Презентація "Превентивне виховання як складова успішної соціальної адаптації"

Про матеріал
Презентація "Превентивне виховання як складова успішної соціальної адаптації". Матеріал може бути корисним у виховній роботі класним керівникам, заступникам з виховної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕВЕНТИВНЕ ВИХОВАННЯ ЯК СКЛАДОВА УСПІШНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ

Номер слайду 2

Соціалізація – процес і результати засвоєння людиною історично створених соціальних норм та культурних цінностей, що необхідні для повноцінного життя у суспільстві і передбачають включення особистості у систему суспільних відносин та самостійне відтворення цих відносин. Освіта – це спеціально спрямована та керована частина соціалізації індивіда; цілеспрямований процес і результат виховання та навчання в інтересах особистості, створення умов для її максимально повної самореалізації. Виховання – це спеціально організований, цілеспрямований процес формування морально-духовної, життєво-компетентної особистості, яка успішно самореалізується в соціумі як громадянин, сім'янин, професіонал. Навчання – це планомірна, організована, спільна і двостороння діяльність учителів і учнів, спрямована на свідоме, міцне і глибоке опанування останніми системи знань, навичок і вмінь.

Номер слайду 3

Отже, спрощуючи та узагальнюючи сутність розглянутих вище феноменів, можна зробити висновок, що поняття соціалізація є складовою частиною таких понять, як розвиток та формування, і у свою чергу поєднує у собі такі дефініції як освіта, виховання та навчання. Аналізуючи діалектичну взаємозалежність наведених вище понять необхідно відзначити, що соціалізація може бути регульованою і спонтанною.    Вважаю, що на практиці мають застосовуватися такі методи, які сприяли б формуванню в учнів навичок правомірної поведінки. Досвід переконує, що нерідко учні у певних ситуаціях діють неправомірно, бо не мають досвіду, а теоретичні знання не спрацьовують. Тому, їх частіше треба ставити в ситуації вибору того чи іншого типу поведінки, організовуючи ділові та рольові ігри, привчати до додержання правил людського співжиття. На мою думку, успішною системою підготовчих, попереджувальних та профілактичних дій педагога, з метою запобігання формуванню негативних звичок, рис характеру, проявів асоціальної поведінки підлітків та організація належного догляду за їх діяльністю - превентивне виховання.

Номер слайду 4

Превентивне виховання – це комплексний цілеспрямований вплив на особистість у процесі її активної динамічної взаємодії із соціальними інституціями, спрямованої на фізичний, психічний, духовний, соціальний розвиток особистості, вироблення в неї імунітету до негативних впливів соціального оточення, профілактику і корекцію асоціальних проявів у поведінці дітей та молоді, на їх допомогу і захист. Мета превентивного виховання полягає у досягненні сталої відповідальної поведінки, сформованості імунітету до негативних впливів соціального оточення. Нормативні документи, на які необхідно опиратися під час створення безпечного освітнього середовища

Номер слайду 5

Одним із завдань превентивного виховання є формування в учнів моральних почуттів, які б регулювали їхню поведінку: почуття законності обраної мети, правомірності шляхів і засобів їх реалізації, справедливості, відповідальності тощо. Другим завданням превентивного виховання учнів є вироблення у них навичок і звичок високоморальної поведінки. Оскільки у кінцевому підсумку вся виховна робота спрямовується на формування соціально активної особистості. Третім завданням превентивного виховання є формування в учнів активної позиції у соціальній сфері, тобто негативного і терпимого ставлення до проявів девіантної поведінки іншими та аморальних вчинків, прагнення взяти участь у боротьбі з цими негативними явищами, які, на жаль, ще мають місце у нашому житті, вироблення вміння протистояти негативним впливам.123

Номер слайду 6

Переглянути відеоматеріал. Переглянути відеоматеріал. Переглянути відеоматеріал

Номер слайду 7

Переглянь !

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Виховнагодина 1 Виховний захід. Тренінг Виховна година 4 Виховнагодина 3 Виховні заходи з превентивного виховання

Номер слайду 10

Типові помилки сімейного виховання. Суттєвим у визначенні причин правопорушень слід вважати динамічний зв’язок і взаємозалежність умов життєдіяльності і соціальної ситуації розвитку учня, що впливає на соціальну адаптацію. У даному випадку мова йде про соціальну дезадаптацію учнів, тобто таке пристосування їх до соціального середовища, за якого вони набувають негативного соціального досвіду, що спричиняє їх подальші протиправні вчинки. Як показує практика, формування в дітей позитивного чи негативного досвіду починається із сім’ї. Дослідження причин правопорушень неповнолітніх свідчить, що у 60-80% випадків механізм протиправної поведінки був “запущений” недоліками сімейного виховання. Найбільш типовими помилками сімейного виховання є:дефіцит позитивного спілкування батьків з підлітками;відсутність у дорослих стійких власних моральних установок;організація життя в сім’ї не сприяє формуванню у дитини моральних звичок;батьки не знають і не розуміють внутрішнього світу своєї дитини;недоброзичливе, грубе ставлення дорослих до підлітка.

Номер слайду 11

ССДС,

Номер слайду 12

Ознака успішності процесу соціалізації особистості підлітка, готовність взаємодіяти з соціумом Три шляхи формування цієї ознаки:перший шлях, коли дорослі самі формують ті чи інші життєві компетентності підлітків у практиці особистісних взаємовідносин;другий – набуття життєвого досвіду відбувається в стосунках з ровесниками;третій – одночасно і в стосунках з дорослими, і в стосунках з однолітками. Таким чином, соціально-педагогічна місія закладу як традиційного соціального інституту і агента соціалізації полягає у забезпеченні прав дитини, формуванні у неї необхідного адаптаційного потенціалу, створеннівідповідних умов для її самореалізації, а також мінімізація негативних впливів соціуму на особистість шляхом використання сприятливих факторів соціального оточення.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку