Презентація " Природні органічні речовини - невід'ємна складова нашого життя"

Про матеріал
Презентація "Природні органічні речовини - невід'ємна складова нашого життя" для учнів 9 класу при вивченні теми "Поняття про органічні сполуки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ – невід’ємна складова нашого життя. Підготувала: вчитель хімії Ліцею №5 НМР Попова Н. М.

Номер слайду 2

ЗУПИНИМОСЯ НА ТАКИХ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНАХ: ВОЛОКНАКАУЧУКБАРВНИКИФІТОНЦИДИВІТАМІНИЛІКАРСЬКІ РЕЧОВИНИ

Номер слайду 3

Природні волокна РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}   БАВОВНЯНЕ  ЛЛЯНЕ       КОНОПЛЯНЕТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}     ВОВНЯНЕ, ШЕРСТЯНЕ     ШОВКОВЕ 

Номер слайду 4

З волокон рослинного походження на фабриках виготовляють лляні та бавовняні тканини, із шерсті тварин — шерстяні тканини, із коконів тутового шовкопряду — натуральний шовк. Тканини з природних волокон не завдають шкоди здоров'ю людини. Однак тканин із природних волокон не вистачає, щоб повністю задовольнити попит на них.

Номер слайду 5

Каучук - високоеластичний матеріал рослинного походження, який застосовується для виготовлення ґуми й ґумових виробів. Каучук міститься в молочному соці гевеї, кок-сагизу та інших рослин каучуконосів.

Номер слайду 6

Природні барвники Вони є в багатьох компонентах живої природи – корі дерев, листі, корінні, плодах та квітах. Буряк, малина, брусниця, вишня, виноград допомагають отримати насичений червоний. Синій та блакитний можна отримати за допомогою чорниці, лохини, ожини, чорного винограду або червоноголової капусти. Яскраві сонячні відтінки жовтого та оранжевого дають морква, гарбуз, куркума, обліпиха, шафран

Номер слайду 7

Використання природних барвників було відоме ще 3000 років до нашої ери. Природні барвники, добували не тільки з рослин а й з тіл комах, залоз молюсків. Так пурпур отримували з равликів-багрянок. А для виготовлення чорнил використовувалася басма- природний барвник з листя чагарнику Indigofera

Номер слайду 8

Вітаміни. Це низькомолекулярніорганічні сполуки, які ми повинні споживати у невеликих кількостях, щоб продовжувати функціонувати. Вони є будівельниками, захисниками та підсобними робітниками нашого тіла, допомагаючи йому будувати м'язи та кістки, засвоювати фізичні речовини, отримувати та використовувати енергію, загоювати рани. Вітаміни діляться за своїми хіміко-фізичними властивостями на: Жиророзчинні вітаміни - A, D, E, K. Водорозчинні вітаміни - вітамін С і комплекс вітамінів групи В.

Номер слайду 9

ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНІВ В ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 10

ОРГАНІЧНІ ЛІКАРСЬКІ РЕЧОВИНИСировиною для синтезу органічних лікарських препаратів служать природний газ, нафта, кам'яне вугілля, сланці і деревина. Отримані з нафти вазелін, вазелінове масло, парафін застосовуються в медичній практиці.

Номер слайду 11

НАЙВАЖЛИВІШИЙ АНТИБІОТИКЦвілевий гриб Пеніцилл зробив людству величезну допомогу в розвитку медицини. На початку XX ст. вчені виявили, що хвороботворні бактерії гинуть у присутності зеленої цвілі — пеніцилла. З тих пір виробляються з цього гриба ліки — пеніцилін, що став найважливішим антибіотиком, застосування якого врятувало мільйони людських життів.

Номер слайду 12

АЛКАЛОЇДИАлкалоїди — складні органічні азотовмісні сполуки лужної реакції переважно рослинного походження, також є продуктом життєдіяльності грибів та деяких нижчих тварин. У медицині знайшли застосування такі алкалоїдні рослини, як чай, барбарис звичайний, чистотіл звичайний, головатень, маткові ріжки тощо

Номер слайду 13

Фітонци́ди. Фітонциди – це біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів. Фітонцидну активність рослин відкрив і детально вивчав учений Борис Токін. Хімічний склад фітонцидів різноманітний і вивчений недостатньо. У них виявлено альдегіди, глікозиди, хінони, синильну кислоту

Номер слайду 14

ГІГІЄНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ФІТОНЦИДІВФітонциди мають велике гігієнічне значення – очищають повітря від багатьох, в тому числі хвороботворних, мікробів. Активні антимікробні речовини виявлено в часнику (аліцин), лишайниках (уснінова кислота), у багатьох квіткових рослин: акації жовтої, дуба, клена, лавра, лимона, евкаліпта, мигдалю, горіха волоського, цибулі, смородини, берези, граба, у більшості хвойних.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
7 листопада 2023
Переглядів
566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку