Презентація "Природні об'єкти Північної Америки, занесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО"

Про матеріал
Представлений матеріал допоможе учителю географії провести урок за темою «Зміни природи материка людиною. Сучасні екологічні проблеми. Природні об’єкти Північної Америки, занесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО» з використанням інтернет-ресурсів, організувати роботу на уроці цікаво і корисно, активізувати творчу діяльність учнів і вчителя, спонукати до пошуку нового, невідомого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація підготовлена вчителем географії Васютинського навчально-виховного комплексу “ Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ” Чорнобаївської районної ради Суховій Вірою Дмитрівною

Номер слайду 2

- національний парк у США в центральній частині штату Кентуккі, який містить частину Мамонтової печери, — найбільшої за довжиною відомої системи печер у світі в західних передгір'ях Аппалачі та недалеко від міста Луїсвілл. Із протяжністю 288 км та з глибиною 300 м находиться на першому місці серед печер земної кулі.

Номер слайду 3

За походженням Мамонтова печера є карстовою. Досліджена частина має 225 проходів, 47 великих куполів, понад 20 глибоких шахт. Загальна довжина порожнин досягає 74 км. У печері є ріки й озера, по яких можна плавати у човні; живуть у ній сліпі павуки і цвіркуни, в річках та озерах — сліпі риби й раки. Відкрита у 1809 р. Об'єкт туризму. 1 липня 1941 року Парк отримав статус національного. 27 жовтня 1981 р. його було включено до списку Світової спадшини ЮНЕСКО, а 26 вересня 1990 — до списку біосферних заповідників міжнародного значення.  

Номер слайду 4

Ніага́рський водоспад — комплекс водоспадів на річці Ніагара, що відокремлює американський штат Нью-Йорк від канадської провінції Онтаріо.

Номер слайду 5

Ніагарські водоспади — це водоспад «Підкова», іноді ще званий Канадським водоспадом , Американський водоспад і водоспад «Фата» . Хоча перепад висот водоспадів порівняно невеликий, водоспади дуже широкі, і за об'ємом води, що проходить через нього, Ніагарський водоспад — найпотужніший у Північній Америці. Максимальна висота Ніагарського водоспаду — 53 м, максимальна ширина — 790 м (водоспад «Підкова»). Водоспад був уперше відкритий європейцям місіонером і мандрівником Луї Хеннепіном 1677 року.

Номер слайду 6

Це один з найглибших каньйонів у світі. Знаходиться на плато Колорадо, штат Аризона, США, на території національного парку «Гранд-Каньйон». Каньйон прорізаний річкою Колорадо в товщі вапняків, сланців і пісковиків. Довжина каньйону — 446 км. Ширина коливається від 6 до 29 км. Глубина — до 1800 м. З 1979 року Великий каньйон входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 7

З 1979 року Великий каньйон входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Національний парк «Єллоустон» або Єллоустонський національний парк  — перший у світі національний парк(заснований 1 березня 1872), міжнародний біосферний заповідник, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Єллоустонський національний парк знаходиться в США, на території штатів Вайомінг, Монтана та Айдахо. Парк відомий численними гейзерами та іншими геотермічними об'єктами, багатою живою природою, мальовничими ландшафтами. Площа парку — 898,3 тис. га.

Номер слайду 10

Національний парк «Секвойя»  — національний парк в США, розташований в південній частині  Сьєрри-Невади, на схід від міста  Вісейлія в Каліфорнії. Парк заснований в 1890 році, третім після національних парків Йєллоустон (з 1872) и Макіно (1875—1895). Площа парку становить 1635 кмІ. Парк має гірський рельєф. Межує з національним парком Кінгз-Каньйон.

Номер слайду 11

Автомобиль проїжджає через тунель, прорубаний в гігантській секвої, що впала.

Номер слайду 12

Карлсбадські печери — національний парк в горах Гуадалупе на південному сході штату Нью-Мексико США. Головна визначна пам'ятка парку — ланцюг з 80 карстових Карлсбадських печер, для яких характерна різноманітність і високий естетичний вигляд мінеральних утворень. Вік печер складає 250 мільйонів років, глибина — до 339 м, сумарна довжина всіх проходів і залів — близько 12 км. Найбільший зал має форму літери Т з розмірами в двох напрямках 610 і 335 м, висотою до 87 м і площею 5,7 га.

Номер слайду 13

У парку мешкає 16 видів кажанів загальною кількістю до 1 млн особин. Національний парк відкритий цілий рік, але більшість туристів відвідують його переважно влітку по вихідних і святах. Місяць з найменшою кількістю відвідувачів — січень, парк є відкритим 24 години на добу без вихідних, крім Різдва. Відвідувачі можуть самостійно спуститися в печеру на глибину 230 метрів або скористатися спеціально встановленими ліфтами.

Номер слайду 14

Націон́альний п́арк «Вуд-Бу́ффало» найбільший національний парк Канади, заснований в 1922 у провінції Альберта та Північно-західних територіях. Парк розташований на північ від нафтоносних пісків Атабаски, між Невільничою річкою на сході та горами Карібу (3 1001 м) на заході. Велика частина парку — дельта річок Піс, Атабаска та Слейв. Головна природоохоронна пам'ятка парку — стадо атабаських бізонів, яке є підвидом американських бізонів). У 2007  році чисельність атабаських бізонів становила 5 000 особин. Також в цьому районі гніздяться американські журавлі.

Номер слайду 15

Тваринний світ парку включає лосів, вовків,  американських чорних ведмедів,  бобрів,  американських бабаків, американських зайців  та рисей. У 1983 році парк було віднесено до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 16

Провінційний парк «Диноза́вр»  належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розміщений приблизно за 200 км від міста Калгарі (провінція Альберта, Канада), або за 48 км від містечка Брукс. Парк лежить в долині річки Ред Дір, яка відома своєю незвичною змінною топографією. Парк знаменитий тим, що це одне з найбільших сховищ скам'янілостей динозаврів у світі. Знайдено 40 видів скам’янілостей та виставлено понад 500 екземплярів у багатьох музеях світу. Знаменита збірка викопних решток, що налічує близько 500 різних скам'янілих живих організмів, від мікроскопічних спор папороті до величезних м'ясоїдних динозаврів, справедливо віднесена до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 1979 році

Номер слайду 17

Номер слайду 18

У яких природних зонах Північної Америки створено найбільшу кількість національних парків і заповідників? Чому?

Номер слайду 19

Використані джерела: 1. Капіруліна С.Л. Усі уроки географії. 7 клас. Харків. Видавнича група «Основа». 2007. 3. Корнєєв В.П. «На допомогу вчителю». Географія материків і океанів.7 клас. Посібник для вчителя. Харків. Видавництво «Ранок».Веста.2002. 4. Павлюк Н.І., Довгань Г.Д.Географія. Материки і океани. Мій конспект. Харків. Видавнича група «Основа». 2015. 5.. Методичний комп’ютерний посібник «Електронний конструктор уроку». Географія.6, 7, 8, 9, 10 клас. Видавнича група «Основа». 2010. 6.  Сайти: compas.ucoz.com/dir/ http://blog.turmir.com https://www.google.com.ua https://uk.wikipedia.org/wiki/ЮНЕСКО https://uk.wikipedia.org/wiki/ https://www.youtube.com

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стоміна Світлана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
17949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку