Юний дослідник. Короїд календаря не має

Про матеріал
Всихання хвойних дерев набуває загрозливих масштабів. Короїди великою мірою впливають на стан хвойних лісів, ослаблюють і призводять до їх загибелі. Шкідники лісу були завжди, але чому саме в останні роки так зросла кількість верхівкового короїда?
Перегляд файлу

Рівненська область                                                                                                      Відділ освіти, культури та з питань сім'ї, молоді та спорту                    Немовицької сільської ради                                                                                   Тинненська загальноосвітня I-III ступенів

 

Всеукраїнський конкурс дослідницько - експериментальних робіт з природознавства "Юний дослідник"

Номінація: тваринний світ

Дослідження пристосувань тварин до життя в природі

Короїд календаря не маєC:\Users\Gate\Downloads\145352059_152257843246862_1234748168382867622_n.jpg

Виконавець:   Бухало Катерина Олексіївна,                                                                                             учениця 6 - А ( 11 років )                                                                                           Тинненської загальноосвітньої  школи   І-ІІІ ступенів,                                    Немовицької ТГ, Сарненського району,                                 Рівненської області                   

Керівник:  Коток Оксана Володимирівна,                        вчитель початкових класів                           Тинненської загальноосвітньої  школи                       І-ІІІ ступенів, Немовицької ТГ, Сарненського району,                                 Рівненської області 

 

 

                                             Рівне 2021 рік

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП …………………………………….……………………………………... 4

РОЗДІЛ І. БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЕРХІВКОВОГО КОРОЇДА ...….. 6

1.1. Біологічне створіння - верхівковий короїд…………….………………….. 6

1.2. Пристосування короїдів до життя в природі………………………...….… 6

1.3.Дослідження існування короїдів в природних умовах на території Тинненського лісництва ……………………………………………………. 7

РОЗДІЛ ІІ. БОРОТЬБА ЗІ ШКІДНИКАМИ ………………………………...… 9

2.1. Як боротися з верхівковим короїдом ? ……………………………..…….. 9

2.2. Причини ослаблення соснових лісів ...………………….…..………..…... 9

ВИСНОВКИ…………………………………………………………..…….........11

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА……………………………………………..…12

ДОДАТКИ ……………………………………………………………..….…… 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Тема роботи -  дослідження пристосувань тварин до життя в природі   "Короїд календаря не має".

Мета дослідження - оцінити ступінь ураження хвойних дерев в екосистемі Тинненського лісництва і динаміку зараження хвойних дерев шкідниками. Для досягнення поставленої мети були визначені наступні завдання:

- ознайомитися з біологічними особливостями верхівкового короїда;
- дослідити його пристосування в природі на території Тинненського лісництва;
- провести кількісний аналіз дерев на обході №7 площею 700 га;
- довести глобальну проблему згубного впливу короїдів на хвойний ліс;

- стимулювати природоохоронну діяльність учнів школи шляхом посилення   екологічної освіти.

Об’єкт дослідження - верхівковий короїд  ( додаток А ).

Предмет дослідження - природознавство.

Термін дослідження - 3 роки .

Регіон дослідження - обхід № 7 Тинненського лісництва.

Спосіб дослідження -

- вивчення та узагальнення теоретичного матеріалу;

- спостереження;

- аналіз;

- систематизація та узагальнення отриманих результатів.

 

 

 

 

 

 

Люблю зайти в поліський ліс,

Де дихається в повні груди.

Живиця свіжа пахне всюди -

Вбирай, п'янися і живись!

Мов персонажі із казок,

В задумі шелестять дерева

І тягнуть віти просто неба -

Хочуть барвистих вже блузок.

Вже підсихає мокрий мох.

Скоро вмережиться квітками,

І ліс заселиться пташками,

Почнеться спів - переполох.                                           Коток Оксана

 

  Ліси – це «найпотужніші легені планети». А при слові «ліс» – уявляємо сосни та ялини. Без цих дерев неможливе наше життя. Та останнім часом на Україні погіршився стан соснових лісів. Не обійшла ця біда і нашу Сарненщину. Вже неозброєним оком в лісі помітні  "плями",  де хвоя на деревах жовтіє, а згодом стає червоного кольору. З часом  таких "плям" стає все більше, а це означає, що ліс захворів і тихо гине (додаток Б).                  

Ось у моєму рідному селі Тинне зі слів лісничої Наталії Петрівни Мастерко ( додаток В ) лісництво має 8108,5 га загальної площі лісових насаджень, а 1690 га з яких вже заражені та всихають. В чому ж причина? Основним винуватцем відмирання сосни є дрібний – верхівковий короїд.

Актуальність моєї теми: всихання хвойних дерев набуває загрозливих масштабів. Короїди великою мірою впливають на стан хвойних лісів, ослаблюють і призводять до їх загибелі. Шкідники лісу були завжди, але чому саме в останні роки так зросла кількість верхівкового короїда?

Давайте познайомимось з цим біологічним створінням.

 

 

РОЗДІЛ І. БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЕРХІВКОВОГО КОРОЇДА

1.1. Біологічне створіння -  верхівковий короїд

Верхівковий короїд – це  теплолюбий жук, розмірами від 2 до 7 мм. Ви здивовані його розмірами? Так, дійсно, він  дуже маленький, проте має велику вбивчу силу деревам. Темно-коричневого кольору, циліндричної форми, на схилах надкрил - по три зубці. На Землі налічується понад 3000 видів короїдів.

Біологічна класифікація: ( додаток Г )

царство - тварини;

тип - членистоногі;

клас - комахи;

ряд - твердокрилі;

родина - короїди.

Починає живитися він у вершинній частині дерев (тому і називається "верхівковий" чи "вершинний"), а згодом губить весь стовбур. Пошкоджує різні види сосен, ялин, зрідка смереку і модрину. Комаха руйнує деревину під корою, і через закупорку потоків вологи дерево всихає.

До того ж, верхівковий короїд поселяється на сосні не сам. Він приносить ще гриби - офіостоми. Стовбур швидко синіє і таке дерево  використовується вже лише на дрова. Недаремно цього жука називають лідером серед шкідників лісу. Скільки дерев уражено саме короїдом - важко сказати, адже він атакує постійно і дуже швидко. 

1.2. Пристосування короїдів до життя в природі

           Короїди пробуджуються на початку квітня і поїдають з середини дерева, в яких зимували. В травні починається перший літ, тобто заселення нових дерев.  Жуки - самці  вгризаються в кору верхівки дерева і проточують отвори для самок. Хоча сосна бореться і заливає їх смолою, та великій кількості шкідників протистояти не в змозі. Одна самка може відкласти до

120 яєць. Через 10 - 14 днів виходять безногі, білого кольору личинки, які поїдають  соковитий стовбур дерева  ( додаток Д ). Наприкінці травня личинки заляльковуються і через місяць з них виходять молоді жуки, які заселяють  ближчі дерева.

          У липні відбувається масовий літ другого покоління, коли короїди дають знов нове потомство і залишаються під корою до весни ( додаток Е ). На зиму жуки залишаються як на дереві, так і на землі. Перегризаючи гілки, вони падають на землю і покриваються снігом.

          Як бачимо, за рік короїди дають два нищівні потомства.

 

1.3. Дослідження існування короїдів в природних умовах на території Тинненського лісництва.

          Дослідження я проводила  на території Тинненського лісництва. А саме на обході №7 майстра лісу Лазарця Івана Романовича. Площа його обходу становить 700 га. За віковою структурою там різні посадки дерев, та в більшості сосни 40 - 60 років.

 

Спостереження № 1. Ознаки зараження сосни короїдами.

         Ось так виглядає заселене короїдом дерево (додаток Є). Якщо в  стовбурі є отвори, патьоки смоли, купки тирси  - значить дерево вже невиліковно хворе.  Спочатку синіє стовбур верхівки. З часом короїди  пересуваються нижче по стовбурі аж до землі.  Цю сосну вже не врятувати. Адже на одному дереві екологи налічують від 5 до 15 тисяч жуків.

Висновки. Сухі крони, жовта хвоя і частий "гілкопад" - перші ознаки заселеного короїдом дерева. Якщо сосна уражена лише на 1 м - вона вже приречена на загибель. Найчастіше  вражаються дерева віком від 40 років. 

 

Спостереження № 2.  Термін знищення сосни короїдом.

          До зараження  сосна має сизо - зелену хвою, бурий з борозенками стовбур ( додаток Ж ). Через 2 - 3 тижні короїди створюють нові сім'ї, заносять зараження. З дерева тоді опадають тонкі гілки, хвоя світлішає і осипається. Через 4 - 5 тижнів дерево стає жовтого кольору, з  диркастим стовбуром та сухою кроною.  В цей час іде розвиток личинок і лялечок. Через 6 - 8 тижнів перед нами дерево з сухою бурого кольору хвоєю, оголеним обезводненим стовбуром, рідким гіллям.  Таке дерево вже охоплене "синявою" і залишене короїдами. Це лише за два місяці, а уявіть скільки дерев згине за рік?

Висновки.  Спираючись на свої спостереження, можу сказати, що короїдові досить 30 - 50 днів, щоб повністю знищити здорове дерево. Термін знищення сосни залежить від кліматичних умов. Якщо мало опадів і спекотно, тим швидше атакують короїди.

 

Спостереження № 3.  Аналіз стану хвойних дерев на обході № 7.

          Результат моїх спостережень протягом 2018 - 2019 років доводить, що на обході № 7 площею 700 га ( додаток З ):

- 500 га - це здоровий ліс;

- 140 га - це свіжозаражений короїдом ліс;

- 30 га - це сухий ліс з дуже ослабленими деревами ( сухостій);

- 30 га - це вирізані санітарні рубки.

А протягом 2020 року кількість короїдів набагато зменшилася. Причина - це морозні зими та прохолодне і дощове літо. Адже цей жук теплолюб і холод його вбиває.  Спалах короїдів припиняється.

  Доповню, що в різних ділянках обходу була різна кількість заселених короїдом дерев. Найменше сухих дерев було на ділянках з мішаною екосистемою ( листяні і хвойні дерева).  Найбільше у місцях з суцільними хвойними посадками.

Висновки.  Протягом 3 років на обході заражено та знищено короїдами майже третина площі лісу. Заселялися більшість шкідників у ослаблені дерева. Найбільший спалах короїдів помічався у 2016 році, коли літо було більш спекотніше, ніж останніх два роки. Також на місці зрізаних соснових посадок потрібно насаджувати мішані ( листяні і соснові ) молоді дерева. 

 

РОЗДІЛ ІІ. БОРОТЬБА ЗІ ШКІДНИКАМИ

2.1. Як боротися з верхівковим короїдом ?

Боротися з верхівковим короїдом хоча важко, але потрібно.

Як природній метод боротьби зі шкідником використовують феромонні пастки ( додаток И ). Це міні - контейнери із запахом, який заманює комах у пастку. В Україні їх не виробляють, купувати за кордоном дуже дорого і люди часто їх руйнують. Обприскувати ліс хімією не годиться, бо це убивчий удар всім жителям лісу. До того ж короїди ховаються в корі дерев.

Тому найкращий метод боротьби з короїдами - це санітарні рубки. Вирубувати треба не лише сухі, а й свіжозаселені дерева, щоб повністю не втратити деревину. Санітарні рубки мають бути добре організовані. Заготовлену деревину треба вчасно вивезти з лісу, корувати та обробити хімією. Залишки  обов'язково спалювати.

  Багато короїдів знищуються синицями,  дятлами та мурахами. Тому біля осель, в садах та лісах потрібно розвішувати шпаківні та годівниці для приваблення птахів. Не допускати лісових пожеж.  Брати участь у насаджуванні молодих посадок.

2.2.  Причини ослаблення соснових лісів.

Чому так зросла кількість цих жуків?  Причина - це засухи. Коли мало води,  дерева ослаблені, хворіють і стають легкою здобиччю для короїдів. Пригадаємо ще потужні шквальні вітри, які повалили ліси. Повалені дерева і стали доброю оселею для розмноження жуків. Короїд може подякувати також і людині, за те що йому так добре живеться.  Таке недбале ставлення до лісу і призвело до зростання комах - шкідників.

Чому вражаються саме хвойні дерева? Листяні дерева теж мають шкідників. Та вони витримують пошкодження, адже їх крони відновлюються.  А ось хвойні дерева не змінюють свою хвою щорічно (нові голочки з’являються лиш на молодих пагонах). Ось чому важко ялинам  і соснам відновитися після шкідників.

 

ВИСНОВКИ

 

Ви втомилися і на серці важко, ідіть в ліс, послухайте шум дерев  і пташиний спів. Ви зрозумієте - є ще на землі краса і благодать, жива музика, гармонія душі. Ліс завжди був красивий в будь-яку пору року. 

Проте  тепер із сумом дивишся на дерева, що у простягали до нас своє руде лисе гілля. Можливо, насправді це так вони просять допомоги та милості у нас - людей.

В ході даної науково-дослідної роботи я багато цікавого дізналася про верхівковий короїд, його пристосування в лісах рідного села. Щира подяка за допомогу майстру лісу Лазарцю Івану Романовичу. Провела кількісний аналіз хвойних дерев на обході №7 площею 700 га.  Спалах короїдів зменшується завдяки морозним зимам, прохолодному літу та турботи працівників лісництв з 2020 року помалу відроджується.

 Дослідним шляхом було визначено термін тривалістю 2 місяці, коли сосна знищується повністю. А таких дерев тисячі. Хоча  короїд такий маленький, та можу з впевненістю сказати, що не варто його недооцінювати.

Найбільш ефективним способом боротьби з короїдами є вчасні санітарні рубки. Проте кожен з нас може докласти зусилля для підтримки лісу, як це роблять учні нашої школи. Весною цього року в нашому селі дві школи взяли участь у загальнодержавній акції " Майбутнє лісу в твоїх руках" (додаток І ). Діти на чолі лісничої  Мастерко  Н. П. засадили близько 4 га лісу.

Цінуймо і любімо все, що нас оточує! Збережемо Землю для свого ж майбутнього! Зичу всім здоров'я!

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

 

  1. Завада М. М. " Лісова ентомологія", Київ, 2017р.
  2. Жолкевський П. Ф. " Економіко - екологічна оцінка лісових ресурсів", ( Науковий вісник ), 2004р.
  3. Букша І. Ф., Мешкова Т. С.,  Пастернак В. П. " Гомільшанські ліси", ( Лісівництво та агролісомеліорація ),  Вип. 109, Харків, 2006р.
  4. Красоткіна Н. " Ліс - це диво…".
  5. info@sarnylis.com.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Downloads\koroed_sosnovyi-1.jpg

 

 

 

 

 

G:\unnamed-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G:\images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

G:\це твоє мамка\DSC_3473.jpg

 

 

Ліснича   Н. П. Мастерко,

G:\це твоє мамка\lisnicha-masterko-natalija-petrivna-22.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

 

Dendroctonus ponderosae

2 - 7 мм

Біологічна класифікація

Царство:

Тварини (Animalia)

Тип:

Членистоногі (Arthropoda)

Клас:

Комахи (Insecta)

Ряд:

Твердокрилі (Coleoptera)

Родина:

Короїди (Ipidae)

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

с1

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Downloads\f94b92ec891cfce42096e9e50e81774f.jpg

 

 

 

G:\короїд.jpg

D:\Downloads\270px-Короїд.jpg

 

 

 

G:\MG_5244.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G:\images.jpg

 

 

 

G:\images.jpg

 

 

 

 

 

G:\images.jpg

 

G:\images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Стан лісу на обході № 7  площею 700 гектарів                                             протягом  2018 - 2019 р.р.

Стан лісу на обході № 7  площею 700 гектарів                                      протягом  2020 р.

 

 

 

 

 

D:\Downloads\DSCN6924.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комахи хвойного лісу

 

 

 

C:\Users\Gate\Downloads\88420530_656732708395631_9163298844681699328_o.jpg

C:\Users\Gate\Downloads\119892842_798497237552510_674056385434072077_o.jpg

C:\Users\Gate\Downloads\3_—_копия.jpg

 

D:\Фото школа\1-Б\IMG-c1033eb68dc8c2852e9ad84ae7f0a5b5-V.jpg

1

 

docx
Додано
6 травня 2021
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку