Презентація " Прислівник. Ступені порівняння"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про прислівник як частину мови, його види. Також доступно пояснено способи утворення ступенів порівняння. До кожної теоретичної частини є приклад. Матеріал для учнів 11 класу та студентів І курсу. Навчайтеся із задоволенням!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прислівник. Ступені порівняння. Підготувала викладач української мови ГПФКПоліщук О.І.

Номер слайду 2

Прислівник — це самостійна незмінювана частина мови, що виражає ознаку дії, стану, ознаку іншої ознаки й відповідає на питання як? де? куди? коли? чому? навіщо? Тихо, уважно, здалеку, учора, спросоння, навмисне.

Номер слайду 3

Розряди прислівників за значенням:якісно-означальні: тихо, лагідно;кількісно-означальні (міри й ступеня): дочиста, двічі, трохи;способу дії: пошепки, мовчки; місця дії, напрямку: туди, знизу, здалеку;часу: учора, завжди; причини: зопалу, зозла; мети: навмисне, напоказ;ознака ознаки чи предмета (пояснює іменник): кава  по-турецьки, качка по-пекінськи.

Номер слайду 4

У реченні прислівник найчастіше виступає обставиною, інколи — присудком (у безособових реченнях), а також — означенням (запитання ставимо від іменника). Приклад: Повернуся додому завтра. Тихо в лісі. Дорога ліворуч вимощена бруківкою.

Номер слайду 5

Форми вищого й найвищого ступенів порівняння прислівників утворюють так само,  як і відповідні форми якісних прикметників, від яких вони походять: глибоко (від глибокий) — глибше, більш глибоко, найглибше, найбільш глибоко.

Номер слайду 6

Зверни увагу! Не творять ступенів порівняння прислівники з префіксами пре-, за-, суфіксами -ень-, -есеньк-: препогано, забагато, тепленько, тихесенько. Значення вищого ступеня можна посилити словами значно, набагато, куди, трохи: значно лівіше, набагато краще, куди глибше, трохи пізніше

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Проте вживаються прислівникові форми неоднаково: прості — загальновживані, складені — вживаються переважно в офіційно-діловому та науковому стилях: У стислому переказі зміст передається більш коротко, ніж у докладному. Найбільш повно правила орфографії викладено в “Українському правописі”.

Номер слайду 9

1. Відновити й записати прислів’я, утворивши від прислівників, що в дужках, просту форму вищого ступеня порівняння.1) Порожня бочка (голосно) дзвенить. 2) (Мало) слів, а (багато) діла. 3) Упертий — (погано) свині. 4) Нема (багато) глухого од такого, що хоче слухати. 5) Чим (криво), тим (смішно) (Нар. творчість). Розподілити прислівники вищого ступеня порівняння на дві групи: а) утворені за допомогою суфікса -іш-; б) утворені від прислівників з іншим коренем.

Номер слайду 10

Домашня робота. Утворити ступені порівняння від прислівників: добре, солодко, тепло, світло, холодно, яскраво.

pptx
Додано
19 лютого
Переглядів
96
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку