Презентація "Права, обов'язки та правова відповідальність неповнолітніх"

Про матеріал
Поданий матеріал - це презентація до уроку - тренінгу "Права, обов'язки та правова відповідальність неповнолітніх", який сприяє формуванню правового світогляду підлітків та відповідної активної позиції щодо реалізації себе та своїх прав у житті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок – тренінг для 8 класу «Права, обов’язки і правова відповідальність неповнолітніх»   Розробила вчитель основ здоров’я вищої кваліфікаційної категорії Гірницької ЗОШ І-ІІ ступенів № 18 Селидівської міської ради Сергєєва Інна Анатоліївна

Номер слайду 2

Цілі тренінгу: - сприяти формуванню правового світогляду підлітків, який би включав систему теоретичних поглядів на права, і на цій основі формувати відповідну активну позицію підлітків щодо реалізації себе та своїх прав у житті. Завдання тренінгу: - розширити знання учнів про свої права та обов’язки; - закріпити знання підлітків про основні положення Конвенції ООН про права дитини, законодавчих актів України, де гарантується їх правове положення; - довести інформацію про види відповідальності в залежності від віку підлітків та характер їх вчинків; - стимулювати творчу і соціальну активність та ініціативу; - виховувати у підлітків непримиренність до протиправної поведінки, формувати навички правомірного реагування на протиправні дії однолітків.

Номер слайду 3

Структура уроку – тренінгу Вправа 1. «Привітання «Це класно!» (5 хв.) Вправа 2. «Очікування» (5хв.) Вправа 3. «Невербальні прикмети» (5 хв.) Вправа 4. Інформаційне повідомлення «Конвенція ООН про права дитини» (3 хв.) Вправа 5. «Права і обов’язки дитини» ( 4 хв.) Вправа 6. Гра «Чи знаєте ви зміст Конвенції ООН про права дитини?» ( 5хв.) Вправа 7. Інформаційне повідомлення «Відповідальність неповнолітніх» ( 3 хв.) Вправа 8. «Скринька порушень» (5 хв.) Вправа 9. « Хто може допомогти в захисті твоїх прав» ( 5 хв.) Вправа 10. «Побажання» (5 хв.)    

Номер слайду 4

Вправа 1. «Привітання «Це класно!» Мета: розширити інформацію про учасників, підвищити рівень згуртованості учасників тренінгу. Хід вправи. Учасники сідають у коло. Тренер, починаючи з себе, пропонує назвати своє ім’я і назвати слово, яке асоціюється в нього з поняттям «право» (наприклад, Я – Дмитро, Я – справедливість, Я – Оля, Я - закон). У відповідь на кожну фразу всі учасники вигукують: «Це класно!» і водночас піднімають вгору великий палець.  *Запитання для обговорення: - Що ви відчули в ході виконання цієї вправи?

Номер слайду 5

Вправа 2. «Очікування» Мета: визначити сподівання й очікування учасників тренінгу від заняття. Хід вправи. Учасникам роздають аркуші, на яких вони записують свої очікування від уроку-тренінгу та прикріпляють до плакату «Феміда». Феміда – богиня права й законного порядку. Була порадницею Зевса і наглядала за тим, щоб ні люди, ні боги не порушували законів. Зображували її суворою жінкою із зав’язаними очима (символ неупередженості) й терезами або мечем у руках. По закінченню уроку – тренінгу тренер дає коментарі щодо виконання очікувань учасників.

Номер слайду 6

Вправа 3. «Невербальні прикмети» Мета: сприяти створенню доброзичливої, комфортної атмосфери для творчої роботи. Хід вправи. Підлітки сідають у коло. Тренер наголошує, що для того, щоб спілкування на занятті було ефективним, треба повторити правила, вироблені класом раніше, використовуючи плакат «Правила роботи групи» . Він пропонує по черзі показати ці правила не вербально, а учасники тренінгу повинні будуть їх відгадати, попередньо піднявши руку для відповіді.

Номер слайду 7

Вправа 4. «Інформаційне повідомлення « Конвенція ООН про права дитини » Мета: провести оцінку загального рівня поінформованості підлітків щодо прав дітей в Україні. Хід проведення. Інформаційне повідомлення тренер розпочинає з того, що знайомить учасників з історією прийняття Конвенції, її метою, завданнями. При цьому він звертає увагу на структуру Конвенції та стислої характеристики статей ( додаток № 1). Тренер залучає підлітків до розмови, ставлячи запитання. 1. Для чого вам потрібно знати Конвенцію? 2. Що допоможе підліткам чіткіше усвідомити роль прав в їхньому житті?

Номер слайду 8

Вправа 5. «Права і обов’язки дитини» Мета: визначити рівень знань щодо прав і обов’язків підлітків. Хід проведення. Тренер розділяє учасників тренінгу на три групи (за допомогою кольорів світлофора – червоний , жовтий, зелений ). Групи одержують бланки із завданнями – визначити кожному праву відповідний обов’язок (додаток № 2). На виконання завдання дається 3 хвилини, потім роботи груп підсумовуються.

Номер слайду 9

Вправа 6. Гра «Чи знаєте ви зміст Конвенції ООН про права дитини?» Мета: провести оцінку рівня знань учасниками тренінгу законодавства України з прав дитини. Хід проведення. Групи одержують бланки із завданнями – визначити справжні та жартівливі права. Кожному праву відповідає певна літера. Із цих літер треба скласти зашифровану ключову фразу. Написати цю фразу на аркуші. Перемагає група, яка першою написала ключову фразу ( додаток № 3).

Номер слайду 10

Вправа 7. «Інформаційне повідомлення «Відповідальність неповнолітніх» Мета: активізувати увагу підлітків до вивчення форм відповідальності неповнолітніх за порушення прав і закону. Хід вправи. Тренер під час повідомлення акцентує увагу на тому, що, якщо підлітки реалізовують надані їм права, то ця їхня діяльність тягне за собою юридичні наслідки, за які вони несуть відповідальність. Відповідальність може бути моральною, дисциплінарною, матеріальною, цивільною, адміністративною, кримінальною. Наприклад, якщо підліток у віці 16 років реалізовує своє право на водіння мотоцикла, то у разі порушення ним правил дорожнього руху він буде нести адміністративну відповідальність. Якщо ж порушення цих правил призведе до людських жертв, то підліток нестиме кримінальну відповідальність (додаток № 4 ).

Номер слайду 11

Вправа 8. «Скринька порушень» Мета: допомогти підліткам у вирішенні їхніх життєвих правових проблем, виробити уміння приймати вірні рішення у складних ситуаціях, використовувати свої знання на практиці. Хід вправи. Запропонувати підліткам написати (анонімно чи з підписом) те, що їх турбує або цікавить з правової проблеми; про порушення їхніх прав (з особистого досвіду чи досвіду друзів) і покласти свої «листи» до «скриньки порушень» (будь-яка коробка). У ході наступної вправи або у кінці заняття розглянути групою їх. Якщо залишились проблеми, які не обговорювалися, розглянути їх із залученням учасників до дискусії.

Номер слайду 12

Вправа 9. «Хто може допомогти в захисті твоїх прав?» Мета: зорієнтувати підлітків куди і до кого звертатися, якщо виникають проблеми порушення прав. Хід вправи. Тренер наголошує: «Як бути, коли порушуються права підлітка? До кого звертатися, кому довірятися, кого запитати? Дуже мало є таких, хто жодного разу не задавався цими питаннями. Часто підлітки не знають до кого звертатися, і тому не можуть вчасно отримати потрібну їм консультацію та допомогу. В кожній місцевості існує ціла мережа організацій, служб, здатних допомогти тим, хто цього потребує. Інформація, яку ви отримаєте зараз, підкаже, куди треба звернутися по допомогу щодо захисту своїх прав» (додаток 5). Тренер роздає пам’ятки з переліком цих організацій і служб. Учасники опрацьовують їх, а потім тренер пропонує заглянути у «скриньку порушень» і розглянути групою анонімні листи та проблемні ситуації щодо порушення прав учасників тренінгу. Листи розглядаються в 3 групах, на які попередньо поділяє тренер, відповіді обговорюються та презентуються.

Номер слайду 13

Вправа 10. «Побажання» Мета: створити почуття задоволення, хорошого настрою та оптимізму. Хід вправи. Тренер пропонує учасникам пригадати свої очікування від тренінгу та сказати чи реалізувалися вони чи ні, а потім заплющити очі й подумати про те, що вони хотіли б сказати чи побажати усім іншим. Через 1 хвилину учасники розплющують очі та діляться по черзі своїми думками.  

ppt
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
3297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку