Презентація"Православні братства"

Про матеріал
Дана презентація допоможе учителеві та учням краще розібратись у соціальній та релігійній ситуації України 16 ст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку»

Номер слайду 2

1. На які дві гілки розкололася християнська церква в 1054 р.? 2. До якої з цих двох гілок християнства належить українська церква? 3. Які розбіжності існують між католицькою і православною церквами? 4. Що таке Люблінська унія і який вплив вона мала на становище Української православної церкви? 5. Як змінилося становище Української православної церкви після Люблінської унії? 6. Пригадайте з курсу всесвітньої історії, що таке Реформація. У чому її суть?

Номер слайду 3

Члени католицького чернечого ордену «Товариство Ісуса», що було створене для зміцнення католицької віри і влади Папи Римського.

Номер слайду 4

Головна мета ордену: • проповідування ідей християнства; • поширення впливу католицької церкви; • зміцнення влади папи римського

Номер слайду 5

Єзуїти поширили свій вплив і на Україну. Тут починають відкривати єзуїтські школи у Львові (1608), Луцьку (1609), Києві (1690)

Номер слайду 6

Діяли в Україні у XV–XVII ст. Спочатку вони виконували релігійно-благодійницькі функції: • турбота про її побудову та обслуговування; • організація шпиталів; • допомога бідним і хворим братчикам; • облаштування громадських богослужінь, місцевих церковних урочистостей, братських обідів та ін. • опікування православною церквою;

Номер слайду 7

Перші відомості про нього належать до 1463 року. До нього входило 30 міщан, які спочатку займалися тільки церковними справами. Згодом братчики розпочали боротьбу проти обмежень,що накладала на них польська влада. Церковні братства — національно-релігійні громадські об’єднання міщан при православних церквах, які стали на захист православ’я.

Номер слайду 8

Їхню діяльність підтримував Костянтин Острозький

Номер слайду 9

Братство сприяло відкриттю друкарні Івана Федорова

Номер слайду 10

За його сприяння побудовано ансамбль Успенської церкви.

Номер слайду 11

При Богоявленському монастирі у 1615 р. з’явилося Київське братство

Номер слайду 12

До числа його членів, крім київських міщан і української шляхти, вступило також і Запорозьке Військо на чолі з гетьманом П. Сагайдачним.

Номер слайду 13

1632 р. Київську братську школу було об’єднано з Лаврською школою і створено Києво-Могилянську колегію.

Номер слайду 14

У числі провідних діячів братства були видатні вчені, письменники, політичні діячі того часу

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Одна із течій протестантизму, яка виникає в XVI ст. і назва якої походить від імені основного теоретика Фавста Соціна.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1. Опрацювати відповідний матеріал підручника. 2. Дати відповідь на запитання методом «ПРЕС» (письмово): «Чи можна стверджувати, що діяльність братств ґрунтувалася на ідеях Реформації? Чому?»

Номер слайду 19

Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку» © ТОВ «Видавнича група ˝Основа˝», 2011 Джерела: 1. Усі уроки до курсу «Історія України» 8 клас / О. П. Мокрогуз, А. О. Єрмоленко. — Х. : Вид. група «Основа», 2008. — 350 с. 2. Історія України. 8 клас. Готові дидактичні набори / А. О. Єрмоленко, О. П. Мокрогуз, Н. М. Морозова. — Х. : Вид. група «Основа», 2008. — 192 c.

ppt
Додав(-ла)
Galabut Olena
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
3097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку