Презентація "Прикметник.Роль прикметників у мовленні"

Про матеріал
Презентація до уроку "Прикметник.Роль прикметників у мовленні". З використанням медодики капелюхів ЕДВАРДА ДЕ БОНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прикметник. Значення прикметників у мовленні. Підготувала Науменко Юлія Іванівна

Номер слайду 2

У – уважними. Р – розумними. О – організованими. К – кмітливими   -  Якою мовою будемо спілкуватися?У – українською      -  Як будемо сидіти за партами? Р – рівно      - Як будемо писати в зошитах?О – охайно К – каліграфічно 

Номер слайду 3

листопада. Класна робота

Номер слайду 4

се во ни Хвилинка каліграфії1. Спишіть каліграфічно склади,утворіть і запишіть слово.2. Підкресліть і поясніть орфограму у слові.

Номер слайду 5

Пані вродлива і жовтокоса. Йде по землі і жовтіють покоси. Щедрі дарунки дарує вона. Що це за пані така чарівна? Загадка

Номер слайду 6

ПАНІ ОСІНЬ

Номер слайду 7

Тема: Загальне поняття про прикметник. Значення прикметників у мовленні

Номер слайду 8

Наша гостя приміряє білий капелюшок. Осінь у гості прийшла і кубик із собою принесла. 

Номер слайду 9

Метод Кубування. Кубик, діти, не простий, кубик, діти, чарівний. Він доріжку до знань прокладає, та знання ваші перевіряє. Завдання на гранях кубика . Продовжити речення:1 грань. Прикметник  - це  ……2 грань. Прикметник відповідає на запитання   ……3 грань. Прикметник вказує на …..4 грань. У реченні прикметники найчастіше зв’язані з  ……5 грань. Синоніми- це ….6 грань. Антоніми – це … 

Номер слайду 10

Дівчинка-осінь у червоному капелюшку пропонує вам слідуюче завдання. Кожна пора року багата на явища природи. Послухайте фонограми та відгадайте, які явища природи вони передають.

Номер слайду 11

Творча робота в групах Інтегрована вправа «Почуй явище природи». Перша група опишіть дощ. Який він?  Друга група – вітер. Перевірка виконаного. « Вгадай предмет за ознаками». Третя група –сніг. Четверта група- небо.   

Номер слайду 12

 А зараз наша гостя приміряє і жовтий , і чорний капелюшок одночасно . Осінь – це чудова пора року, але не всім вона подобається. Завдання для груп:1 група – підібрати словосполучення іменника з прикметником, які б характеризували осінь з позитивної сторони.2 група -  з негативної сторони .

Номер слайду 13

Релаксаційна хвилинка. Слухання музики  П. І. Чайковського «Пори року» . «Осінь».-       Чи сподобалася вам музика? -       Опишіть її. Фізкультхвилинка.

Номер слайду 14

Відлітає на крилах золота осінь. Робота над реченням. Спостереження за роллю прикметників у реченні.(Що?)осінь осінь(що робить?) відлітає;осінь (яка?) золота;відлітає (на чому?) на крилах. Висновок: в реченні прикметник найчастіше буваєдругорядним членом.

Номер слайду 15

Творча вправа «Оживи речення». Наша осінь у зеленому капелюшку. 

Номер слайду 16

       Чим відрізняються ці пейзажі?  Ваше завдання: 1 група – «оживити» речення так, щоб вийшла картина ранньої осені.2 група -  картина пізньої осені.

Номер слайду 17

)1.  Яку ж роль відіграють прикметники у мовленні?2. Заповнити картку –тест. ( Правильні відповіді на екрані)Осінь у синьому капелюшку

Номер слайду 18

Робота з підручником

Номер слайду 19

Домашнє завдання Вправа 154, завдання 3.

pptx
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
2529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку