Презентація. Приготування лаваша з сиром. Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"

Про матеріал
Презентація. Приготування лаваша з сиром. Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Приготування лаваша з сиром та овочами

Номер слайду 2

Лаваш - тонка прісний коржик з пшеничного борошна, гастрономічна історія якої сягає до зорі людства. Лаваш - знаковий елемент повсякденної культури Передньої Азії і сьогодні він відомий у всьому світі. І про нього можна розповісти чимало цікавого.

Номер слайду 3

Факти. Рецептура безлічі страв з плином часу піддається змінам, але лаваш сьогодні часто готують так само, як і 5 тисячоліть тому. Зміни торкнулися хіба що технічні сторони процесу, наприклад, для випічки великого обсягу лаваша, використовують тісторозкатувальні машини. Справжній лаваш важко повторити на сучасній міській кухні - його випікають в тандирі, при температурі близько 300-350 ° С. Історики повсякденності вважають, що саме унікальна технологія дозволяла античним і середньовічним мандрівникам зберігати лаваш їстівним і смачним протягом багатьох тижнів.

Номер слайду 4

У 2016 році лаваш був включений в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО нарівні з іншими хлібними коржиками, що належать до традиційних кухонь Ірану, Туреччини та Азербайджану. І в умовах стрімких змін, яких зазнає сьогодні світова кухня, це дійсно важлива подія, в деякому сенсі гарантує збереження самобутності приготування і заломлення лаваша. Дієтологи називають лаваш одним з найкорисніших для людини хлібних виробів. Він легко засвоюється, містить мало калорій (110 ккал на 100 г), не провокує в шлунково-кишковому тракті гнильних процесів. Лаваш - унікальний по історії і смаком продукт, в який легко закохуватися все більше, кожен раз куштуючи його.

Номер слайду 5

Інструктаж з БЖД З електроприладами забороняється працювати мокрими руками. Не можна залишати включену плиту без нагляду. Не можна зберігати поруч з плитою легкозаймисті предмети. Під час роботи з плитою не варто забувати, що вона сильно нагрівається, і треба бути дуже акуратним, щоб не отримати опіки. Суворо використовувати непошкоджене обладнання. В першу чергу потрібно перевірити, чи в хорошому стані кухонний інвентар, чи немає сколів та тріщин на посуді. Перед тим, як поставити посуд на плиту, треба переконатися, що він сухий. В іншому випадку може статися замикання. Не можна ставити на плиту пластиковий посуд, бо він швидко розплавиться. Щоб зняти посуд з плити необхідно скористатися рушником або спеціальною ганчіркою, щоб уникнути опіків. Більш небезпечним джерелом неприємностей і травм є кухонна підлога, особливо якщо вона мокра. Один неправильний рух, і можна отримати травму. Щоб цього уникнути необхідно перед початком роботи на кухні перевірити стан підлоги. Під час готування потрібно обов'язково включати вентиляцію. Сковорідки і каструлі потрібно ставити і знімати з плити за допомогою спеціальних ганчірок або рушників. Продукти різати можна тільки на спеціальній дошці і добре заточеними ножами.включену плиту без нагляду.

Номер слайду 6

Інгредієнти: Рулет із лаваша з сиром Лаваш тонкий - 200 г. Сир м’який знежирений - 2 ст.л. Гірчиця - 0,5 ст.л. Овочі (огірки, помідори, болгарський перець) - 200 г. Спеції сухі - за смаком. Сіль - за смаком. Перець чорний мелений - за смаком. Зелень - за смаком

Номер слайду 7

Огірки помити, відрізати кінчики й нарізати тоненькою соломкою. Помідори нарізати тонкими слайдами, їх краще брати в міру соковиті. Перець помити, видалити серцевину та нарізати соломкою. Зелень подрібнити.

Номер слайду 8

Готуємо сирну пасту. Перемішати сир і гірчицю до отримання однорідної маси. Змастити отриманою постою лист лаваша тонким шаром. Викласти на змащений лаваш у довільній послідовності овочі та зелень. Посолити і поперчити начинку за смаком. Скрутити лаваш у рулет, загорнути його в харчову плівку і дати постояти 10-15 хвилин для просочення. Перед подачею нарізати рулет на порційні шматочки.

Номер слайду 9

Обладнання для приготування Емальована миска. Дошка. Ложка. Ніж

Номер слайду 10

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Дайте відповідь на питання в зошитіа)Що таке тандир?Б)Які рецепти апетитної закуски ви знаєте?2. Приготувати лаваш з сиром під наглядом батьків3. Фото виконаної роботи підписати (школа, клас, прізвище та ім`я)

pptx
Додано
15 січня 2021
Переглядів
529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку