Презентація "Сила тяжіння. Припливи і відпливи. Пристосування організмів до гравітації."

Про матеріал

Усі тіла падають донизу, бо їх притягує Земля. Усі тіла своєю чергою притягують Землю. Силу, з якою Земля притягує тіла, називають силою тяжіння.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сила тяжіння. Припливи і відпливи. Пристосування організмів до гравітації. Підготувалавчитель географії Шандриголівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Шарко Вероніка Вікторівна

Номер слайду 2

Всі тіла падають на Землю

Номер слайду 3

Що таке Гравітація?Гравітація — взаємне притягання всіх тіл. Сила тяжіння залежить від маси тіл і відстані між ними. Гравітацію відкрив англійський учений Ісак Ньютон.

Номер слайду 4

Ньютон, яблуко і сила тяжіння.

Номер слайду 5

Отже, яблука притягуються не лише до Землі, а також між собою і до інших тіл навколо. Але зі значно меншими силами, адже маси цих тіл мізерні, порівняно з масою Землі. Гравітаційний вплив Місяця на води Світового океану на Землі спричинює припливи й відпливи.

Номер слайду 6

Знайомся: сила тяжіння Усі тіла падають донизу, бо їх притягує Земля. Усі тіла своєю чергою притягують Землю. Силу, з якою Земля притягує тіла, називають силою тяжіння. Позначають силу тяжіння — Fтяж. Направлена вона до центру Землі.

Номер слайду 7

Як організми пристосувалися до земного тяжіння? Органом, який сприймає дію сили тяжіння в людини й хребетних тварин є вестибулярний апарат. Цей орган дає змогу правильно розташувати тіло в просторі.

Номер слайду 8

Вестибулярний апарат

Номер слайду 9

Сила тяжіння спричиняє деякі небезпечні для людини природні явища: Лавина — неконтрольоване сходження з гірського схилу значної маси снігу. Сель — потужний потік грязі, води й каміння, що раптово виникає в руслах гірських річок унаслідок паводку. Зсув — це відривання мас гірських порід і сповзання вниз. Каменепад — падіння уламків гірських порід і великих кам’яних мас.

Номер слайду 10

Підсумки уроку: Гравітація — взаємне притягання всіх тіл. Сила тяжіння залежить від маси тіл і відстані між ними. Гравітацію відкрив англійський учений Ісак Ньютон. Силу, з якою Земля притягує тіла, називають силою тяжіння. Направлена вона до центру Землі. Органом, який сприймає дію сили тяжіння в людини й хребетних тварин є вестибулярний апарат. Сила тяжіння спричиняє деякі небезпечні для людини природні явища.

Номер слайду 11

pptx
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
1671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку