Проєкт дощечки для трудового навчання

Про матеріал
Конкретний опис виготовлення декоративної дощечки на уроках технологій. З програмування собівартості та фото виробу.
Перегляд файлу

Проєкт виробу

Декоративно-прикладного мистецтва

«Мальовнича дощечка»

Мета проєкту: Розкрити усі барви рідного краю та втілити їх у предметі побуту.

 

 Завдання проєкту:

  1.      Використовуючи різні джерела інформації (спостереження, опитування, книги, Інтернет.) :
    1.      Знайти інформацію про технологію виготовлення дощечки та технік розпису
    2.      Дослідити, які малюнки і в яких кольорах краще зображувати
    3.      Провести порівняльний аналіз виробів-аналогів.
  2.      Розробити ескіз виробу.
  3.      Підібрати необхідні для виробу матеріали.
  4.      Розробити технологію виготовлення виробу.
  5.      Виготовити дощечку.
  6.      Нанести розпис.
  7.      Лакування виробу.
  8.      Оздоблення виробу.

 

 

Хід роботи:

І. Організаційно-підготовчий етап.

1.1. Визначення теми та об’єкта проєктування.

На кожній кухні є потреба в гарних декоративних дощечках. Створення їх має довгу історію. Тепер їх виготовляють не тільки з деревини, а й з фанери, пластику, скла тощо.

Основним призначенням виробу є нарізування різноманітних продуктів. Є також дошки для сервірування столу та подачі готових страв.

Особливо привабливими є розписні дощечки. Одна зі сторін у них оздоблена з допомогою технік різьблення, випалювання, інкрустації, розпису. Саме такий виріб є об’єктом даного проєктування.

 

1.2 Визначення мети і завдань проєкту.

Мета проєкту: на основі набутих на заняттях у навчальній майстерні умінь і навичок проєктування виробів і роботи з різними конструкційними матеріалами, інструментами й обладнанням спроєктувати та виготовити кухонну декоративну дощечку.

 

 

 

 

Завдання проєкту:

  1. Користуючись різноманітними інформаційними джерелами(журналами, книгами, мережею Інтернет), застосовуючи метод опитування, визначити вимоги, які необхідно врахувати під час створення декоративної дощечки, а також підготувати інформацію про проєкт.
  2. Розробити конструкторсько-технологічну документацію для виготовлення виробу, підібрати конструкційні матеріали, інструменти та обладнання, необхідні для роботи.
  3. Виготовити виріб.
  4. Зробити економічні розрахунки виробу та дати йому екологічну оцінку.
  5. Підбити підсумки роботи над проєктом.

 

Об’єкт проєктування будемо розробляти за такими вимогами.

Функціональні:

  1. можливість використання для нарізування деяких продуктів харчування.
  2. раціональність розмірів.
  3. забезпечення гігієнічних вимог.
  4. можливість використання як прикрасу домашнього інтер’єру.

Конструктивні:

  1. простота в компактність конструкції.
  2. надійність конструкції.

Техніко-технологічні:

  1. простота і зручність виготовлення.
  2. наявність обладнання в майстерні.

Економічні:

  1. забезпечення мінімальної собівартості виробу.
  2. зменшення експлуатаційних витрат.

Естетичні:

  1.      привабливий зовнішній вигляд виробу
  2.      виразність форми та оздоблення.

 

1.3 Міні-маркетингові дослідження.

Для визначення доцільності виготовлення кухонної дощечки, а також встановлення вимог до виробу варто провести опитування серед можливих користувачів.

З цією метою було складено такі запитання:

-         Кухонну дощечку зручніше розташовувати на столі, чи стіні?

-         З якого матеріалу краще виготовити  кухонну дощечку?

-         При кулінарній обробці яких продуктів ви використовуєте кухонні дошки найчастіше?

Для того, щоб дізнатися, чи економічно вигідно виготовляти кухонну дощечку, або доцільніше купити вже готову, вирішено провести дослідження ринку.

З’ясувалося, що аналогічні кухонні дощечки коштують  від 50 до 200 грн.

Результати дослідження показали, що більшість людей зацікавила можливість отримати кухонну дощечку під замовлення. Тому вирішено спроєктувати і виготовити її власноруч, відповідно до зазначених вище вимог.

 

ІІ.  Проблемно-пошуковий етап.

  1.           Вироблення ідей та варіантів конструкції виробу.

Результати пошуку зразків аналогів виробу в торгівельній мережі, на виставках та в мережі Інтернет показали, що існує багато видів конструкції кухонних дощечок. Вони відрізняються деталями, матеріалом виготовлення, оздобленням. На підставі попередніх досліджень, можна дійти висновку, що буде доцільно спроєктувати кухонну дощечку, яка зроблена лише з розподільної дошки.

  1.           Аналіз майбутньої діяльності. Прогнозування результатів роботи.

Результатом виконання проєкту буде  оригінальна кухонна дощечка для домашнього ужитку.

Оскільки виріб призначений для приготування їжі, то вимоги до конструкційних матеріалів високі. Вони не повинні вступати в хімічну реакцію з продуктами харчування, не мають залишати кольору та запаху. Матеріал має бути відносно дешевим та легким в обробці. Тому доцільно використовувати дошку з липи.

Колір липи – білий з рожевим відтінком. Розглядаючи точені або різьблені вироби з липи, ми майже не помічаємо її текстури. Здається, що вони виконані з однорідної деревної маси, позбавленої шаруватості. Таке уявлення складається тому, що вироби з липи шліфуються дуже рідко.  Але ми ретельно відшліфуємо липову дошку, і текстура тут же виявиться.

Деревина липи м’яка, особливо свіжозрубана, або розпарена, але коли висохне, то стає досить твердою. Товщина нашої дощечки становитиме 20 мм, довжина 300 мм, а ширина 190 мм.

Дошку краще вирізати електричним лобзиком.

  1.           Виконання ескізу.

Ескіз дощечки виконаємо на папері в клітинку.

  1.           Конструкційні матеріали, інструменти та обладнання, необхідні для роботи.

 

 

 

Обладнання, інструменти та матеріали для проєктування оформимо у вигляді таблиці.

 

Назва

Призначення

Матеріали

Деревина липи

Для виготовлення дощечки

Лак

Для оздоблення лицьових сторін виробу

Фарби

Для розпису

 

 

 

Інструменти

Лінійка

Для розмічання

Олівець

Для розмічання

Пензлик

Для розпису

Транспортир

Для розмічання

Електричний лобзик

Для випилювання

Шліфувальна шкірка

Для підготовки поверхні заготовки

Шліфувальний папір

Для зачищання деревини

Обладнання

Столярний верстак

Для виконання технологічних операцій

 

  1.           Економічне обґрунтування проєкту.

Перед виготовленням виробу необхідно з’ясувати, чи є проєкт економічно вигідним, чи є потреба в заміні матеріалів. Для цього треба провести експертизу проєкту.

Експертиза виробу нерозривно пов’язана з економікою виробництва і має досить складну структуру. Це пояснюється тим, що виріб має багато характеристик, з погляду не лише дизайнера, а й технолога, інженера, маркетолога. В експертизі дуже важлива економічна частина, тому коротко розглянемо економічне обґрунтування.

Собівартість продукції – це виражена в грошовій формі витрата на виробництво і збут продукції. Собівартість об’єднує дві частини  вартості – вартість використаних засобів виробництва і частину вартості необхідного продукту.

Вартість використаних засобів виробництва об’єднує витрати на використання предметів праці(сировини, матеріалів, енергії тощо) та частину вартості засобів праці, перенесену на продукцію у вигляді амортизаційних відрахувань.

Вартість необхідного продукту є сукупністю витрат, для відтворення робочої сили і складається не тільки з коштів на оплату праці, а й з грошових виплат і  безплатних послуг.

Обидві частини забезпечують просте відтворення виробництва.

Третя частина вартості – додатковий продукт суспільства – використовується для розширення виробництва, виплат і безплатних послуг із суспільних фондів споживання.

Собівартість продукції визначається індивідуальними затратами праці в умовах досягнутого на конкретному підприємстві технічного рівня виробництва (індивідуальна собівартість), тим часом як вартість продукції (робіт, послуг) – затратами необхідної суспільної праці.

Собівартість продукції як найважливіший інструмент вимірювання рівня затрат суспільної праці є основою для формування і вдосконалення цін, визначення доходу, прибутку, рентабельності та інших фінансових показників.

До складу прямих матеріальних витрат включається вартість сировини  та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції.

До складу інших прямих витрат… включаються інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо зараховані до конкретного об’єкта витрат.

Собівартість об’єкта проєктно-технологічної діяльності визначимо за формулою:

С=См+Ср+Се+Са,

Де С – вартість матеріалів,  Ср – вартість роботи, Се – вартість електроенергії. Са- вартість амортизації.

  1. Вартість матеріалів См

Розрахунок вартості матеріалів

Назва матеріалу

Ціна за одиницю

Витрати матеріалів

Вартість витрат, грн

1

Липа

2500

0,002

5

2

Лак

50

0,02

1

Разом

6

  1. Вартість роботи Ср

Мінімальна заробітня плата – 6700. Робочих днів на місяць – 26. Тривалість робочого дня 6 год. Вартість однієї робочої години  6700 : (26 х 6) = 42, 94 грн.

Тривалість виконання роботи – 2 год.

Вартість виконаної роботи – 85,89 грн.

  1. Вартість електроенергії – Се

Розрахунок вартості електроенергії

Споживач електроенергії

Потужність споживача

Тривалість роботи

Вартість тарифу

Варість споживчої електроенергії

1

Електричний лобзик

0,8

0,5

1,44

0,58

Разом

0,58

  1. Амортизаційні витрати – Са

Розрахунок амортизаційних витрат

Назва інструмента, пристосування, обладнання

Ціна, грн

Амортизаційний

коефіцієнт

Амортизація,грн

1

Електричний лобзик

850

0,001

0,85

Разом

0,85

 

 

 

 

  1. Собівартість виробу – С

Розрахунок собівартості виробу

Витрати

Вартість витрат, грн

1

Вартість матеріалів

6

2

Вартість роботи

85,89

3

Вартість електроенергії

0,58

4

Амортизаційні витрати

0,85

Разом

93,32

Визначення величини прибутку (10%): П=0,1 х 93,32= 9,33 грн.

Можлива вартість виробу: В=С+П=93,32+9,33=102,65 грн.

 

  1.           Екологічне обґрунтування  проєкту.

Екологічний аналіз є важливою частиною розробки проєкту, в якій визначаються типи впливу проєкту на навколишнє середовище, оцінюються всі  позитивні сторони і наслідки внаслідок цього впливу, та пропонуються заходи, необхідні для пом’якшення або запобігання шкоді навколишньому середовищу під час реалізації та експлуатації виробу.

Липа, деревина з якої ми виготовляли кухонну дощечку – екологічно чистий матеріал. Вона використовується з давніх давен у побуті. У результаті з впевненістю можна стверджувати, що розроблений нами виріб є екологічно чистим, і його можна сміливо використовувати для приготування страв.

Доцільно забезпечити безвідходне виробництво, оскільки в процесі виготовлення виникає велика кількість стружки. Її можна використовувати для виготовлення таких матеріалів, як ДВП,ДСП, наповнювач для композитів. Використання відходів підвищить не тільки екологічність майстерні, а й забезпечить її матеріально-сировинними ресурсами, необхідними дл виготовлення інших виробів.

 

ІІІ. Технологічний етап.

3.1. Проаналізувавши технологію виготовлення кухонної дощечки та урахувавши, які відомі техніки оздоблення виробу ліпше застосувати, складемо технологічну картку.

3.2. За технологічною карткою виготовимо кухонну дощечку.

 

            ІV. Завершальний етап.

Висновки. Оцінка виробу

У результаті виконання проєкту створено привабливий та функціональний виріб. Цим виробом можна оздобити свою кухню, продати або подарувати його.

docx
Додано
29 березня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку