Презентація "Прислів'я та приказки"

Про матеріал
Матеріал презентації ознайомить учнів із таким жанром фольклору як прислів'я та приказки. Навчить розрізняти прислів'я і приказки, проектувати їх на ситуації сучасного життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прислів'я та приказки. Народне уявлення про навколишній світ та його оцінка в прислів'ях та приказках. Урок української літератури у 5-му класіУчитель Балюк Вікторія Віталіївна

Номер слайду 2

Знання за плечима не носити (Народна мудрість)

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці Ознайомимося із таким жанром фольклору як прислів'я та приказки. Навчимося розрізняти прислів'я і приказки. Навчимося проектувати їх на ситуації сучасного життя.

Номер слайду 4

Як ви розумієте вислови? Де ви їх чули? У яких ситуаціях?Береженого Бог береже, а козака – шабля. Де козак, там і слава. В домі без книги, як без вікон, темно. Своя хата не ворог, - коли прийдеш, то прийме. Будеш трудиться – будеш кормиться. Треба розумом надточити, де сила не візьме.І стіни мають вуха.

Номер слайду 5

Прислів'я та приказки – це короткі влучні вислови, які образно й лаконічно передають нащадкам життєвий досвід попередніх поколінь. Прислів'я та приказки належать до неоціненних коштовностей народу. Інколи їх називають узагальненою пам'яттю народу, результатом його спостережень. Це своєрідна добірка правил, якими варто користуватися в повсякденному житті. Прислів'я та приказки рідко прямо вказують на якийсь факт, вони рекомендують дотримуватися певних норм, засуджують або схвалюють риси характеру, тобто повчають, бо за ними – досвід багатьох поколінь

Номер слайду 6

Порівняй Прислів'я Більш розгорнуте. Виражає закінчену думку. Має повчальний зміст. Слова можуть використовуються як у прямому, так і в переносному значенні. Поетична мова. Стислість і влучність думки. Узагальнення народного досвіду. Приказка Стислість. Не виражає закінченої думки. Не має повчального змісту. Може бути частиною речення або прислів'я.

Номер слайду 7

Згрупуй вислови у дві колонки: прислів'я та приказки. Осінь на рябому коні їздить. Хто літом спеки боїться, той зимою не має чим грітися. Зимове сонце, як мачушине серце: світить, а не гріє. Баба з воза. В очі – лисицею, а за очі – вовчицею. Гадюку як не грій, вона все одно вкусить.

Номер слайду 8

Тематичні групи прислів'їв Про працю (Трудова копійка годує довіку). Про родину (Нащо клад – коли в сім'ї лад). Про людські чесноти (Вмій казати – вмій і мовчати). Про природу (Як у травні дощ надворі, то восени хліб у коморі). Про господарську діяльність людини (У ледачого пасічника і бджоли ледачі). Про пісню (Хто співає, той журбу проганяє).

Номер слайду 9

Установи відповідність між початком прислів'я та його закінченням. Визнач, до якої групи воно належить. Поясни його зміст. Готуй літом сани…Наука в ліс не веде…Швець знай своє шевство…Більше діла…До доброї криниці…Життя, як стерня, не пройдеш…Краще погано їхати, ніж…Дивиться лисицею…А взимку воза. Менше слів. Стежка утоптана. Хороше йти. Ноги не вколовши. А думає вовком. А в кравецтво не мішайся. А з лісу виводить.

Номер слайду 10

Зробімо висновки!Прислів'я – це короткий стійкий народний вислів з повчальним змістом, що виражає закінчену думку (Брехнею світ пройдеш, а назад не вернешся. Вмієш казати, вмій і мовчати). Приказка – це влучний вислів, який не виражає закінченої думки й не має повчального змісту (Сорока на хвості принесла. Косо, криво, аби живо. Всякому овочеві свій час).

Номер слайду 11

Розглянь малюнок. Як ти думаєш, чому навчають хлопчика? Які прислів'я та приказки йому можуть говорити? Напиши про це у своєму творі. Домашнє завдання

pptx
Додано
11 жовтня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку