Презентація "Практична робота №3. Досліджуємо розчинність деяких речовин"

Про матеріал
Презентація створена відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.). (Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНА РОБОТА №3. Тема: ДОСЛІДЖУЄМО РОЗЧИННІСТЬ ДЕЯКИХ РЕЧОВИНМета: закріпити поняття розчинність, насиченість та швидкість розчинення на практиці; навчитись порівнювати та аналізувати отриманні дані. Прилади та матеріали:п’ять пластикових мензурок, п’ять пластикових ложок, пластмасовий шприц без голки на 20 мл, секундомір, кухонна сіль, цукор, питна сода,крохмаль або борошно, лимонна кислота, кип’ячена холодна вода.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хід роботи. Дослід №1. Що швидше розчиняється?Пронумеруй мензурки (стаканчики) фломастером. У кожну мензурку за допомогою шприца відміряй 50 мл води. У першу додай порцію (неповну ложку, без «чубка») кухонної солі, а в другу – таку ж порцію цукру, у третю – питну соду, у четверту – крохмаль, у п'яту – лимонну кислоту. Розмішай розчини і визнач час розчинення секундоміром. Результати запиши у таблицю.{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}№Мензурка Як розчинилась речовина (швидко чи повільно)Час (у секундах)1 Сіль 2 Цукор 3 Питна сода4 Крохмаль5 Лимонна кислота

Номер слайду 4

Дослід №2. Що більше розчиняється?У мензурки з розчинами, приготованими у досліді №1, додай ще порцію кухонної солі та цукру. Розмішай розчини. Що спостерігаєш? Якщо речовини розчинились повністю, додай третю порцію речовин і розмішай. У якій мензурці розчинилось най більше речовин?Досліди всі пари речовин, заповни таблицю за зразком.{BDBED569-4797-4 DF1-A0 F4-6 AAB3 CD982 D8}Речовина Кухонна сіль. Крохмаль Цукор Лимонна кислота. Питна сода. Скільки часу розчинялася. Скільки порцій максимально розчинилося. Хід роботи

Номер слайду 5

Висновки Підсумкова таблиця Заповни підсумкову таблицю. Під мензурками напиши назви речовин у порядку зменшення розчинності у воді. Зроби висновки, яка речовина розчиняється у воді найкраще, яка найгірше. Яка розчиняється швидше, а яка повільніше.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Садуло Влада Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Оксана Проценко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
1851
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку