Презентація "Практична робота: Конституція Пилипа Орлика"

Про матеріал
Дана презентація допоможе провести урок практичної роботи з теми "Конституція Пилипа Орлика"у дистанційному форматі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття. Тема: Конституція Пилипа Орлика

Номер слайду 2

ПРИГАДАЄМО: Оберіть твердження, які стосуються діяльності Пилипа Орлика:гетьман України в еміграції сприяв об'єднанню українських земель у єдиній державі генеральний писар в уряді гетьмана І. Мазепи обраний гетьманом на козацькій раді 5 квітня 1710 р. в Бендерах (Молдова) підписав Коломацькі статтіочолив першу українську політичну еміграцію в Західній Європі 2. Дайте визначення до поняття Конституція - … Проблемне питання: Чи готовим було суспільство сприймати Конституцію Пилипа Орлика?

Номер слайду 3

1. Обрання Пилипа Орлика гетьманом. Робота з історичним джерелом. Прочитайте текст джерела та дайте відповіді на запитання. Як було гетьманом. П. Орлика? 2. До яких суспільних верств звертається П. Орлик у промові? З чим пов’язане таке звернення?«Я, Пилип Орлик, новообраний Запорозького війська гетьман, присягаю Господові Богу, славленому в святій Тройці, на тому, що, будучи обраний, оголошений та виведений на знаменитий уряд гетьманський вільними голосами, за давніми правами та звичаями військовими, за волевиявленням найяснішої королівської величності шведської, протектора нашого… по всіх пунктах незмінно виконувати, милість, вір ність і старатливе дбання до Вітчизни, матері нашої, про добро її посполитим, про публічну цілість, про розширення прав та вольностей військових, скільки сили, розуму та способів стане… А всередині Вітчизни не допускати пошкодження правам та вольностям військовим, шкідливі генеральній старшині, полковникам. Обіцяю і по винність беру зберігати до… всього старшого і меншого товариства…» Присяга гетьмана П. Орлика. Бендери. 5 квітня 1710 р.

Номер слайду 4

2. Конституція Пилипа Орлика – влада. Прочитайте текст історичного джерела і дайте відповідь на запитання- Хто і яким чином обмежував владу гетьмана згідно Конституції? - Чи можна назвати спосіб управління державою згідно Конституції демократичним?«Тому ми, Генеральна Старшина, кошовий отаман та все Військо Запорозьке, домовились і постановили з Ясновельможним гетьманом при елекції його вельможності таке право, яке має бути вічно у Війську Запорозькому збережено: у Вітчизні нашій першість серед радників належить Генеральній Старшині… після них ідуть городові полковники, які будуть пошановані за громадських радників. Крім того, до загальної ради треба вибрати по одній визначній, розсудливій та заслуженій особі від кожного полку. Генеральні радники обираються за згодою гетьмана. З усіма цими генеральними особами, полковниками та генеральними радниками теперішній Ясновельможний гетьман та його наступники повинні будуть радитися про цілісність Вітчизни, її добробут та про всі справи публічні і нічого без їхньої волі своєю владою не розпочинати, не встановлювати і рішень не приймати. Якщо у діях Ясновельможного гетьмана буде помічено щось несумісне з правами та вольностями, шкідливе та некорисне для Вітчизни, тоді Генеральна Старшина, полковники і генеральні радники будуть уповноважені вільними голосами чи приватно або, якщо виникне така необхідність, й публічно на раді висловити Його Вельможності докір щодо порушення прав та вольностей без осудження та найменшої образи високої честі. На ті докори Ясновельможний гетьман не має ображатися та мститися, а навпаки, намагатися виправити недоладності»

Номер слайду 5

3. Конституція Пилипа Орлика – судочинство. « Якщо б хтось із генеральних осіб, полковників, генеральних радників, значного товариства чи інших військових урядників, особливо з черні, образив гетьманську честь чи в чомусь іншому провинився, то Ясновельможний гетьман не має права сам покарати їх, а повинен буде подати до генерального військового суду кримінальну чи некримінальну справу. І яким би лицемірним чи облудним не здавався вирок, кожен, хто винен, повинен прийняти його»Прочитайте текст історичного джерела. Виділіть ключові слова, які підтверджують принцип рівності перед законом

Номер слайду 6

4. Конституція Пилипа Орлика – права жінки. Прочитайте текст істороичного джерела і дайте відповіді на запитання. Які права Конституція гарантувала козацьким жінкам? З якою метою вони були вписані до Конституції?Які права жінок існують сьогодні?«Козачі вдови й осиротілі діти козацькі, вдови козацькі й жінки в час відсутності козаків, які перебувають в походах або на якійсь іншій військовій службі, щоб до всяких громадських повинностей не притягалися і сплатою податків не обтяжувалися – так погоджено і ухвалено... Часто люди бідні скаржаться на численні здирства з боку збирачів державних податків та податкових чиновників, а також ярмаркових об’їждчиків. Бідній людині взагалі неможливо на ярмарку продати будь-яку річ для полегшення своєї бідності та купити щось для власних потреб без ярмаркової плати. А не дай Боже, хоч чимось завинити, то будеш обідраним ярмарковими об’їждчиками з ніг до голови. Тому нехай збирачі податків та податкові чиновники збирають до державної скарбниці тільки те мито і тільки з тих товарів, які будуть виражені у майнових угодах, нічого зайвого від купців не вимагаючи і людям бідним здирства не чинячи».

Номер слайду 7

Проблемне питання: Чи готовим було суспільство XVIIIст. сприймати та прийняти Конституцію Пилипа Орлика?

Номер слайду 8

Домашнє завдання! Запропонуйте положення, які варто було б включити до Конституції Пилипа Орлика.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горин Андрій Петрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 грудня 2022
Переглядів
8319
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку