Хід роботи: Ознайомитися зі списком їстівних та отруйних грибів;Порівняти морфологічно подібні гриби, знайти відмінності у будові;Визначити ознаки їстівних та отруйних грибів;Визначити основні місця зростання їстівних та отруйних грибів;На основі отриманих даних заповнити таблицю;Висновок.
Порівняння смертельно небезпечної блідої поганки і звичайних їстівних грибів представляє велику складність, адже звичайний гриб і поганка мають безліч схожих рис: В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і капелюшки (діаметр досягає 13 см). Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим. Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів. Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла. У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму. Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину капелюшка гриба. Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.2. Відтінок капелюшка: в отруйного гриба колір на капелюшці і під ним обов’язково однаковий - білий або зеленуватий. А ось у печериці під капелюшком виявиться більш рожевий або коричневий колір.3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного грибочка не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом, що почасти нагадує мигдалевий.4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у вольву. Це утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір. Місце зростання ліс, поле.
КОЛІР Збираючи опеньки пізньої осені, спостережливі грибники помічають таку особливість: колір гриба залежить від того, в якому лісі він росте - листяному, хвойному або змішаному, які дерева там переважають, який клімат і яка погода в цій місцевості. У більшості випадків колір опеньок залежить від ґрунту і навколишніх дерев. Вони бувають і світло-коричневі, і бежеві, і мідні. У дубовому лісі капелюшок гриба темніший. А на вирубках шапочки можуть бути майже жовтими. Дехто навіть починає сумніватися: а чи дійсно це справжні опеньки? Чи не отруйні вони?КАПЕЛЮШКИ Осінні опеньки, на відміну від літніх, не так легко сплутати з несправжніми отруйними. У справжніх осінніх опеньків (Armillariella mellea) є чіткі особливості, що характерні для цього гриба. Найперша особливість, що кидається у вічі - це махровий капелюшок з більш темною лускою. У молодих грибів він ніколи не буває гладеньким. Однак у старих опеньків луски залишається дуже мало. І тут їх можна сплутати з несправжніми чи отруйними грибами. Іноді в справжніх опеньків шапочка не напівкуляста, а з горбочком. ЗАХИСНА ПЛІВКА ТА «СПІДНИЧКА» Дуже важлива особливість осінніх опеньок - захисна плівка у гриба, яка починається від шапочки і з'єднується з ніжкою гриба. Така захисна плівка виразно спостерігається у молодих грибочків, а також у маленьких за розміром грибів. У літніх опеньок (Kuehneromyces mutabilis) захисна плівка слабо виражена, у несправжніх - практично відсутня. У дорослих їстівних опеньок плівка розривається, і на ніжці залишається кільце або «спідничка». НІЖКА Дуже важливий спосіб відрізнити отруйні чи неїстівні опеньки від справжніх полягає в тому, що у справжніх пізніх опеньків майже завжди є товста ніжка. Хоча з цим фактом деякі грибники можуть і посперечатися, але більшість з них не зустрічала справжніх пізніх опеньків на тоненькій ніжці. Є схожі гриби, але це вже несправжні опеньки або інші неїстівні гриби. ПЛАСТИНКИ Є відмінності і в кольорі пластинок на зворотному боці капелюшка гриба. У помилкових опеньок вони жовті, у старих — зеленкуваті або навіть оливково-чорні, тоді як у їстівних вони кремові або світло-бежеві (у старіших – бурі). ЗАПАХ Їстівні осінні опеньки пахнуть ніжно, приємно, грибами. Неїстівні та отруйні мають виражений землистий запах. СМАК У помилкових опеньок смак завжди гіркий. Але краще не брати гриб на зуб і не випробовувати долю!
Використані джерела:http://udpss.sumy.ua/index.php/18-holovna/96-harch-12-05-2017-1http://www.kr.consumer.gov.ua/index.php/component/k2/item/880-yistivnyi-chy-smertelno-nebezpechnyi-yak-rozpiznaty-vyd-hrybahttps://ogo.ua/articles/view/2015-10-21/68447.htmlhttps://mayak.media/cards/7242/gribnij-sezon-yak-vidrizniti-istivni-gribi-vid-otrujnih-poradi-scho-vryatuyut-zhittyahttp://goodhouse.com.ua/poradi/13548-grib-doshhovik-istivnij-chi-ni-yak-viglyadaye-pomilkovij-grib-doshhovik-grib-doshhovik-likuvalni-vlastivosti-i-yak-prigotuvati-shho-mozhna-prigotuvati-z-griba-doshhovika.html