Презентація "Правоздатність та дієздатність"

Про матеріал
До уроку "Правоздатність та дієздатність". Поняття цивільних правовідносин. Структура правових відносин. Правосуб’єктність учасників правовідносин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивільно-правові відносини. Суб'єкти та об'єктицивільних правовідносин. Правоздатність та дієздатність

Номер слайду 2

наскільки часто доводиться вам бути їх учасниками Під час перерви ви у шкільній їдальні придбали бутерброд. Батьки подарували вам на день народження планшет. У шкільній газеті опубліковано статтю, в якій написано, що ви злісний прогульник і ледар, тому що минулого тижня пропустили три дні навчання (насправді ви хворіли). Однокласник, щоб придбати на концерт, позичив у вас 500 грн і не поспішає повертати.

Номер слайду 3

План1. Поняття цивільних правовідносин.2. Структура правових відносин.3. Правосуб’єктність учасників правовідносин.

Номер слайду 4

У міській газеті "Ракурс" була надрукована стаття під назвою "Приходьте до них учитися...". У статті розповідалося, що учні однієї з приватних спеціалізованих шкіл міста М., які не прийшли на уроки першого вересня, були відраховані зі школи, а гроші, що сплатили їхні батьки, не були повернені. Йшлося також про низький рівень навчання, зокрема зазначалося, що випускник школи В., який вивчав англійську мову декілька років, не зміг на вступному іспиті розповісти про свою сім'ю. Стаття завершувалася словами: "Якщо у вас є зайві гроші, то йдіть до них учитися". Наступного дня після виходу статті всі учні школи були обурені. "У статті немає жодного слова правди, — говорив Сергій, — цей випускник В. провчився у нашому класі півроку і перейшов до іншої школи". "І учнів ніхто не відраховував, — батьки просто прийшли і забрали документи до іншої школи, і гроші їм повернули", — сказав Максим. "Що тепер робити?" — звернулася до всіх Ольга. "Нашому директорові треба проглянути Цивільний кодекс і подати позов до суду ", — заявив Олег. "А до чого тут Цивільний кодекс? Я завжди думала, що в ньому міс­тяться лише положення щодо майна, " — заперечила Лариса.

Номер слайду 5

Відносини, що регулюються цивільним законодавством. Майнові Особисті немайнові

Номер слайду 6

Розрізніть ситуації майнових та особистих немайнових цивільних правовідносин1) молодий поет склав збірку віршів;2)адміністрація підприємства уклала договір про придбання медичного обладнання;3)Ольга уклала договір найму квартири з Андрієм Петровичем;4) Олег К. звернувся до суду з позовом про захист власної честі та гідності;5)сусіди у комунальній квартирі посперечалися з приводу зайняття кімнати, що звільнилася;6)туристична агенція не виконала зобов’язань перед громадянином щодо умов перевезення багажу.

Номер слайду 7

Структура правовідносин

Номер слайду 8

Суб'єкти правовідносин

Номер слайду 9

"Тато, чому ти прийшов так пізно? Ми ж збиралися ремонтувати велосипед", - ображався дев'ятикласник Діма. "Вибач мене, синку, сьогодні я був дуже зайнятий. Зранку я їхав у повному автобусі на роботу й спізнився. Прийшовши на роботу до редакції, я дізнався, що моя стаття помилково вийшла під іншим прізвищем, і бухгалтерія відмовилася сплатити мені гонорар. Поїхав до магазину купувати вудки для рибальства, але вже дорогою додому з'ясував, що вони неякісні. Повернувся до магазину, а продавець відмовився повернути гроші за неякісний товар. Годі, що про це казати, сам винний — не взяв чека. Ось так весь день і пробігав... "

Номер слайду 10

Номер слайду 11

правоздатність - це здатність фізичної особи мати цивільні права. Вона виникає від моменту народження громадянина і триває все життя до самої смерті.

Номер слайду 12

Зміст дієздатностіВік дієздатності Повна. Повнолітня з 18 років стаття 34 ЦК Уокремі випадки передбачені статтею стаття 35 ЦК УНеповна. Неповнолітня з 14 років до 18 років стаття 32 ЦК УЧасткова. Малолітня до 14 років стаття 31 ЦК УОбмежена. Обмежує дієздатність тільки суд стаття 36, 37 ЦК УНедієздатність Визнає недієздатною тільки суд стаття 39, 40, 41 ЦК У

Номер слайду 13

Неповна дієздатністьстаття 32 ЦК У

Номер слайду 14

Часткова дієздатністьстаття 31 ЦК У

Номер слайду 15

Повна дієздатністьстаття 35 ЦК Устаття 34 ЦК У

Номер слайду 16

Обмежена дієздатністьстатті 36, 37 ЦК У

Номер слайду 17

Визначте, в яких із наведених випадків потрібно мати дієздатність, а в яких достатньо правоздатності 1) бути власником будинку.2) купувати гаджети.3) бути автором художнього твору.4) отримувати за використання твору гонорар.5) обмінювати цінну річ на іншу.6) бути власником майна, яке дісталося у спадок.7) отримувати у подарунок цінну річ.8) бути квартиронаймачем.9) брати цінну річ в іншої особи на зберігання.10) користуватися житлом.

Номер слайду 18

правоздатність та дієздатність юридичної особи виникає від моменту створення припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Номер слайду 19

Особливості цивільної відповідальностіРівень дієздатностіВік. Відповідальність за сподіяну шкоду. Часткова. До 14 років. Несуть батьки. Неповна14-18 років. Несуть самостійно за рахунок власних коштів або працею якщо недостатньо то несуть батьки. Повна. З 18 років або з часу настання повної дієздатностіНесуть самостійно

Номер слайду 20

1)Анатолій К., 11 років, купив у Віктора М., 18років, щеня бульдога за гроші, що дали Анатолію батьки для придбання шкільного приладдя до нового навчального року. Батьки віддали щеня Вікторові з вимогою повернути сплачеш Анатолієм гроші. Віктор відмовився повернути гроші, пояснивши це тим, що Анатолій отримав дозвіл на купівлю щеня у своєї старшої сестри, 16 років. Як має бути вирішена справа?2) Громадянка Л. звернулася до адміністрації підприємства за місцем роботи свого чоловіка із заявою, в якій просила не видавати її чоловікові заробітну плату, оскільки він витрачає її на придбання речей особистого вжитку, що ставить у матеріальну скруту всю сім'ю. Чи правомірне прохання громадянки Л.?

Номер слайду 21

Особливості правосуб’єктності фізичних та юридичних осіб. Фізичні особи. Критерії порівняння. Юридичні особи. Наявність1. Правосуб’єктністьнаявність. Виникає в момент народження і припиняється в момент смерті2. Правоздатність Виникає в момент державної реєстрації та припиняється з ліквідацією. Залежить від: статі;віку;рівня освіти;стану психологічного здоров’я 3. Дієздатність. Виникає разом з правоздатністю, здійснюється через органи управління Відповідає з 18 років в повному обсязі 4. Деліктоздатність Відповідає в суді всім своїм майном

Номер слайду 22

Домашнє завдання Поміркуйте: - Чи згодні ви з віковими обмеженнями дієздатності фізичної особи? - Чи справедливим є, що такі обмеження не є чинними в разі одруження молодої людини?rrrrr

pptx
Пов’язані теми
Правознавство, Презентації
Додано
5 лютого
Переглядів
134
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку