Презентація "PPTXБіологічні ритми. Частина 2 Вплив біоритмів на стан здоров'я людини Біологічні ритми. Частина 2. Вплив біоритмів на стан здоров'я людини"

Про матеріал
Важко перебільшити вплив циркадних ритмів на здоров'я. Саме вони диктують не лише розклад сну, але й налаштовують травлення, обмін речовин, здатність до розмноження, імунну систему, психологічні стани, гормони, й навіть регулюють температуру тіла. Презентація містить інформацію про основні досягнення сучасної хрономедицини та вплив циркадних ритмів на зміну активністі органів та ії систем протягом доби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІОЛОГІЧНІ РИТМИ частина 2 Вплив біоритмів на стан здоров’я людини. Біологія та екологія, 11 клас, профільний рівень. Кириченко Т. Г., вчитель біології КЗ «Ліцей № 19 Нікопольської міської ради»

Номер слайду 2

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Зараз із усією ясністю оголюється як одна з основних причин хвороб і невдач у природному оздоровленні організму - непогодженість життя людини з природними ритмами - водіями функцій організму. Їжа на ніч, коли усі функції травлення минали свою активність і включилися зовсім інші, рухова активність пізно вночі, коли треба спати і сон удень, коли треба рухатися; поспіх у той час, коли потрібні спокій і розслабленість, і багато чого іншого зношують організм неймовірно швидко. Внутрішній годинник нашого організму керує не лише тим, коли доби нам хочеться спати. Вони визначають, як діє наша імунна система та як ми виліковуємось. Ми можемо використовувати це для того, щоб стати здоровішим. Чому шкіра загоїться вдвічі швидше, якщо пошкодження завдано в денні години - порівняно з ніччю? Чому на сезонне щеплення від грипу ваш організм виробляє у чотири рази більше захисних антитіл, якщо щеплення зроблено між 9 і 11 ранку - порівняно з тим, як було б через шість годин. Чому якщо вам належить операція на серці, перспективи одужання після операції на серці будуть значно кращими, якщо вона відбудеться вдень, після дванадцятої? Відповіді на ці питання нам дасть хрономедицина.

Номер слайду 3

Кожен орган у нашому тілі працює найбільш ефективно у певний час - близько двох годин на день. Якщо ви страждаєте від хвороби одного з них, симптоми стають більш вираженими саме в цей час активної роботи. Ось чому, наприклад, більшість серцевих нападів відбувається. Ті, хто страждають від хвороб жовчного міхура, підтверджують, що вони найчастіше відчувають напади близько півночі, коли активність цього органу досягає кульмінації.

Номер слайду 4

Вплив біоритмів на стан здоров’я1:00 - 3:00 Печінка У цей час печінка працює повністю - вона видаляє жири з крові та виводить токсичні речовини. Інші функції організму не такі активні, відбувається найменша оксигенація мозку. Хвороби жовчного міхура можуть загостритися, тому що печінка і жовчний міхур є парними органами. У цей час не можна навантажувати ії алкоголем, кавою, їсти жирною їжею.3:00 - 5:00 Легені Час активності легень. При бронхіті, запаленні легень чи дихальних шляхів може виникнути утруднення дихання. У цей час ми відчуваємо найбільший страх і занепокоєння, і тому ця частина доби небезпечна для людей, які страждають на депресію. Приблизно о 4-й годині ранку освіта мелатоніну збільшується, артеріальний тиск знижується, а серцебиття сповільнюється. Це відома « Година смерті» - проміжок з четвертої до п'ятої ранку, коли відбувається найбільша кількість раптових смертей.. Імунна система в даний період найбільш уразлива. У тілі людини відбувається зміна стану глибокого сну, активізується нервова система і організм готується до пробудженню. 5:00 - 7:00 Товста кишка Ті, хто встають у цей час, зазвичай швидше приходять у нормальний активний ритм. Вранці вам має бути комфортно і спокійно, намагайтеся уникати стресів та суєти. Пульс починає прискорюватися і збільшується секреція гормонів, у тому числі тестостерону. Люди з серцевими захворюваннями повинні починати день поступово, тому що вони більш схильні до серцевих нападів вранці. Обов'язково випийте велику кількість рідини, в ідеалі чаю, але уникайте холодних напоїв. У цей час рекомендується випорожнення кишечника. Здоровим людям добре зайде ранкова зарядка.

Номер слайду 5

Вплив біоритмів на стан здоров’я7:00 - 9:00 Шлунок Вранці тіло має бути в теплі, тому уникайте холодного душу. Ці дві години – найкращий час для сніданку, і органи травлення працюють на повній швидкості. Дайте своєму тілу вітаміни, мінерали та поживні речовини, у цей час воно зможе їх використовувати по максимуму.9:00 - 11:00 Підшлункова залоза та селезінка Організм переробляє цукор найбільш ефективно, тому пригощайтеся фруктами чи медом. Але уникайте алкоголю. Вранці ми найбільш активні, підвищуються здібні здібності, психіка працює по-максимуму. Тим не менш, уникайте фізичних навантажень, якщо це можливо. Близько 10 години ранку найкращий час для навчання, пік душевної активності настає близько 11 години. Ваше тіло і розум у найкращій формі, настав час приймати важливі рішення. Тиск підвищується вранці, вдень знижується, а ввечері збільшується знову. Ось чому ми найбільш активні вранці та ввечері.11:00 - 13:00 Серце Під час найактивнішої діяльності серця ми не повинні обтяжувати організм великою кількістю їжі. Є невелике згасання активності, остерігайтеся травм. Прогулянка або короткий сон у цей період покращить ваше самопочуття. У спекотні дні в цей час люди із захворюваннями серця почуваються значно гірше. Тому дайте організму хоча б невеликий відпочинок.13:00 - 15:00 Тонка кишка Наше тіло перетравлює спожиту їжу і ми відчуваємо пригніченість, стаємо лінивими. Ми робимо помилки, ми не можемо зосередитись. Знижується не тільки наша активність, а й чутливість до болю, тому саме час, наприклад, відвідати стоматолога.

Номер слайду 6

Вплив біорітмів на стан здоров’я15:00 - 17:00 Січовий міхур До 15-ї години дня екскреторна активність починається і детоксифікується. Пийте багато рідини, придатними є трав'яні чаї. Цей день підходить для зайняти спортом. Наша продуктивність зростає, ми можемо знову вирішувати складні завдання чи складати плани. Травна система готова приймати ситну їжу. Приблизно о 16 годині настає відповідна година для прийому вітамінів і мінералів, наша імунна система прокидається.17:00 – 19:00 Нирки Близько 17 години – найкраща година для тренувань або інших фізичних вправ. Нирки працюють на максимум, тому уникайте всього, що для них шкідливо – жиру, цукру, солі, алкоголю, застуді та стресу. Наоборот, приблизно о 6 годині вечора наша температура знижується, організм заспокоюється і фізична активність слабшає. У цей час можна повечеряти, це останній прийом їжі на день. Уникайте сладких страв та кофе.19:00 - 21:00 Перікард. Стінки серця та кровообіг У цей час ми дуже сприйнятливі, та організм на короткий час повертається у форму, рефлекси працюють добре. Проте ми почуваємося психічно втомленими та нервовими. Кров'яний тиск підвищується, головний біль виникає частіше. Шкіра стає найбільш проникною, тому використовуйте цей часовий відрізок для нанесення лікарських мазей на болючі місця.

Номер слайду 7

Вплив біоритмів на стан здоров’я21:00 - 23:00 Потрійний обігрівач Підготовка до сну. Шлунок перестає виділяти шлункові соки, тому якщо ви зараз щось з'їсте, ви переварите це вже вранці. О 21:00 починається найкращий час для навчання, тому що ми більше запам'ятовуємо і зберігатимемо отримані знання протягом більш тривалого періоду. Однак о 22:00 починається найглибша фаза сну. Дуже важливо, щоб у цей час спали діти, тому що організм виробляє найбільше гормонів росту. Відбувається оновлення клітин.23:00-01:00 Жовчний міхур Після години сну вам почнуть снитися перші сни. Однак, якщо у вас була щільна вечеря, жовчний міхур не дасть вам заснути, або ви відчуєте тяжкість у шлунку. Близько опівночі організм перестає виробляти знеболюючий гормон. Якщо ви стурбовані або роздратовані, ви почуватиметеся ще більш збудженим. Люди з хворобами жовчного міхура ночами часто відчувають погіршення або судоми. Давайте навчимося слухати своє тіло і не робити те, чого не хоче організм. Давайте підкорятися своїм біоритмам протягом дня, наше тіло буде нам вдячне

Номер слайду 8

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Зараз із усією ясністю оголюється як одна з основних причин хвороб і невдач у природному оздоровленні організму - непогодженість життя людини з природними ритмами - водіями функцій організму. Їжа на ніч, коли усі функції травлення минали свою активність і включилися зовсім інші, пильнування і взагалі рухова активність пізно вночі, коли треба спати й ущільнювати своє хрональне тіло, і сон удень, коли треба рухатися, активізувати ян-процеси; поспіх у той час, коли потрібні спокій і розслабленість, і багато чого іншого зношують організм неймовірно швидко. У сучасній медицині виник новий напрямок - хрономедицина, що вивчає біоритми різних захворювань і розробляє методи ефективного впливу на хворобу з їх обліком. Нею уже виділені два основних положення, що полягають у наступному:з огляду на особливості біоритму хвороби, хворим призначають прийом ліків і фізіотерапевтичних процедур у період найбільшої активності хворих органів. Це дозволяє досягати лікування набагато меншими дозами лікарських засобів, що приводить і до зниження побічних ефектів хіміотерапії.хворому вводять ліки чи виконують фізіотерапевтичні процедури за якийсь час до загострення хвороби. Наприклад, проведення сеансу нагромадження вуглекислоти до настання астматичного приступу може взагалі ліквідувати його. Взагалі, вчені до дійсного часу знайшли в людини більш 300 ритмічно мінливих функцій протягом 24 годин.

Номер слайду 9

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Добові ритми, що управляють роботою клітин та тканин (циркадні ритми), судячи з усього, диктують темпи нашого відновлення після інфекції чи травми. «Вдень ми фізіологічно зовсім інші, ніж уночі», - каже Тамі Мартіно, директор центру серцево-судинних досліджень Гуелфського університету у провінції Онтаріо (Канада). «Ми застосовуємо циркадні (денні) фізіологічні та фармакологічні підходи для відкриття нових методів лікування серцевих хвороб». Мартіно хоче знайти спосіб застосувати знання про це в медицині та ветеринарії. «Від раку до кардіології, від артриту до алергії – розуміння того, як працюють ці ритми, може призвести до того, що прийом ліків та оперативні втручання здійснюватимуться лише у певний час. Той самий час, коли вони будуть найбільш ефективні для даного пацієнта і завдадуть мінімум шкоди. Допомагаючи цим ритмам, посилюючи їх, ми зможемо прискорювати процес одужання та згладжувати фізичні симптоми хвороби».

Номер слайду 10

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Збиті або стерті ритми – поширене явище серед пацієнтів лікарень. Тканини серцево-судинної системи підпорядковуються чіткому циркадному ритму. Наш пульс та артеріальний тиск знижуються, коли ми спимо, але різко виростають при пробудженні. Наші тромбоцити протягом дня більш "липкі". А рівень таких гормонів, як адреналін, що стискає наші судини і змушує серце битися частіше, теж вищий за день. Ці циркадні варіації впливають на те, коли відбуваються серйозні збої в серцево-судинній системі, наприклад, інфаркти."Якщо ви поспостерігаєте за тим, як люди потрапляють до лікарні із серцевими нападами, ви побачите, що найчастіше це з ними трапляється між 6 ранком та полуднем", - каже Мартіно. Час нападу може впливати на те, як швидко ми зможемо відновитися після інфаркту. Подальші дослідження виявили різницю у типі та кількості імунних клітин, які впроваджуються у пошкоджену тканину серця – залежно від часу доби, коли трапився інфаркт.

Номер слайду 11

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Наша імунна система, її реакція на зараження інфекцією також залежить від біологічних ритмів. На те вказують результати недавнього дослідження, проведеного на людях: реакція на щеплення від грипу була сильнішою, якщо її робили вранці (порівняно з днем).

Номер слайду 12

Вплив біоритмів на стан здоров’я"Наші клітини еволюціонували так, щоб загоювати рани ефективніше саме в той час, коли ті з більшою ймовірністю можуть бути нанесені", - пояснює Джон О'Ніл, циркадний біолог лабораторії молекулярної біології Ради медичних досліджень у Кембриджі (Великобританія). Дослідження показали, що фібробласти (клітини, що допомагають відновлювати пошкоджені тканини, синтезуючи компоненти міжклітинної речовини), вдень швидше мігрують у місце рани. "Ми незмінно виявляли, що вдень рана гоїлася майже вдвічі швидше", - зазначає О'Ніл. У тих, хто отримав опік у нічний час, він загоювався приблизно на 11 днів довше, ніж у тих, у кого це сталося вдень.

Номер слайду 13

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Наша імунна система, її реакція на зараження інфекцією також залежить від біологічних ритмів. Результати досліджень відкривають нові захоплюючі перспективи лікування інфекційних захворювань."Якщо нам відомо, що вірус поширюється на сусідні клітини у певний час, то ми могли б застосовувати антивірусні препарати саме тоді, коли вони є найбільш ефективними", - каже Рейчел Едгар, вірусолог із Лондонського імперського коледжу…"Це знизило б потрібну кількість препаратів, і пацієнтам від цього було б легше". Більше половини тих ліків, які ВООЗ включає до списку основних (250 лікарських засобів, які повинні бути в будь-якій лікарні світу), стикаються з поведінкою молекул, що підпорядковується внутрішнім годинникам клітин організму. Так що вони можуть бути більш менш ефективні при прийомі в різний час доби. Можливо, навіть вдасться створити ліки, здатні стабілізувати циркадні ритми у пацієнтів лікарень - або призупиняти їх на час, для того, щоб провести операцію в оптимальні години для подальшого відновлення. Такі молекули зараз уже тестуються на тваринах, і результати обнадійливі.

Номер слайду 14

Вплив біоритмів на стан здоров’я. Важко перебільшити вплив циркадних ритмів на здоров'я. Саме він диктує не лише розклад сну, але й налаштовує травлення, обмін речовин, здатність до розмноження, імунну систему, психологічні стани, гормони, й навіть регулює температуру тіла. Стівен Локлі,  доцент медицини в Гарварді й один із топ-експертів світу з циркадних ритмів і сну, вбачає явну кореляцію між циркадним здоров'ям і такими серйозними захворюваннями, як діабет або навіть рак. Чим більше ми дізнаватимемося про циркадне здоров'я, тим більше змінюватимуться базові медичні процедури: о котрій годині брати аналізи, о котрій приймати ті чи інші ліки. В майбутньому час хірургічних операцій підлаштовуватимуть під особистий внутрішній годинник пацієнта. "Буде значно більше уваги до внутрішнього годинникаа не до годинника на стіні".

Номер слайду 15

Вплив біоритмів на стан здоров’я«На мій погляд, циркадна медицина може раз і назавжди змінити те, як ми боремося за здоров'я людини. У цьому сенсі вона знаходиться в тому ж ряду, що і генна терапія, стовбурові клітини та штучний інтелект - тобто одна з перспективних нових технологій боротьби з глобальним тягарем хвороб». Тамі Мартіно, директор центру серцево-судинних досліджень Гуелфського університету

Номер слайду 16

Список використанної літератури1. Хронобіологія : навчальний посібник / М. Е. Дзержинський, І. М. Варенюк, Н. В. Демянчук – К.: "Інтерсервіс", 2013. – 242 с.2. В какое время суток лучше не лечиться. И не заболевать / Лінда Гелдес - онлайн-стаття в BBC Future3. Смірнов С. М. Біологічні ритми і наше здоров’я. – М., 2000.4. Валеологія. Підручник. – К., 2001.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
2 серпня 2023
Переглядів
1236
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку