Презентація "ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БАТЬКІВ У ПРОЦЕСІ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ

Про матеріал
Презентація на тему "ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БАТЬКІВ У ПРОЦЕСІ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ" адаптована для роботи з батьками учнів початкових класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БАТЬКІВ У ПРОЦЕСІ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ Вчитель: Клименко Н.С.

Номер слайду 2

Виховання дитини Виховання дітей і піклування про них — основний обов'язок  батьків Виховання дитини в сім'ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. Сім'я є середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини.

Номер слайду 3

Права батьків щодо виховання дитини (ст. 151 СК України) Батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини. Батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати її на виховання фізичним та юридичним особам. Батьки мають право обирати форми та методи виховання, крім тих, які суперечать закону, моральним засадам суспільства.

Номер слайду 4

Батьки або особи, які їх замінюють, мають право щодо розвитку дитини: вибирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей; приймати рішення щодо участі дитини в інноваційній діяльності загальноосвітнього навчального закладу; обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів; звертатися до відповідних органів управління освітою з питань навчання і виховання дітей; захищати законні інтереси дітей (ст. 29 ЗАКОНУ УКРАЇНИ ПРО ЗАГАЛЬНУ СЕРЕДНЮ ОСВІТУ)

Номер слайду 5

Виховання дитини це різнобічний процес, одним з елементів якого є нагляд за поведінкою дитини Обставини, які потребують нагляду батьків за дітьми: Відсутність дитини в школі Запізнення/ дочасне закінчення занять Користування телефоном Пропажа особистих речей Харчування в школі Заповнення щоденника, зошитів Виконання домашніх завдань

Номер слайду 6

Відсутність дитини в школі Відсутність без поважних причин вважається прогулом. Відсутність через поважні причини має бути підтверджена письмово (батьки мають подати заяву не пізніше початку 1-го уроку) У випадку запланованої тривалої відсутності (більше 2-х днів) батьки учня мають заздалегідь надати адміністрації заяву з визначенням терміну та причини відсутності, до якої додаються копії документів. У випадку пропуску занять через хворобу учень допускається до занять лише за наявності медичної довідки, що посвідчує стан здоров’я учня

Номер слайду 7

Поважними причинами відсутності учня в школі вважаються: 1. Персональна хвороба 2. Призначений візит до лікаря 3. Смерть близьких родичів 4. Участь в організованих школою заходах впродовж навчального часу 5. Непередбачена ситуація, що виходить за межі учнівського та батьківського контролю, яка створює перешкоди для прибуття і занять у школі 6. Сімейна подорож, якщо батьки заздалегідь узгодили її з адміністрацією, написавши заяву

Номер слайду 8

Запізнення/ дочасне закінчення занять дитиною Факт запізнення та дочасного закінчення занять (наприклад, через призначене на певний час відвідування лікаря) також має супроводжуватись запискою батьків (заздалегідь)

Номер слайду 9

Користування дитиною телефоном Перед першим уроком учні вимикають (або ставлять на беззвучний сигнал) свої мобільні телефонии. Користуватися мобільними телефонами під час навчальних занять заборонено.

Номер слайду 10

Пропажа особистих речей Учні не повинні лишати у портфелях, кишенях курток телефони, гроші та інші цінні речі. Задля запобігання пропаж школа просить батьків обмежити суми виданих дітям грошей мінімальним запасом на кишенькові витрати. Всі особисті речі (одяг, взуття, спортивна форма, підручники) мають в належному місці бути промарковані інформацією про власника (ПІБ дитини)

Номер слайду 11

Харчування в школі Школа забезпечує учнів одноразовим гарячим харчуванням, яке надається під час обідньої перерви. Учні можуть додатково брати з собою бутерброди, сухе печиво тощо. Не дозволяється приносити до школи та споживати небезпечні для здоров’я продукти (суха вермишель, чіпси, сухарики, жувальні гумки, «Кока-кола» тощо).

Номер слайду 12

Заповнення щоденника, зошитів Обов’язком учня є охайне і пунктуальне ведення щоденика (розклад уроків на тиждень, запис домашнього завдання, надання батькам для підпису в кінці тижня) Щоденник має знаходитись на робочому місці учня протягом всього навчального дня Зошити для роботи в класі і дома мають бути підписані, обгорнуті.

Номер слайду 13

Виконання домашніх завдань Виконання домашніх завдань є обов’язковим. Контроль за їх виконанням є прерогативою батьків. Систематичне без поважних причин невиконання домашніх завдань є порушенням навчальної дисципліни.

Номер слайду 14

Батьки або особи, які їх замінюють, зобов'язані: забезпечувати умови для здобуття дитиною повної загальної середньої освіти за будь-якою формою навчання; постійно дбати про фізичне здоров'я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей; поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до сім'ї, старших за віком, державної і рідної мови, до народних традицій і звичаїв; виховувати повагу до національних, історичних, культурних цінностей Українського народу, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання та навколишнього природного середовища, любов до України.

Номер слайду 15

Забезпечення права дитини на належне батьківське виховання (ст. 152 СК України) Право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом. Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов'язків щодо неї. Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла 14 років.

Номер слайду 16

Неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей означає бездію, у результаті якої обов’язки по вихованню виконуються  неякісно, не в повному обсязі. Наприклад: схвалюються здійснення підлітком антигромадських вчинків, прививаються погляди, установки, що пропагандують жорстокість, агресивність, ненависть, неповагу до закону; складаються умови, які загрожують життю та здоров’ю неповнолітнього; мають місце постійні чіпляння до дитини з будь-якого приводу и без нього.

Номер слайду 17

Невиконання батьками і особами, які їх замінюють, своїх обов'язків може полягати у тому, що вони не піклуються про моральне виховання, фізичний розвиток дітей, створення необхідних умов для своєчасного отримання ними загальної середньої та професійної освіти.

Номер слайду 18

Адміністративна відповідальність батьків за протиправні дії неповнолітніх настає не тільки за ухилення від виконання обов'язків щодо виховання та навчання дітей, а також у зв'язку з протиправними діями дітей, тобто настання правопорушення. тобто за поведінку дитини, яка завдає шкоди правам та інтересам як окремих осіб, так і суспільству в цілому.   

Номер слайду 19

УВАГА БАТЬКІВ!!!

Номер слайду 20

Використані джерела: https://osvita.ua/school/88911/ http://qala.org.ua/wp-content/uploads/2018/12/01-V1dpov1daln1st-batk1v.pdf http://liliya-shafarus.kiev.sch.in.ua/dlya_batjkiv/vidpovidaljnistj_batjkiv_za_navchannya_vihovannya_ta_rozvitok_ditej

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Журавель Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
3067
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку