Презентація "Практична робота №2 Розділення сумішей" 7 клас.

Про матеріал
Презентація практичної роботи №2 "Розділення сумішей" .Можливо використання як на уроці, так і під час дистанційного начання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 2. Розділення неоднорідноїсуміші Урок № 77 клас

Номер слайду 2

Мета: Повторити правила техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті. Опанувати способи розділення неоднорідних сумішей. Продовжити формувати уміння правильного поводження з речовинами і лабораторним обладнанням.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Чим відмінні суміші від чистих речовин?

Номер слайду 4

ЧистіСуміші речовин. Речовини Складаються з частинок одного виду (атомів, молекул, йонів) і мають сталі фізичні властивості. Складаються з двох або кількох чистих речовин (компонентів), кожна з яких зберігає свої властивості. Приклади: Дистильована вода, кисень, сода, вуглекислий газ, цукор, сірка, крейда, кухонна сіль. Приклади: Повітря, молоко, граніт, річкова та морська вода, ґрунт, нафта, чай, газована вода, дим, природний газ.

Номер слайду 5

Які бувають суміші? Актуалізація опорних знань

Номер слайду 6

Однорідні (розчин цукру, морська вода, повітря)Неоднорідні (суміш глини з водою, ґрунт, кров, молоко) Суміші, в яких частинки речовин дуже дрібні і їх не можна виявити за допомогою оптичних приладів (мікроскоп) Суміші, в яких частинки речовин можна виявити спостереженням, побачити неозброєним оком або через мікроскоп. СумішіАктуалізація опорних знань

Номер слайду 7

Які методи розділення сумішей ви знаєте? Актуалізація опорних знань

Номер слайду 8

Актуалізація опорних знань

Номер слайду 9

Мачуха наказала Попелюшці перебрати мішок проса, змішаного із сочевицею. Попелюшці допомогли пташки. Пригадайте казку про Попелюшку. А ви зараз маєте, як Попелюшка, розділити суміш піску і солі. Не чекайте на пташок, використаємо ваші знання про суміші для виконання практичної роботи «Розділення неоднорідної суміші».

Номер слайду 10

Практична робота №2. Тема. Розділення неоднорідної суміші.  Мета: розділити суміш кухонної солі з піском. Обладнання: картки – інструкції, спиртівка, сірники, лабораторний штатив із кільцем та муфтою, скляна паличка, хімічні склянки, пробірка, колба з водою, лійка, порцелянова чашка, затискач, шпатель або ложечка, фільтрувальний папір. 

Номер слайду 11

І. Повторюємо правила техніки безпеки Необхідно обережно поводитися із скляним посудом. Реактиви не можна брати руками. З розчинами необхідно поводитися обережно й не допускати їх потрапляння в очі, на шкіру, одяг. Обережно нагрівайте речовини. Під час нагрівання не нахиляйтеся над полум’ям. Гасіть полум'я ковпачком.

Номер слайду 12

ІІ. Обговорюємо етапи роботи. Пригадайте фізичні властивості кухонної солі і піску. Які з них ви можете використати для розділення суміші?Запропонуйте послідовність дій. Під час виконання кожного етапу експерименту записуйте в таблицю свої дії , спостереження , висновки.

Номер слайду 13

Номер і назвадосліду. Хід роботи(послідовність дій) Спостереження. Висновок. Вкажіть, який метод використовуєте. Етап1.   . Етап 2    Етап 3    Накресліть у зошит таблицю.

Номер слайду 14

Етап 1 Змішування суміші з водою. У невелику склянку помістіть порцію суміші (2—3 г) і налийте 20—30 мл води. За допомогою скляної палички перемішайте вміст склянки. Що спостерігаєте після припинення перемішування? Який компонент суміші розчинився? Де накопичився кожний із компонентів?водапісок

Номер слайду 15

Номер і назвадосліду. Хід роботи(послідовність дій) Спостереження. Висновок. Вкажіть, який метод використовуєте. Етап1. Змішу-вання суміші з водою До порції суміші доливаю воду і перемішую вміст склянки. Сіль розчиняється у воді, а пісок – ні. З часом він осідає на дно склянки. Речовини мають різну розчинність. Можна використати метод відстоювання. Етап 2    Етап 3    Записуємо в таблицю свої дії , спостереження , висновки.

Номер слайду 16

Етап 2 Очищення добутого розчину фільтруванням. Складіть фільтр із фільтрувального паперу, як показано на малюнку, вкладіть у лійку і змочіть водою. Лійку вставте у пробірку. Каламутний розчин вилийте на фільтр. Що спостерігаєте? Де знаходиться кожен із компонентів суміші?

Номер слайду 17

Номер і назва етапу. Хід роботи(послідов-ність дій) Спостереження. Висновок Вкажіть, який метод використовуєте. Етап 2. Очищен-ня добутого розчину фільтру-ванням. Отриману суміш виливаю у лійку на фільтр. Частинки розчиненої речовини – солі разом з водою проходять через фільтр і утворюють фільтрат, а сіль залишається на фільтрі. Оскільки речовини мають різну розчинність, використовую метод фільтрування. Записуємо в таблицю свої дії , спостереження , висновки.

Номер слайду 18

Етап 3 Випарювання розчину. Добутий фільтрат налийте у порцелянову чашку і поставте на кільце штатива (можна скористатися також затискачем для пробірок), запаліть спиртівку і обережно нагрівайте до повного випаровування води. Що спостерігаєте? Де знаходиться кожен із компонентів суміші? Як це ви можете пояснити? водасіль

Номер слайду 19

При формулюванні висновку дайте відповіді на запитання: Які методи розділення ви використали в цій роботі?2. Які властивості солі й піску дозволяють використовувати саме ці методи для розділення суміші?Зробіть узагальнюючий висновок

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Повторити § 8 Вправа №. 8, № 9 ст.66.(Л. С. Дячук)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Осіпчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ivanenko Olena
    Щиро дякую за розробку уроку. Допомогла в підготовці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
4 вересня 2021
Переглядів
29723
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку