Презентація " Принципи і методи загартування"

Про матеріал
Презентація на тему " Принципи і методи загартування" Основи здоров'я. 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати , а міркувати , Дружно й плідно працювати. * Девіз уроку:

Номер слайду 3

Що таке здоров’я? Які складові включає здоров’я? Від яких чинників залежить здоров’я людини? Що означає вести здоровий спосіб життя? Що вам відомо про загартування ?

Номер слайду 4

Обговорення проблемної ситуації. Михасик, почувши, що ходіння босоніж корисне для здоров`я, одразу ж скинув взуття і пішов у справах босим. - Що він зробив правильно, а у чому був не правий?

Номер слайду 5

Принципи і методи загартування.

Номер слайду 6

Завдання уроку З’ясувати як впливає загартування на організм людини. Розглянути основні способи загартування. Пригадати правила загартування. З’ясувати, яких принципів слід дотримуватись, загартовуючи свій організм.

Номер слайду 7

Вправа «Розсипайко» Загартування - це система процедур спрямованих на зміцнення організму Загартування – це система процедур і вправ, спрямованих на зміцнення організму. і вправ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Народна скарбничка «Відгадай загадку». - Гріє, гріє, припікає всіх у воду заганяє. Сонце - Мене п’ють, мене ллють, усім потрібна я. Хто я така? - Воно таке велике, що займає цілий світ, воно таке маленьке, що в найменшу щілину зайде. - Усі його люблять, усі його чекають, а хто подивиться – кожен скривиться. - Куди ступиш – всюди маєш, хоч не бачиш, а вживаєш. Вода Повітря Сонце Повітря

Номер слайду 10

Способи загартування: Загартування повітрям Загартування водою Загартування сонцем Комплексне загартування

Номер слайду 11

Загартовуючись повітрям, слід максимально оголити частини тіла

Номер слайду 12

Загартування повітрям Повітряні ванни Теплі повітряні ванни. Температура повітря під час таких процедур повинна становити не нижче +22 градуси. Можна приймати необмежену кількість часу.

Номер слайду 13

Прохолодні повітряні ванни. Температура повітря таких процедур становить від +16 до + 22 градусів. Їх корисно поєднувати із фізичними вправами. Приймати – доки процедура приносить задоволення.

Номер слайду 14

Холодні повітряні ванни Температура повітря таких процедур становить нижче +16 градусів. Починати потрібно з кількох хвилин, щодня збільшувати тривалість процедури на 1-2 хвилини.

Номер слайду 15

Прогулянки на свіжому повітрі

Номер слайду 16

Сон при відчинених вікнах

Номер слайду 17

Загартування водою Обтирання Проводять за допомогою губки або рушника, змочених у холодній воді. Закінчують процедуру розтиранням тіла сухим рушником до червоності. Тривалість процедури 4-5 хвилин, включаючи розтирання.

Номер слайду 18

Обливання Починають обливатися водою , температура якої +30 градусів. Кожен наступний день температуру води знижують на 1 градус, поступово доводячи її до +15 градусів і нижче. Тривалість процедури, включаючи розтирання – 3-4 хвилини.

Номер слайду 19

Душ Температура води спочатку має бути +30-32 градуси. Тривалість процедури- не більше 1 хвилини. Надалі можна поступово знижувати температуру і збільшувати тривалість процедури до 2 хвилин .

Номер слайду 20

Ходіння босоніж по росі

Номер слайду 21

Моржування – це купання в холодній воді взимку у відкритій водоймі. Займатися моржуванням можна тільки здоровим людям з великим стажем загартування.

Номер слайду 22

Загартування сонцем Сонячні ванни Перші сонячні ванни потрібно приймати при температурі повітря не нижче +18°С. Тривалість їх не повинна перевищувати 5 хвилин (далі додавати по 3-5 хвилин, поступово доводячи до години).

Номер слайду 23

Кращий час для загартування сонцем: до11 та після 17години. Загартування сонцем Сонячні ванни . Абсолютним протипоказанням до проведення сонячних ванн є температура повітря +30 ْС.

Номер слайду 24

Комплексне загартування

Номер слайду 25

. – А Принципи загартування: Систематичність (щоденно, безперервно) Поступовість Дозованість Позитивний емоційний настрій Свідоме та активне ставлення до загартування

Номер слайду 26

Обговорення проблемної ситуації. Михасик, почувши, що ходіння босоніж корисне для здоров`я, одразу ж скинув взуття і пішов у справах босоніж. Що ви порадите хлопчику?

Номер слайду 27

Вправа «Сортувальник» Вибери процедури загартування повітрям, сонцем та водою Прогулянка в лісі, загоряння, обливання, ходіння босоніж по росі, обтирання холодним рушником, плавання, почергове перебування на сонці і в тіні, сон при відчинених вікнах, душ, провітрювання кімнати, умивання холодною водою

Номер слайду 28

Вправа «ТАК або НІ» Загартування повітрям треба проводити одягнувши костюм із цупкої тканини, який повністю закриває руки і ноги. Загартування слід починати після консультації з лікарем. Сприятливий час для загартування сонцем з 12 до 14 години. Загартування водою краще починати взимку, тоді організм швидше загартується.

Номер слайду 29

. – А 5. Засмагати рекомендовано до 11години та після 16 години 6. Тривалість процедури загартування водою обливання для першого разу 10 хвилин. 7. В холодну пору року можна спати при відчинених вікнах всю ніч. 8. Перебувати на сонці слід розпочинати відразу з однієї години. 9. Обов’язково слід дотримуватись правил загартування 10.Загартовуватись повітрям і водою слід розпочинати восени

Номер слайду 30

1. Рішення про загартовування дитина приймає: А сама ; Б за порадою з Інтернету; В за порадою лікаря; Г за порадою друзів. 2. Загартовування починають: А під час хвороби; Б після перевірки стану здоров’я В тільки в холодну пору року 3. Види загартовування: А споживання морозива; Б обтирання; В повітряні ванни; Г ходіння босоніж по траві 4. Загартовування водою — це: А купання; Б обливання ; В сонячні ванни; Г повітряні ванни 5. Принципами загартовування є: А поступовість; Б духовність; В регулярність; Г зацікавлення 6. Вплив загартовування на здоров’я: А знижує температуру тіла ; Б зміцнює імунітет; В зменшує масу тіла

Номер слайду 31

Домашнє завдання Прочитати параграф 11 . Разом з батьками складіть план дій, за яким ви розпочнете загартування та заняття фізичними вправами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Mantashova Olga
    Дякую за корисний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Бушура Людмила
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
2458
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку