Презентація "Познайомимося з пташками"

Про матеріал
Птахи – друзі людини. Вони допомагають боротися їй з різними шкідниками, знищувати бур’яни, а також вони є санітарами лісу. Серед птахів багато чудових співаків і багато просто гарних птахів. Тому тут ми дізнаємося багато інформації про пташок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1 квітня 1906р. була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів. Тому цей день є Міжнародним днем птахів. Ми закликаємо вас пам′ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники та інші “пташині будиночки”. Споконвіків люблять в Україні птахів, оберігають їх, приваблюють у сади, парки і ліси, допомагають у скрутні часи.1квітня – Міжнародний день птахів

Номер слайду 3

ЛАСТІВКА - символ весни і відродження, добра і щастя. Вона - Божа пташка, а тому, вбити її - великий гріх; зруйнувати гніздо-накликати на себе велику біду. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім'я... Божа благодать на ластівці через те, що в час, коли іудеї розпинали Христа, ластівки крали в них цвяхи. Тож ластівка-співучасниця долі людини.

Номер слайду 4

Як «Божа птиця», є символом чистоти і очищення, навіть жертовності. Його зображення часто застосовується в обрядово-ритуальному значенні, зокрема, фігурки голубів вишивають на рушниках і такими ж фігурками прикрашають весільний коровай. За багатьма повір'ями, голуба не можна ні вбивати, ні вживати в їжу, бо це - великий гріх, за яким не минути нещастя. Для всього людства - це птах всеземної любові, миру. За переказами, душа людини по смерті перетворюється в голуба. ГОЛУБ - Символ Святого Духа. А також - щирої любові, злагоди й ніжності. Голуб і голубка в парі - символ вічної й вірної любові.

Номер слайду 5

Горобець хатній став птахом-символом 2024 року, номінанта серед орнітологічного світу щороку визначає Українське товариство охорони птахів з 1994 року. Як ідеться на сайті організації, традиція допомагає привернути увагу до певного виду, більше дізнатися про його спосіб життя та залучити громадськість до вивчення та охорони. ДОМАШНІЙ ГОРОБЕЦЬ - найпоширеніший вид птахів, що живуть по сусідству з людиною. Їх без труднощів можна розпізнати за зовнішніми ознаками і звучанням.  Горобці живляться квітковими бруньками, ягодами, злаками, насінням дикорослих трав і сільськогосподарських культур, залишками продуктів харчування людей, іноді - комахами. 

Номер слайду 6

ЛЕЛЕКА - живий символ України. Весна сходить на землю з лелечиних крил віщуючи радість та щастя. Здавна цей птах символізував любов до батька й матері, що благословили на цей світ. А тому, він є символом продовження роду, сімейного добробуту і любові до рідного краю. Лелеки вважаються святими птахами через свою вірність людині, адже вони ніколи не робили людям кривди. Наші пращури вірили в те, що птахи наділені людськими душами, відчувають людське серце та розуміють мову. Славляться вони також і своєю вірністю. Якщо лелека обирає собі пару – це на все життя.

Номер слайду 7

Непоказний СОЛОВЕЙКО відомий своїм ритмічним, красивим співом. Соловейка та його пісню часто згадують і цитують у літературі, музиці та народній творчостіУ момент співу цей птах забуває про небезпеку, опускає крила й цілковито віддається співу. У соловейків дуже багатий репертуар — ці птахи здатні відтворювати до 1000 різних звуків, у по-рівнянні зі 340 звуками жайворонка та 100 звуками дрозда чорного. Кажуть, це через розмір частини мозку, яка відповідає за відтворення звуків — у соловейка вона більша, ніж в інших птахів.

Номер слайду 8

Проте він значно більший за неї, має важкий дзьоб та клиноподібний хвіст, а також відрізняється більш різноманітною вокалізацією. В багатьох культурах світу крук (ворон) вважається вісником з потойбіччя. Також цей птах має славу одного із найрозумніших в світі. КРУК або ВОРОН ЗВИЧАЙНИЙ – чорний птах, якого нерідко плутають з вороною. На відміну від ворони, крук має більш граціозний політ. Він може літати зі швидкістю 40 км/год.  Для захисту своїх пташенят ці птахи здатні скидати каміння на голову ворогів, якщо ті підходять занадто близько до гнізда.

Номер слайду 9

СОРОКА ЗВИЧАЙНА – один із найрозумніших птахів. Вона здатна впізнавати себе у дзеркалі, може рахувати до чотирьох та має ритуали, пов’язані з померлими родичами. За гостротою розуму сорока майже не поступається круку. Сорока звичайна має блискуче-чорну верхню частину тіла із зеленим відливом на голові та спині. Нижня частина тіла в неї біла, а махові пере сині із зеленуватими краями. Хвіст у сороки доволі довгий, клиноподібний, чорного кольору. Ноги та очі чорні, а дзьоб – темно-сірий. Через білі плями на боках цей птах отримав народну назву «сорока-білобока». Саме ця особливість легко дозволяє помітити та впізнати сороку звичайну у польоті.

Номер слайду 10

ОРЕЛ – птах, який у багатьох культурах став символом відваги, гордості, хоробрості та інших позитивних якостей. Так, у природі орли є одними з найбільш грізних представників пернатих. Розмах орлиних крил сягає 2,4 метра при довжині тіла до 88 сантиметрів. Висота польоту орлів становить до 7-9 кілометрів. На таку висоту може піднятися не кожен літак. Орли будують гнізда на максимальній висоті, наявній у даній місцевості, щоб убезпечити пташенят. Гнізда рік за роком розширюють і добудовують. Вони є найбільшими з тих, що будують птахи.

Номер слайду 11

Все на землі, все треба берегти –І птаха й звіра, і оту рослину,Не чванься тим, що цар природи ти –Бо врешті, ти його частинка. Друже мій, люби життя,Люби людей, природу,А кривду кинь у забуття,Як камінь в тиху воду. Б. Лепкий

Номер слайду 12

Використані джерела

pptx
Додано
12 квітня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку