновий шар від космічного випромінювання. Людина використовує повітря, як утеплювач в різних , приладах і матеріалах. Завдяки повітрю відбувається передача звуку, процес горіння, видобуток енергії вітру. Повітря забезпечує існування повітряного транспорту.

Номер слайду 10

Значення повітря як для людини, так і для планети в цілому є неоціненним.

Номер слайду 11

Дякую за увагу і нагадую, що на наступному уроці буде практичне заняття

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 січня 2021
Переглядів
1270
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку