Презентація "Правила та строки пікірування розсади."

Про матеріал
На уроках квітникарства у 10 класі здобувачі освіти опановують агротехніку вирощування квіткових та овочевих рослин. Надана презентація допоможе правильно провести процедуру пікірування та отримати в результаті гарний урожай. Здобувачі освіти дізнаються, навіщо пікірувати розсаду, які види пікірування існують, ознайомляться із перевагами, правилами та строками пікірування розсади. Набутий досвід з високою вірогідністю станеться їм у нагоді при влаштуванні власного побуту..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Правила та строки пікірування розсади.»Підготовила вчитель — дефектолог Олійник Світлана Василівна

Номер слайду 2

Закріпити вміння готувати насіння до висівання. Ознайомити здобувачів освіти із правилами та строками пікірування розсади. Формувати екологічну культуру учнів, на основі трудового, духовно-морального розвитку особистості через спільну діяльність учнів. Коригувати пам'ять, мислення, увагу, зв'язне мовлення. Виховувати відповідальне, дбайливе ставлення до праці, прищеплювати працьовитість, бажання радіти особистим трудовим досягненням та досягненням товаришів. Мета уроку:

Номер слайду 3

Підготовка насіння до сівби.

Номер слайду 4

Пікірування розсади – це пересадка сіянців з ємностей меншого розміру в ємності більшого розміру після появи першого справжнього листя. Садівники неоднозначно ставляться до цієї процедури. Одні вважають пікіровку обов'язковою і необхідною для вирощування якісної розсади. І навпаки, інші вважають, що пікірування створює додатковий стрес для рослин. Що таке пікірування розсади і навіщо воно потрібне?

Номер слайду 5

Що таке п. Що таке пікірування розсади і навіщо воно потрібне?ікірування розсади і навіщо воно потрібне?Пікірування розсади передбачає пересадку або перевалку незрілих сіянців, які ще молоді. Щоб зробити цей процес менш болючим, розсаду зазвичай пікірують на ранніх стадіях росту, коли з'являються 2-3 справжні листки. Навіщо треба пікірувати розсаду?

Номер слайду 6

Кожен саджанець потрібно пересадити в ємність об'ємом близько 500 мл для достатньої площі живлення. Надаючи достатню площу для живлення рослини, ми можемо сприяти розвитку у саджанців сильної кореневої системи, яка є ключем до сильних та здорових рослин. Чому б одразу не посадити насіння у великі ємності? У великих горщиках дренаж ще гірший. Зайва волога не виходить через пори, а залишається в грунті, ускладнюючи отримання кисню сіянцями, що тільки що проклюнулися. Звичайно, розсада від цього не загине, просто повільніше зростатиме. Що таке пікірування розсади і навіщо воно потрібне?

Номер слайду 7

Коли пікірувати?1. Пересадка дозволяє відібрати найкращі та здорові саджанці та видалити зайві.2. При виявленні заражених рослин. Пікірування дозволяє врятувати сіянці, ще не заражені грибковими захворюваннями, збудники яких можуть перебувати у ґрунті.3. За необхідності уповільнити зростання розсади. Іноді пікірують дорослі сіянці, коли є ризик переростання. Пересадка допоможе затримати розвиток рослини. 4. Бажання отримати культури з потужною кореневою системою. Пікірування дає можливість розвиватися бічним корінням. 5. Пікірування в індивідуальну тару запобігатиме хитання коренів і полегшить подальшу висадку саджанців на постійні місця.

Номер слайду 8

Засоби пікірування.Є два способи як правильно пікірувати рослини: пересадка, перевалка.1. Метод пересадки. У цьому випадку за дві години до пікірування розсаду поливають теплою водою у достатній кількості, щоб полегшити процедуру вилучення культур.rr

Номер слайду 9

Засоби пікірування: пересадка. Найкраще розміщувати рослину з ґрунтовою кулею. Потім коріння саджанців очищають від зайвого ґрунту. Далі розсаду поміщають у ямку та засипають землею. Пальцями трохи приминають ґрунт навколо саджанця. Розсаду томатів можна заглиблювати в ґрунт майже до сім'ядольного листя. Розсаду перцю та баклажанів слід висаджувати на таку ж глибину, як вони ростуть у неглибоких контейнерах. Полити розсаду після пікірування. Якщо розсада занадто маленька ( петунія), обприскайте рослину. Після пікірування ємність із розсадою поставте на декілька днів подалі від яскравого світла.

Номер слайду 10

Засоби пікірування: перевалка. Переверніть маленьку чашку з розсадою нагору дном і проведіть пальцями по наземній частині рослини. Натисніть на дно чашки та обережно зніміть. Рослина залишається в руці разом із грудкою ґрунту. Потім розмістіть кожен саджанець у більший горщик разом із грудкою ґрунту. Порожнечі заповнити землею. Потім рясно полити і поставити у тінь на день-два. Перевалка не порушує кореневої структури і може застосовуватися навіть на примхливих культурах, таких як перець або баклажани.2. Перевалка. Цей варіант гарний тим, що коріння рослин не пошкоджується, їм не потрібен час на адаптацію, а їх розвиток не сповільнюється. Заповніть одну третину ємності земляним субстратом.

Номер слайду 11

Яким культурам необхідна пікіровка?Добре позначається пікіровка на розсаді таких рослин, як томати, капуста, салат. Баклажани та перці вимагають до себе особливого підходу, про їх пікіровку буде розказано нижче. Багатьом квітковим культурам також потрібно пікіровка. Це петунія, чорнобривці, айстра, сальвія, левкой, лобелія, вербена, віола, гацанія тощо.

Номер слайду 12

Які культури не переносять пікіровку. Рослини із стрижневою кореневою системою (перець, баклажан, мак, водозбір, мальва). Їх краще висаджувати одразу в окремі контейнери. Якщо й виробляється пікіровка, лише на ранніх стадіях розвитку. Гарбузи (огірки, гарбузи, кабачки, дині). Їх вирощують в індивідуальних контейнерах на стадії трьох-чотирьох справжніх листків і відразу висаджують у відкритий ґрунт.

Номер слайду 13

Правила пікіровки.1. Пікірування проводять в стадії 1-2 справжніх листа. Зазвичай це розсада у віці 10-14 днів. Не рекомендується давати розсаді переростати. Її коріння переплететься, сильно травмується при пікіровці, рослина буде довго відновлюватися, а отримання врожаю відкладеться на більш пізній час.2. Необхідно підготувати окремі місткості достатнього розміру з отвором на дні, спеціальний ґрунт, воду для поливу, кілочок або звичайний олівець, зубочистку.3. Розсаду рясно поливають за кілька годин до початку робіт. 4. Посадкові місткості наповнюють ґрунтом і злегка утрамбовують. 5. За допомогою кілочка роблять поглиблення. 6. Акуратно витягають сіянець, поміщають в ямку, кілочком розправляють коріння і притискають. Потім присипають землею. 7. Після пікіровки рослини поливають, поміщають їх в прохолодне місце з підвищеною вологістю і далеко від прямих сонячних променів.

Номер слайду 14

Правила пікіровки.

Номер слайду 15

Пікіровка томатів. Томати відмінно переносять пікіровку. Високорослі, пізньостиглі сорти можна успішно пікірувати навіть кілька разів. Вони потім формують сильні й добре розвинені кущі. Томати здатні нарощувати коріння на будь-якій ділянці свогостебла. Тому їх при пікіровці заглиблюють до сім'ядольних листочків.

Номер слайду 16

Пікіровка баклажанів. Ці представники сімейства пасльонових теж примхливі й тендітні. При посіві насіння в загальні місткості їх доведеться пікірувати. Робити це потрібно дуже акуратно і дбайливо, дотримуючись тих же правил, що і при пікіровці розсади перцю. Для перців і баклажанів доцільно застосовувати операцію перевалки. В цьому випадку посів проводиться в касети або інші невеликі місткості. А потім сіянець разом з грудкою землі, не турбуючи кореневу систему, пересаджують у велику місткість. Так рослини добре переносять процедуру і практично не гальмують в розвитку.

Номер слайду 17

Пікіровка перців. Розсада перцю досить примхлива. Але при вирощуванні в загальній місткості пікіровка необхідна. Рекомендується проводити її при наявності у рослин 2-3 справжніх листків. Сіянці витягають дуже акуратно, намагаючись не пошкодити коріння. Заглиблювати сіянці перцю при пікіровці можна. У цьому його відмінність від томата. Перець не нарощує додаткового коріння від стебла. При надмірному заглибленні він може загнити та загинути.

Номер слайду 18

Пікіровка петунії. Ця популярна квіткова культура легко переносить пікіровку і краще після неї нарощує кореневу систему. Пікірують сіянці петунії у фазі 1-2 справжніх листочків. Операцію проводять за стандартною схемою. Заглиблюють сіянці до сім'ядольних листочків. Пікіровка рослин — необхідний етап у вирощуванні якісної й здорової розсади овочевих та квіткових культур. Вона дозволяє створити оптимальні умови, необхідні для росту і розвитку молодих рослин і в майбутньому отримати відмінний урожай.

Номер слайду 19

Назви назву рослин.

Номер слайду 20

Назви назву рослин.

Номер слайду 21

Назви назву рослин.

Номер слайду 22

Назви назву рослин.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Бажаємо успіхів та гарного врожаю!

Номер слайду 26

https://www.unian.ua/lite/advice/yak-i-koli-potribno-pikiruvati-rozsadu-poradi-dlya-gorodnikiv-11777910.htmlhttps://vseroste.com.ua/blog/pikirovka-rozsadi. Використані інтернет-ресурси:

pptx
Пов’язані теми
Технології, 10 клас, Презентації
Інкл
Додано
25 березня
Переглядів
133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку