Презентація Праці про історію України та їх автори

Про матеріал
презентація містить розробку уроку до курсу "Вступ до історії" 5 клас до підручника П. В. Мороз, І. В. Мороз
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України§ 23. ІСТОРИЧНІ ПРАЦІ ПРО УКРАЇНУ ТА ЇХНІ АВТОРИ

Номер слайду 2

1. У чому особливості руських літописів?Що таке писемні та усні джерела? У чому полягає їхня відмінність?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дайте назву хмаринці слів

Номер слайду 5

Ще з дописемних часів першоджерелом історичних знань, уявлень про минуле була усна народна творчість — перекази, пісні, легенди, що передавалися із покоління в покоління. З часом вони були записані і відображені в писемних джерелах.1. У чому особливості руських літописів?Літопис - це історичний твір XI-XVII ст., у якому найголовніші події записувалися у вигляді оповідей у хронологічному порядку по роках (літах).

Номер слайду 6

З писемних історичних творів з минулого українських земель найдавнішими є літописи, насамперед «Повість минулих літ». Укладений цей літопис був на початку XII ст

Номер слайду 7

 Починається він такими словами:«Повість минулих літ з Богом починаєм. Отче, благослови. Повість минулих літ Нестора, чорноризця Феодосієвого монастиря Печерського, звідки пішла Руська земля, і хто в ній почав спершу княжити, і як Руська земля постала. Тож почнемо повість оцю».

Номер слайду 8

Упорядником літопису, як свідчить текст, був київський літописець, чернець Києво-Печерського монастиря Нестор.

Номер слайду 9

Щоб описати події автор користувався давнішими текстами, переказами, легендами. Ви вже ознайомилися з окремими уривками з цього літопису, зокрема — легендою про заснування міста Києва та описом хрещення киян. Завершується літопис описом подій 1110 р. Робота над «Повістю минулих літ» зайняла у Нестора-літописця майже На жаль, оригінал літопису не зберігся. До нас дійшли лише пізні списки літопису, тобто переписані згодом його копії.

Номер слайду 10

Однією з найяскравіших пам’яток літописання є також Галицько-Волинський літопис . Він був написаний у другій половині XIII ст. і є головним історичним джерелом з історії Галицько-Волинського князівства. Укладачі літопису обстоювали ідею збереження єдності Русі, засуджували свавілля боярської знаті, яке підривали авторитет княжої влади.

Номер слайду 11

Центральною частиною твору є життя князя Данила Галицького

Номер слайду 12

22. Про що розповідають козацькі літописи?Унікальною сторінкою українського літописання є козацькі літописи, другої половини XVII — початку XVIII ст. Творилися вони в козацькому середовищі й були присвячені подіям козацької історії. Звідси походить їхня умовна назва. Коза́цькі літо́писи — історико-літературні твори другої половини XVII — середини XVIII століття, присвячені козацьким війнам.

Номер слайду 13

До наших днів дійшли три козацькі літописи: Самовидця, Григорія Граб’янки та . Найбільшим як за обсягом так і за кількістю використаних історичних джерел є літопис Самійла Величка, котрий тривалий час працював канцеляристом Війська Запорозького. 

Номер слайду 14

3. Які праці з історії України були написані в ХІХ — на початку ХХ ст.?У ХІХ — на початку ХХ ст. посилився інтерес до історії України: розгорнулися збирання і публікація пам’яток народної творчості, писемних джерел, з’явилися узагальнювальні історичні праці.

Номер слайду 15

Найвидатнішим істориком запорозького козацтва вважають Дмитра Яворницького. Все своє життя він невтомно працював над збиранням писемних та усних джерел, речових пам’яток з життя Запорозької Січі. Дмитро Яворницький є автором понад 210 праць з історії, зокрема таких: «Історія запорозьких козаків», «Вольності запорозьких козаків», «Іван Дмитрович Сірко, славний кошовий отаман війська запорозьких низових козаків», «Джерела для історії запорозьких козаків» та ін.

Номер слайду 16

Праці Дмитра Яворницького

Номер слайду 17

На попередньому уроці ми ознайомилися з картиною Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Дмитро Яворницький допомагав художнику порадами й навіть надав усю свою унікальну колекцію козацьких реліквій: одяг, зброя, музичні інструменти, посуд, курильні люльки, чубуки, сап’янові, козацькі чоботи, предмети побуту. Мало кому відомо, що Ілля Рєпін зобразив Дмитра Яворницького на картині в образі писаря.

Номер слайду 18

Дмитро Яворницький

Номер слайду 19

Найвидатнішим українським істориком початку ХХ ст., батьком історії України, вважають Михайла Грушевського. Про його діяльність як державного діяча, про увічнення пам’яті про нього ми вже раніше знайомилися на сторінках підручника. Михайло Грушевський був також ученим-істориком, котрий ґрунтовно досліджував історію українського народу.

Номер слайду 20

Наукова спадщина Михайла Грушевського є надзвичайно великою й різноманітною. Він написав майже 2 тисячі праць, зокрема з історії України, історії української літератури, етнографії, фольклору. Найзначнішими з них є «Історія України-Руси» в 10-томах, «Нарис історії українського народу», «Ілюстрована історія України

Номер слайду 21

1. Історичний твір XI-XVII ст., у якому найголовніші події записувалися у вигляді оповідей у хронологічному порядку по роках (літах) називається ……2. Упорядником літопису «Повість минулих літ» був київський літописець, чернець Києво-Печерського монастиря ………….3. Центральною частиною Галицько-Волинського літопису є життя князя …………4. Історико-літературні твори другої половини XVII — середини XVIII століття, присвячені козацьким війнам називаються …….5. Автором найбільшого як за обсягом так і за кількістю використаних історичних джерел козецького літопису є …...6. У першому томі літопису Самійло Величко розповідається про Національно-визвольну війну під проводом ….7. Найвидатнішим істориком запорозького козацтва вважають ….8. Автором праці «Історія запорозьких козаків» є ……….9. Найвидатнішим українським істориком початку ХХ ст., батьком історії України, вважають ………10. Михайла Грушевський написав майже 2 тисячі праць та найзначнішою з них є праця ….. Усно закінчи речення

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Опрацювати § 23. ІСТОРИЧНІ ПРАЦІ ПРО УКРАЇНУ ТА ЇХНІ АВТОРИ 2. Усно дати відповідь на питання: В чому значення роботи історика для суспільства? В чому, на вашу думку, користь від вивчення історії?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Захожа Галина
Додано
15 червня 2020
Переглядів
1494
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку